Nörttitytöt

Viime kuussa neuvoimme figuurien kokoamisharrastuksen alkuun (https://geekgirls.fi/wp/blog/2022/01/20/harrastuksena-warhammer-figuurien-kokoaminen/). Nyt jatkamme aiheesta. Kun figuurit on koottu, ne on aika maalata.

Tarvittavat välineet

Maaleja on useampia vaihtoehtoja. Yleisimmin saatavavilla ovat Games Workshopin Citadel-maalit sekä Army Painter -maalit. Kumpiakin löytyy Fantasiapelit- ja Puolenkuun Pelit -liikkeistä. Figuureja voi maalata myös Tamiyan pienoismallimaaleilla.

Tarkkoja yksityiskohtia varten on hyvä olla pieni pensseli ja vähän isompi yleistä maalaamista varten. Näillä pääsee alkuun.

Jonkinnäköinen paletti. Maalit eIvät koskaan valmiita käytettäväksi suoraan purkista, vaan niitä täytyy aina ohentaa, kunnes saadaan aikaiseksi maitomainen koostumus. Maaleja joutuu myös usein sekoittamaan keskenään oikean sävyn aikaansaamiseksi.

Tarvitset myös vesikipon pensseleiden putsaamista varten, paperia pensseleiden kuivaamiseen ja alustan suojaamaan pöytääsi. Tähän käytämme samoja muovisia leikkuulautoja kuin kokoamiseenkin.

Kuvassa on maalipurkkeja ja pensseleitä.
Muutamalla perusvärillä ja halvallakin pensselillä pääsee harrastuksen alkuun. Kuva: Jukka Hatakka

Maalaamisen vaiheet

Pohjatyö riippuu siitä onko figuuri muovia vai metallia. Muovilla on helpompi saada sileä pinta aikaiseksi, koska se on pehmeää. Metallisissa figuureissa on helpommin saumoja osien välissä, jotka joutuu täyttämään kitillä. Hartsiset figuurit pitää pestä saippualla ennen maalaamista, muuten niihin ei ota maali kiinni.

Materiaalista riippumatta maalaaminen alkaa pohjamaalilla. Kaikki muoville käyvät pohjamaalit käyvät myös metallille, mutta jotkin metallille tarkoitetut maalit voivat syövyttää muovia.

Pohjamaalauksella saadaan figuuriin tasainen pinta, joka mahdollistaa päällemaalauksen. Pohjamaali kiinnittyy figuuriin ja tulevat maalikerrokset taas kiinnittyvät pohjamaaliin.

Pohjamaalin voi levittää spray-pullosta, kynäruiskulla tai pensselillä. Kunhan se on tasainen ohut maalipinta, joka peittää figuurin kokonaan. Suihkutus kannattaa tehdä ulkona tai hyvin tuuletetutta tilassa. Maalin kyljessä lukee käyttölämpötila.

Maalausta helpottamaan figuurit voi kiinnittää sinitarralla kynän päähän, hahmon jalanpohjaan voi porata pienen reiän ja laittaa siihen rautalankaa tai voi laittaa kumihanskan käteen ja vain pitää figuuria kädessä.

Kumihanskoja kannattaa käyttää muutenkin ja huonosti tuuletetussa tilassa kannattaa käyttää hengityssuojaa.

Suurimmassa osassa tapauksista maali kannattaa rakentaa tummasta vaaleampaan, eli pohjamaalin kannattaa olla tumma.

Kuvassa on eri maalausvaiheissa olevia figuja.
Maalauksen eri vaiheet. Kuva: Jukka Hatakka

Pohjavärin jälkeen ensimmäiseksi maalataan figuurin päävärit, sitten korostukset (esim. punaista korostetaan vaaleammalla punaisella tai oranssilla jne.) Korosta sellaisia kohtia, joihin valo luonnollisesti osuu – kasvot, olkapäät, polvet.

