Nörttitytöt

Audiovisuaalista mediaa kulutettaessa noin 80 prosenttia informaatiosta saadaan silmien ja noin 20 prosenttia korvien kautta. Tunnelmasta puhuttaessa prosentit puolestaan ovat toisin päin, ja musiikilla on tunnelman luomisessa erittäin iso rooli. Pelien äänimaailma ja taustamusiikki ovat tärkeä osa pelikokemusta: pelimusiikki onkin kehittynyt hurjasti 80-luvun piippailuista ja siihen panostetaan huolella. Musiikin tulee olla sopiva pelin teemaan, ja immersio kuin imee pelaajan peliin sisään.

Elokuvien ja pelien musiikkeja analysoitaessa puhutaan diegeettisestä ja ei-diegeettisestä musiikista. Diegeettinen musiikki kuuluu elokuvan tai pelin fiktiiviseen universumiin, ja sellaista on esimerkiksi Skyrimin ja The Sexy Brutalen baareissa kuuluvat musiikit. Näillä rakennetaan ja elävöitetään pelin maailmaa. Ei-diegeettistä musiikkia puolestaan ovat esimerkiksi aloitusvalikoiden ja Play of the Game -pätkien taustalla kuuluvat kappaleet, samoin kuin taistelukohtausten taustamusiikit. Ei-diegeettinen musiikki on usein yllättävän informatiivista. Hahmojen omia musiikkiteemoja tulkitsemalla voi saada vinkkejä hahmojen luonteista, ja aloitusvalikon taustalla soiva kappale usein asettaa koko pelin pohjatunnelman. Musiikin vaihdos tai äänenvoimakkuuden yllättävä nousu saattaa toimia varoituksena: esimerkiksi Doomissa voi suoraan musiikista päätellä, minkä nurkan takana odottaa vihollisaalto ja milloin kaikki demonit on siltä erää tapettu.

Nostalgisissa retro- ja retrotyylisissä peleissä chiptune (piipittävä musiikki) toimii todella hyvin. Fantasiateemaisissa peleissä toistuu taas usein sinfoninen musiikki. Toiminnallisissa peleissä ja kohtauksissa sekä räiskintäpeleissä elektroninen, tekno tai rokki soi yksinään tai yhdistyy toisiin musiikkityyleihin. Scifipeleissä on usein käytössä syntetisaattorilla luotua musiikkia, mutta sitä yhdistellään monesti sinfonisten soittimien kanssa.

Pelimusiikista voi nauttia, vaikkei pelaamista itse harrastaisikaan. Nykyään lähes kaikkien uusien pelien soundtrackit on saatavilla erikseen, ja erilaiset peliaiheiset kuoro- ja sinfoniakonsertit vetävät konserttisaleja täyteen ympäri maailman. Nörttityttöjen kirjoittajaryhmä keräsi yhteen listan suosikkipelimusiikeistaan: mukana on niin alkuperäisiä soundtrack-versioita, remixejä, kuorosovituksia kuin live-esityksiäkin. Laita volyymit sopivan isolle ja anna pelimusiikkien viedä sinut tunnelmasta ja maailmasta toiseen: tälle soittolistalle on koottu kaikki yksittäiset kappaleet.

Pelimusiikkikeikalla

Kirjoittajamme Tuuli Hypen käy aktiivisesti kuuntelemassa pelimusiikkia oikeilla konserttikeikoilla:

Olen muutamia vuosia matkustanut pelimusakeikkojen perässä ja viihtynyt niissä hyvin. Viimeisin keikka oli Helsingin Game Music Festival -pelimusiikkitapahtuma, jossa esiintyi kotimainen suosikkini Quinsonitus. Kokoonpano loihtii vaski- ja lyömäsoittimilla todella hienoja tulkintoja sekä retroista että uudemmistakin pelimusiikeista.

On todella mahtavaa päästä kuulemaan tuttuja pelibiisejä oikean orkesterin esittäminä. Erityisen mukavaa on kuulla liveorkesterille sovitettuja tulkintoja sellaisista tunnareista ja biiseistä, jotka sävellettiin aikoinaan vanhojen pelikoneiden omilla ehdoilla. Nämä sinänsä loistavat beepperitykittelyt saavat live-versioina aivan uuden elämän. 

Nykyään AAA-pelien musiikit ovat usein jo valmiiksi oikean orkesterin esittämiä teoksia. Niitä on silti hienoa kuulla livenä, koska pelin tapahtumat tulvivat musiikin myötä mieleen ja salin tunnelma tuntuu luissa ja ytimissä. Pelimusiikkikonserteissa yhdistyy rakkaus musiikkiin ja ennen kaikkea rakkaus peleihin. Tunnelma yleisössä on aina katossa, eikä syyttä. Konserttien valikoima pitää usein sisällään nostalgiaa, jylhiä tunnareita ja huumoriakin.

Pelimusiikkikonserteissa videonäkymällä voi olla oleellinen merkitys esityksestä nauttimiseen. Kuva: Tero.

Pelimusiikkia voi hyödyntää myös perinteisempiä lautapelejä pelattaessa, kuten Tero toteaa:

Lauta- ja pöytäroolipeleihin olen usein löytänyt nimenomaan videopelien musiikista toimivaa ja tunnelmaa täydentävää taustalle. Varsinkin Gloomhavenille löytyy useita erilaisia soittolistoja.

Kokeiltu on filharmonisen orkesterin sovitukset ja kuorot, jotka pääsevät lähelle alkuperäisen kappaleen tunnelmaa, mutta itselleni on oleellista, että musiikkiesitys kuulostaa mahdollisimman alkuperäisen kappaleen kaltaiselta. Pääsin ensimmäistä kertaa kokemaan Video Games Live -esityksen 2014, ja sain nauttia upeasta soitannasta kuin myös peliin liittyvästä videokuvasta. Suomalainen Game Music Collective järjestää myös loistavia pelimusiikkikonsertteja, vaikka peliin liittyvää videokuvaa heidän esityksessä ei olekaan.

Mikäli kaipaat laajempia musiikkikokemuksia pelimusiikin saralla, keräsimme myös suosikkimme kokonaisista pelisoittolistoista: