Nörttitytöt

Kuvakaappaukset pelistä Harry Potter: Wizards Unite. Niantic, Inc. 2019.

Alustat: Android, iOS
Kehittäjät: Niantic, Portkey Games, Warner Bros. Interactive Entertainment
Julkaisijat: Niantic, Portkey Games, Warner Bros. Interactive Entertainment
Genre: Lisätty todellisuus, lokaatiopohjainen peli
Ikäraja: PEGI 7

Velhomaailmaa on kohdannut suuri katastrofi. Jonkinlaisen loitsun seurauksena maagisia esineitä, otuksia, velhoja ja jopa muistoja on alkanut ilmestyä suurissa määrin jästien maailmaan. Tämä tietysti uhkaa velhojen salaista eloa, eikä sellaista voi sallia. Pelaajahahmo on velho, joka värvätään mukaan järjestöön nimeltä Statute of Secrecy Task Force eli S.O.S. Uuden jäsenen on tarkoitus ottaa kiinni tavismaailmaan karanneita asioita sekä samalla selvittää, mistä tämä kaikki johtuu.

Lupaavin epäilty on nimeltään Grim Fawley, jonka vaimo Penelope on yksi viidestä aiemmin kadonneesta velhosta, niin sanotusta Lontoon viisikosta. Taikaministeriö on lopettanut kadonneiden etsinnän ja asian tutkimisen, joten Grimmillä on syytä olla vihainen. Palautellessaan loitsun levittämiä asioita, pelaaja löytää silloin tällöin myös todisteita Grimmiin ja Penelopeen liittyen.

Harry Potter: Wizards Unite on Niantic,Inc. pelifirman tekemä paikannustietoihin perustuva mobiilipeli. Sitä voi pelata AR-ominaisuudet päälle tai pois kytkettynä, mutta tietyt tapahtumat toimivat vain AR-tilassa. Niantic on tunnettu Pokémon Go –pelistään ja sen pelaajat tunnistavat varmasti useita mekaniikkoja Wizards Unitea pelatessaan. Nianticin helmasynti tuntuu olevan peliohjeiden pihtaaminen ja niin on tässäkin pelissä asian laita. Kunnollisia tutoriaaleja ei oikeastaan ole ja vähäiset ohjeistukset eivät ole kovinkaan selkeitä. Sen takia tämä artikkeli onkin ehkä enemmän pelin esittely kuin varsinainen arvostelu.

Loitsuja, löydettäviä ja hämmennettäviä

Niantic, Inc. 2019

Wizards Unite on tehty yhteistyössä Warnes Bros Studioiden kanssa. Yhteistyö näkyy erityisesti siinä, että velhomaailman kuuluisuudet näyttävät elokuvaversioiltaan. Vaikka tarina tapahtuu paljon kirjojen jälkeen, kun Harry on jo aurori, mahdollistaa muistojen vuotaminen jästien maailmaan sen, että Harryn ja kumppanit voi nähdä pelissä myös sen ikäisinä, mitä he elokuvissa ovat. Aivan pelin alussa on hieman ääninäyttelyäkin. Ikävä kyllä alkuperäiset näyttelijät eivät ole ääniään antaneet käyttöön, mutta hyvin uskottavat tuuraajat on löydetty.

Loitsun kautta levinneitä asioita sanotaan löydettäviksi (foundables) ja niistä näkyy jälkiä eli erilaisia symboleita kartalla, joka vastaa pelaajan sen hetkistä olinpaikkaa. Symboleita on kymmenen erilaista ja ne kertovat millaisesta löydettävästä on kysymys. Kymmenen eri luokkaa ovat taikaeläinten hoito, pimeän voimat, Tylypahkan koulu, Tylypahkan legendat, Taikaministeriö, taikaeläintiede, taikapelit –ja urheilu, mystiset esineet, velhomaailman ihmeet sekä kummallisuudet.

Jokaisella luokalla on pelaajan rekisterissä useampia sivuja, joihin löydettävien kuvat ilmaantuvat, kun ne on saatu palautettua. Joissakin tapauksissa löydettävä tarvitsee napata vain kerran, mutta useimmiten niitä tarvitsee tietyn määrän, ennen kuin kuvat saa rekisteriin. Kun tietty sivullinen löydettäviä on saatu pyydystettyä, sivulle voi ottaa prestige –tason. Se nollaa sivun löydettävät, lisää kunkin löydettävän vaadittua määrää ja niistä saatavia pisteitä. Tämä on oikein nokkela mekaniikka, sillä samoja löydettäviä on kartalla tuskastumiseen asti. Prestige –taso pidentää pelikokemusta ja estää kyllästymistä samojen löydettävien nappailuun.

Löydettäviä vartioivat hämmennettävät (confoundables), jotka voivat olla kaikkea taikaolennoista elementteihin ja velhoista ankeuttajiin. Pelaajan täytyy loitsuillaan voittaa nämä hämmennettävät, jolloin löydettävät palautuvat takaisin sinne mistä ne ovat lähteneetkin. Loitsut ovat erilaisia merkkejä, jotka piirretään sormella puhelimen ruudulle. Niissä sekä nopeus että tarkkuus ovat valttia, sillä loitsun onnistuminen riippuu osaksi siitä, miten hyvin se on tehty.

