Nörttitytöt

Ostaessamme talomme oli selvää, että suurin osa tapeteista lähtisi vaihtoon. Oli ihanaa päästä valitsemaan uuteen kotiin juuri oman näköisiä ja tuntuisia tapetteja. Olin innoissani varsinkin omasta työhuoneestani. Saisin tehdä siitä juuri sellaisen kuin halusin. Oman kirjoitus- ja peliluolan.

Olin aiemmin lakannut ja maalannut seiniä muutaman kerran, mutten koskaan yksinäni mitään kokonaista projektia. Tapetointi taas oli minulle täysin uutta. Silti halusin tehdä sen itse. Eihän tuo nyt kovin vaikeaa voisi olla! Saimme appiukolta lainaan tapetointivälineitä ja hän opetti meitä.

Pidin tapetoimisesta kovasti! Se onnistui minulta ensikertalaisena hyvin, joten se onnistuu varmistuu sinultakin!

Seinien valmistelu

Rankin homma oli melkein seinien valmistelu ennen tapetointia ja maalaamista. Vanha tapetti on paras ottaa pois mahdollisimman hyvin, jotta uusi tarttuu seinään ja sen alle ei jää ilmakuoppia tai epätasaisuuksia. Vettä läpäisevät paperitapetit saa irroitettua vedellä. Ne voi kastella kauttaaltaan suihkepullolla ja odottaa liisterin irtoamista, jotta tapetti lähtee irti. 

Meillä ongelmana oli se, että jostain ihmeen syystä jokainen huone oli päällystetty 3-6 kerroksella samaa tapettia. Vesi ei läpäissyt kaikkia kerroksia ja saimme tapettia raaputettua pois vain pieniä suikaleita kerrallaan. Yhteen huoneeseen meni näin tunteja. Saimme lainaksi höyrypesurin, joka osoittautui paljon tehokkaammaksi seinien kasteluun kuin niiden suihkuttelu.

Kun tapettia ei enää irronnut, hankasimme seinät mahdollisimman tasaisiksi hiekkapaperilla. Tämä oli hikistä hommaa ja hieno tapettipöly tunki silmiin ja nenään. Hengityssuojan kanssa lasit huurustuivat sen verran, että piti valita haluaako nähdä vai hengittää.

Lopuksi paikkasimme kaikki kolot seinätasoittimella. Kun se oli kuivunut, hioimme ylimääräiset pois hiekkapaperilla.

Seinien tasoittaminen oli pölyistä hommaa.

Tapetointiin tarvitset:

  • vatupassi
  • kynä
  • liisteri tai liima
  • sivellin
  • veitsi
  • tapetointilasta
  • märkä pyyhe tai sieni roiskeiden putsaamiseen

Miten tapetoida?

En ole missään nimessä mikään asiantuntija parin huoneen tapetoimisen jälkeen! Halusin kuitenkin jakaa kiinnostuneille vinkkejä siitä, mitä itse opin projektin aikana.

Vedä ensin vatupassia apuna käyttäen pystysuora viiva keskelle seinää. Sijoita ensimmäisen tapettivuodan reuna viivaa vasten. Näin jäljestä tulee suorempaa kuin jos lähtisit liikkeelle huoneen nurkasta.

Varmista, että seuraava vuota tulee oikeaan kohtaan, mittaa ja merkitse leikkauskohta, mutta itse leikkaaminen kannattaa tehdä pöydällä (naarmuja kestävän levyn päällä) eikä seinää vasten. Käytimme tässäkin vatupassia viivottimena ja leikkasimme tapetin poikki mattopuukolla.

Jos rullan seuraava kohta ei millään sovi seinälle jatkoksi ja siitä pitäisi leikata paljon pois, kannattaa katsoa sopisiko jokin muu rulla paremmin tähän kohtaan.

Kuitutapetteja ei tarvitse kastella kuten paperisia, vaan ne voi laittaa suoraan seinälle liisterin levittämisen jälkeen.

Seinä voi kuivua nopeastikin, joten liisteriä kannattaa lisätä tarpeeksi. Ei kuitenkaan huolta, jos tapetti on jo paikallaan ja tuntuu, ettei joku reuna otakaan kiinni. Liisteriä voi lisätä tapetin alle pienemmällä siveltimellä tai vaikka sormella.

Liisteritahrat tapetissa eivät ole vaarallisia ja ne saa helposti pyyhittyä pois märällä rätillä. Sellainen kannattaa pitää lähettyvillä myös lattian jne. pyyhkimiseen.