Seuraavaksi vuorossa on wash – todella ohut maali, joka asettuu lähinnä koloihin ja vaatteiden ryppyihin. Se antaa kontrastia, kun kaikki syvät kohdat muuttuvat tummemmiksi.

Sitten maalataan pienet yksityiskohdat, esim. ase, kasvot, jne.

Vielä viimeiset highlightit teräviin kulmiin, jne.

Sitten hoidetaan figuurin alusta kuntoon. Tee siitä samanvärinen kuin armeijan muillakin sotilailla. Tähän annamme lisää vinkkejä seuraavassa postauksessa, joka keskittyy maaston rakennukseen.

Kannattaa laittaa viimeisenä mattalakka päälle. Kiiltävällä lakalla voi kiillottaa jalokiviä, linssejä tai muita kohtia, joihin haluaa kiiltoa.

Kuvassa on valmiita, maalattuja figuja.
Kuva: Jukka Hatakka

Vinkkejä

  • Maali ei peitä mitään! Muotin saumat, kolot tai muut epätasaisuudet tulevat näkymään maalipinnan läpi. Kunnon pohjatyö ennen maalausta on tärkeää.
  • Alkuun ei kannata ostaa hirveästi erivärisiä maaleja. Värejä sekoittamalla saat haluamasi sävyn. Voit kerätä lisää värejä pikkuhiljaa. Jos kasaat armeijaa, siinä on yleensä muutama pääväri, jotka hankkimalla pääset hyvin alkuun.
  • Ennemmin kuin yksi paksu kerros, maalaa kaksi ohutta ja tarvittaessa lisää kerroksia.
  • Älä kasta pensseliä koskaan niin, että metalliosa uppoaa maaliin. Jos niin käy, pese se heti! Tämä on nopein tapa pilata pensseli.
  • Hyvä valo on tärkeä sekä kootessa että maalatessa!
  • Akryylimaalit kuivuvat aika nopeasti, noin 5-10 min. Washin kuivumiseen taas voi mennä tuntikin.
  • Jos maalaus menee pieleen, metallisista figuureista saa poistettua maalin helposti, koska niihin käy kaikenlaiset liuottimet. Muovisissa hankalampaa, mutta nilleekin sopivia aineita löytyy. Pensselin puhdistusaineet toimivat tähänkin. Kannattaa kuitenkin ensin testata samanlaiseen muoviin, ettei aine syövytä!

Kuvassa on valmis, monivärinen figuuri.
Kuva: Jukka Hatakka

YouTubesta löytyy paljon oppaita, jotka menevät tätä peruskatsausta syvemmälle ja kertovat yksityiskohtaisesti eri tekniikoista. Esimerkiksi Duncan Rhodes kertoo todella hyvin, mitä tekee ja miksi. Jukan mukaan nämä ovat parhaita maalausoppaita, mitä löytyy.

Muista kuitenkin taitavia maalareita katsoessasi, että kukaan ei ole mestari aloittaessaan! AIna löytyy joku, joka on sinua parempi. Ei kannata koskaan lannistua siitä, että omat figuurit eivät näytä yhtä hienoilta kuin jonkun muun. Harjoitus tekee tässäkin mestarin.

Samalla maalaustekniikalla voi maalata vaikka lautapelien nappuloita! Ei ole pakko olla mikään sotapelin figuuri.

Monet harrastavat figuurien kokoamista ja maalaamista vain siksi, että se on hauskaa ja valmiit figuurit ovat hienoja. Niillä ei välttämättä pelata ikinä. Niitä ja erilaista maisemaa voi kasata myös dioraamaa varten.

Harrastus on joustava. Kun on kunnolla aikaa, voi ottaa vaikka neljän tunnin maalaussession kuunnellen samalla äänikirjaa. Tai jos on aikaa vain 10 minuuttia, voi kaivaa figuurin ja maalit esille ja tehdä yhden kerroksen.

Harrastus voi myös olla kausittaista. Joskus on pitkiäkin taukoja, kunnes löytää sen taas uudestaan.