Nörttitytöt

Mestarivarkaita, naamiota, teknisiä härpäkkeitä ja yllätyksellisiä juonenkäänteitä – kuulostaa MacGyverin vauhdikkaalta jaksolta tai miltä tahansa muulta kuin reilut sata vuotta vanhalta elokuvalta. Vuonna 1915 valmistunut Filibus kunnostettiin ensi-iltansa loistoon muutama vuosi sitten ja sen jälkeen elokuva on saanut uuden vuosituhannen yleisön ihastelemaan futuristisen seikkailun ilkukurisuutta ja herkullisia värejä.

Filibus (kuvassa) käyttää elokuvan aikana usein maskia (kuva: Loud Silents Festival / Milestone Films)

Mykkäelokuvia kaikenlaisilla erilaisilla säestyksillä esittävä Loud Silents Festival oli valmistellut Filibuksen esityksen lisäksi ohjelmistoon kaikenlaisia näytöksiä kolme päivää kestäville festivaaleille: neuvostoliittolaisesta etnografisesta propagandaelokuvasta Hollywoodin miekkasankareihin italialaisen Filibuksen ja kanadalaisten mykkäklassikoiden kautta. Filibuksen lisäksi maskeja näkyi turvana tietenkin Zorron kasvoilla sekä Guy Maddinin Brand upon the Brain! -elokuvassa. Kaikki festivaalin elokuvat olivat tietenkin säestetty livenä, aivan kuten kunnon mykkäelokuvajuhlilla kuuluukin olla.

Nokkelia juonenkäänteitä ja uhkarohkeita temppuja ei siis todellakaan keksitty viime vuosikymmenellä, vaan jo Filibuksen ensi-iltavuonna 1915 katsojat olivat tottuneet sarjaelokuvien alati näyttävämpiin temppuihin ja cliffhanger-käänteisiin. Elokuvan mestarivaras Filibus jallittaa perässään roikkuvaa etsivä Kutt-Hendrya ja anastelee tielleen tulevia rikkauksia, vailla sen ihmeellisempiä selityksiä. Ja lopussa paha ei tietenkään saa palkkaansa; sympatiat ovat kiistattomasti Filibuksen puolella.

Filibuksen maskiin piiloutunut hahmo on todellisuudessa yksi yläluokkaiseen pönötykseen kyllästyneen kreivitär Troixmonden valehahmoista, kaukana kreivittären arjesta salongin koristeena. Toinen kreivittären jalokivivarkauksiin ja Kutt-Hendryn lähipiirin vakoilemiseen käyttämistä valehahmoista on kreivi de la Brive, josta on hyötyä etenkin Kutt-Hendryn sisaren lähelle pääsemisessä.

Tämän kaoottisen sekä masentavan korona-ajan yleisölle Filibus on jännittävää seurattavaa sen ilakoimisen sekä liki anarkistisen asenteensa vuoksi. Filibus vääntää ja kieputtaa sukupuolirooleja railakkaasti paitsi varkaana housut jalassa, myös toisessa valehahmossaan miehen roolissa. De la Brivena Filibus kosiskelee Kutt-Hendryn Leonora-siskoa, minkä ansioista elokuvan päähahmo on luettu monesti joko seksuaalivähemmistöön kuuluvaksi tai vähintään queeriksi. Futurismia, tai tieteisunelmia on elokuvassa muutenkin: housuissa kulkevien naisten lisäksi Filibuksella on hieno steampunk-ilmagondola miehistöineen, minikokoisia kameroita ja sormenjäljet väärentävä hanska!

Zorro (kuvassa) ei olisi pärjännyt ilman naamiotaan elokuvassa The Mark of Zorro. (kuva: Loud Silents Festival)

Filibus oli monella tapaa aikaansa edellä, vaikka juoneltaan se lähenteleekin aika kiusallisen paljon vuosina 1913-1914 tehtyä valtavan suosittua Fantômas-sarjaelokuvaa, josta viimeistään jatkuvajuonisten elokuvasarjojen suosio nousi kattoon ympäri maailmaa. Filibuksen päärosvoa kaikkine hahmoineen näyttelee Valeria Creti, joka sai nimensä esille elokuvan alkuteksteihin ja filmografioihin valitettavasti vasta nyt uudelleenjulkaisun aikaisen taustatyön ansiosta.

Ja sitten vielä sananen elokuvan säestyksestä! Filibuksen elokuvasäestyksestä vastasi elokuvafestivaaleilla Aino Juutilaisen johtama jazz-orkesteri Ainon, joka elokuvan teeman mukaisesti oli hyvin naisvetoinen. Heidän säestyksensä tuki mukavasti elokuvan maailmaa kuulostamatta liiallisen vanhalta muttei myöskään modernilta. Orkesteri antoikin elokuvalle mukavaa arvokkuuden tuntua ja korosti elokuvan leikkisyyttä, jota oli ilmassa jo elokuvan vahvassa värimaailmassa. Mykkäelokuva onkin itsessään paradoksaalinen termi, koska varhaisillakin elokuvilla oli oletuksena aina säestys.

Aiemmin Tampereella jo vuodesta 2013 asti järjestetty Loud Silents Festival oli nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä. Itsekään en valitettavasti ollut aiemmin päässyt Tampereelle, mikä tietenkin on ollut jälkikäteen ajatellen valtava moka. Kaikki näytökset olivat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kino Regina -teatterissa ja vaikka Filibuksen tuotantoyhtiö olikin Corona Films, hyvät turvallisuustoimet epätoivottujen pöpöjen varalta saivat festivaalit tuntumaan turvallisilta. Seuraava Loud Silents Festival järjestetään syyskuussa 2021.

Kiitos elämyksestä ja toivottavasti ensi vuonna festarit voisi järjestää jo normaalimpaan tapaan!

Nörttitytöt-blogi sai kutsun festivaaleille.