Tapetointilasta on todella näppärä työväline, jolla tapetin saa leviämään kauniisti poistaen kaikki ilmakuplat sen alta. Jos törmäät ilmakupliin, vedä vuotaa varovasti irti seinästä niihin asti ja työnnä kuplia vuodan ulkoreunaan. Kiinnittäminen kannattaakin aloittaa aina tietystä kohdasta ja vetää lastalla siitä poispäin, yhteen suuntaan. Lopuksi reunat kannattaa painaa erityisen hyvin kiinni ja varmistaa, että niiden alla on tarpeeksi liisteriä, etteivät ne jää repsottamaan. Mutta liisterillä voi aina korjailla myöhemminkin.

Tapetin ylä- ja alareunoja ei tarvitse leikata täydellisesti, koska ne jäävät näkymättömiin katto- ja lattialistojen alle.

Ennen kulmien yli tapetointia, ne kannattaa peittää saumateipillä. Älä työnnä teippiä liikaa saumaan, vaan tee sillä mahdollisimman suora kulma. Näin tapetoidusta kulmasta tulee siisti.

Viimeisten kahden vuodan yhdistyessä tapetin kuvio ei tule olemaan kohdallaan. Tämä törmäyskohta kannattaa sijoittaa huoneen nurkkaan tai vaikka suuren huonekalun taakse.

Ennen. Tapetit olivat niin tiukassa, ettei niitä saanut irti millään, mutta hioimme suurimman osan pois, jotta saatiin mahdollisimman tasainen pinta.
Jälkeen.

Vinkkejä

Onko valitsemasi tapetti paperia vai kuitua? Valitse sopiva liisteri/liima sen mukaan.

Tarkista, että kaikki tapettirullat ovat samasta erästä! Vaikka kuvio ja väri olisivat samoja, eri aikoina painetuissa tapeteissa saattaa olla sävyeroja.

Tapetoitavasta pinta-alasta riippuen suosittelen ostamaan yhden tai parikin ylimääräistä rullaa varmuuden vuoksi. Voit vahingossa leikata jonkun vuodan huonosti tai väärästä kohtaa, se saattaa rypistyä jne. Jos paketit jäävät avaamatta, ne saa aina palautettua takaisin kauppaan.

Älä roikota tapettivuotaa varsinkaan koko rullan vetäessä sitä alas, jottei tapetti veny. Pientä venymistä tapahtuu aina ja sitä on hyvä korjailla seuraavan vuodan asettamisen yhteydessä.

Poistaessasi listoja ennen tapetointia, niiden taakse kannattaa kirjoittaa numerot, jotta niiden oikea järjestys löytyy helposti, kun on taas aika laittaa ne paikalleen.

Seinätarrat

Vaihtoehtona tapeteille on myös seinätarroja, joita ainakin Etsystä löytyy monenlaiseen nörttimakuun. Nämä saattavat olla todella hintavia. Minulle ei kuitenkaan jäänyt vaihtoehtoja, kun törmäsin koko seinän kokoiseen Keskimaan karttaan. Se oli saatava olohuoneen pelinurkkaukseen.

Haluamamme tarran sai useassa eri koossa, joista otimme isoimman, mutta se ei istunut seinään täydellisesti, joten ensin piti mittailla paljonko reunoista pitäisi leikata ja tehdä se erittäin varovasti. Iso kuva oli jaettu viiteen eri tarraan. Yhdistäessämme niitä lattialla huomasimme myös, että kuva ei suoraan jatkunut seuraavassa tarrassa, vaan reunasta muutaman sentin pätkä toistui seuraavassa palassa. Tämä toi omat haasteensa, koska tarrat piti sijoittaa toistensa päälle.

Seinätarran kiinnittämisessä on paljon samaa tapetoinnin kanssa. Erillistä liimaa ei tarvita, mutta kiinnitys sujuu parhaiten tapetointilastalla. Tarrojen mukana tuli pienempi luottokortin kokoinen lasta, mutta tarran koosta johtuen iso lasta toimi paremmin.

Iso tarra oli erittäin painava. Vaikka toinen piti sitä ylhäällä, sen paikalleen laittaminen oli silti haastavaa. Tarra myös venyi ja sitä piti jatkuvasti tahallaan rypyttää, että kuva pysyi hyvän näköisenä. Onneksi kartta oli tehty “ryppyiselle paperille” ja siinä oli paljon vuoria, joiden kohdalle rypyt sai piilotettua. Erityisesti tekstien kohdistaminen liitoskohdissa oli hankalaa.

Koko seinään meiltä meni viisi tuntia ja muutama ärräpää tuli päästeltyä, mutta oli se sen arvoista!

Kaikkineen suosittelen seinätarroja. Omamme oli todella laadukas ja se tuli perille nopeasti ja hyvässä kunnossa.