Nörttitytöt
Kuvassa To do: Terveys -kirja apilanlehtien keskellä.
Kuva: Katinka Sarjanoja.

Dieettikulttuuri, fitness-buumi ja self-help-oppaiden loputon virta ovat tehneet hyvinvoinnista suorittamista, jossa joka-aamuinen joogatuokio tuntuu enemmän velvollisuudelta kuin nautinnolta ja sellerimehu tursuaa korvista ulos. Tätä somen vauhdittamaa suorittamista vastaan kävi kahdeksan nuorta asiantuntijanaista perustaessaan Tiedenaiset-instatilin reilut kaksi vuotta sitten. Tilillä on murskattu terveysmyyttejä, esitelty kunkin Tiedenaisen omaa alaa sekä kirjoitettu liikunnasta, ravitsemuksesta, seksuaalisuudesta ja koulusta, noin muun muassa. 

Tänä keväänä kahdeksikko julkaisi kirjan To do: Terveys, jossa käydään tarkemmin läpi joitain instassakin esillä olleita aiheita. Kirjan kantava ajatus on, että hyvinvointi ei ole suorittamista, eikä yksi tapa sovi kaikille. Jos siitä sellerimehusta kamalasti tykkää, ei sen juomisessa ole mitään vikaa, mutta mikään hyvinvoinnin edellytys se ei ole sen enempää kuin mikään muukaan somessa mainostettu ihmetemppu.

Vaikka Tiedenaisten tarina lähti nimenomaan somesta liikkeelle, on sekä heidän instatilinsä että kirjansa tärkein sanoma tieteellisen tiedon merkitys ja tiedon luotettavuuden arviointi. Jokainen Tiedenaisista edustaa oman alansa asiantuntijuutta, ja joukko haluaakin hyvinvoinnista kirjoittamisen ohessa toimia esimerkkinä nuorille naisille.

To do: Terveys on helppoa ja nopealukuista tekstiä, joka sopisi hyvin esimerkiksi lukion terveystiedon kursseilla luettavaksi. Kirja toimii eräänlaisena medialukutaito-oppaana hyvinvoinnista kiinnostuneille nuorille, jotka ovat vasta aloittamassa somen käyttöä. Jos omat lapseni olisivat nyt varhaisteinejä, suorastaan vaatisin heitä lukemaan tämän kirjan. (Toivottavasti Tiedenaiset kirjoittavat päivitetyn version muutaman vuoden päästä.) Koska kirjassa pyritään käsittelemään terveyttä ja hyvinvointia hyvin kattavasti reilussa 160 sivussa, kovin syvälle mihinkään aiheeseen ei mennä. Kirja toimii kuitenkin hienosti sellaiselle lukijalle, jolla alkaa sellerimehun ohessa tulla korvista ulos kesäksi bikinikuntoon -treeniohjelmat ja kavereitten kuntosalipostaukset. Terveys ei ole pelkästään sitä, mitä syömme tai kuinka paljon liikumme, mutta mistään rakettitieteestäkään ei ole kysymys: Joskus jo pelkkä päiväunien ottaminen voi olla terveysteko.

To do: Terveys, 163 s.

Tiedenaiset (Jemiina Kemppainen, Jenni Puoliväli, Heidi Kinnunen, Minni Nevalainen, Sanni Sadetuuli Saarinen, Anni Saukkola, Jasmiina Pöntinen ja Anniina Halonen)

Tuuma-kustannus 2021

Arvostelukappale saatu kustantajalta.