Ammatteja ja taisteluita

Niantic, Inc. 2019

Kun kokemuspisteitä on kertynyt sen verran, että hahmo on noussut tasolle 6, on aika valita ammatti. Valittavana on kolme erilaista uraa: aurori, professori tai taikaeläintieteilijä. Kullakin on omanlaisensa kykypuu, jossa on avattavana lukematon määrä taistelussa käytettäviä loitsuja ja kykyjä. Niiden avaamiseen tarvitaan loitsukääröjä ja kirjoja, joita taas saa taisteluista, löydettävien nappaamisesta sekä tasojen noustessa. Aurori on erikoistunut enimmäkseen hyökkäysloitsuihin, professori hyökkäyksiin sekä toisten pelaajien tukemiseen. Taikaeläintieteilijä on erikoistunut suurimmaksi osaksi toisten pelaajien auttamiseen ja tukemiseen. Valinta ei lukitse muita vaihtoehtoja, vaan ammattia voi vaihtaa helposti, jos se ei tunnu sopivalta itselle.

Taistelut suoritetaan pääsääntöisesti kartalta löytyvistä linnoituksissa. Ne ovat paikkoja, joissa taistellaan erilaisia vihollisia, kuten pimeän velhoja, ihmissusia ja ilkiöitä, vastaan. Näihin kannattaa mennä vähintään yhden kaverin kanssa, sillä taisteluissa on aikaraja ja ne ovat aika haastavia. Yhdessä linnoituksessa on monia tasoja ja taistelut vaikeutuvat sitä mukaa, mitä pidemmälle tasoissa pääsee. Taistelu alkaa aulatilassa, jonne viholliset ilmaantuvat. Aulassa vihollisten ja liittolaisten päälle voi heittää ammatin määrittelemiä loitsuja, jotka haittaavat vihollista ja auttavat kavereita. Sen jälkeen jokainen pelaaja valitsee vihollisen, jonka kanssa joutuu kaksintaisteluun. Kaverin valitseman vihollisen kimppuun ei ikävä kyllä pääse, jokaisen pitää hoitaa oma vihulaisensa.

Niantic, Inc. 2019

Kaksintaistelun alkaessa puhelin täytyy kohdistaa niin, että ruudulla näkyvät kolme tähteä osuvat yksiin vihollisen edessä oleviin tähtiin. Tässä kohtaa peli käyttää automaattisesti AR-tilaa, vaikka muuten se olisikin kytkettynä pois päältä. Sen jälkeen varsinainen taistelu alkaa, jonka aikana pitää hyökätä sekä puolustautua. Hyökkääminen tuntui alussa aivan älyttömän vaikealta, sillä peli ei ohjeistanut asiaa ymmärrettävällä tavalla. Loppujen lopuksi se on kuitenkin helppoa hommaa, kunhan tajuaa mitä pitää tehdä. Vastustajan kohdalla olevan ympyrän päälle täytyy raahata ylhäältä näkymättömistä toinen ympyrä ja pitää se siinä tietyn aikaa. Sitten loitsu tehdään piirtämällä tietty kuvio ruudulle. Puolustus on paljon helpompaa, siinä riittää sormella vinoon pyyhkäisy.

Taisteluun liittyy myös olennaisena asiana riimukivet, jotka valitaan ennen aulaan pääsyä. Ne ovat jakautuneet samoihin kymmeneen luokkaan kuin löydettävät ja kivi määrittelee, millaisia palkkioita taistelusta saa. Tämän lisäksi riimukiviä on eri tasoisia ja ne vaikuttavat taistelun vaikeustasoon. Palkkioiksi taisteluista saa tavallisten löydettävien lisäksi erityisiä haastelöydettäviä, joita ei luonnosta löydy. Niitä ovat esimerkiksi erilaiset kirjat, taikasauvat ja maagiset esineet.

Taikajuomia, kasvihuoneita ja porttiavaimia

Niantic, Inc. 2019

Karttanäkymässä on kaikenlaista muutakin tilpehööriä, kuin vain löydettäviä. Mihin tahansa voi ilmaantua ainesosia taikajuomiin. Niitä ovat siis erilaiset yrtit, sienet ja eksoottisemmat ainekset kuten sammakon aivot tai lohikäärmeen maksa. Taikajuomareseptit avautuvat hiljalleen sitä mukaa kun hahmon taso nousee ja niitä voi keitellä matkalaukusta eli inventaariosta löytyvällä padalla.

Jokaisella juomalla on myös omat loitsumerkkinsä, jotka piirtämällä juoma valmistuu nopeammin. Merkkien löytäminen tapahtuu kokeilemalla eri yhdistelmiä ja jokainen juoma vaatii vähintään muutaman kerran ennen kuin merkit tallentuvat muistiin. Toki netistä voivat kiireisimmät löytää merkkisarjat valmiiksi, mutta minusta niiden arvailu ja kokeilu on todella hauskaa puuhaa. Juomat ovat erittäin hyödyllisiä sekä löydettäviä pyydystäessä että taisteluissa. Ne voivat esimerkiksi parantaa loitsujen tehoa, estää löydettäviä häviämästä ja lisätä osumapisteiden tai kokemuspisteiden määrää.

Tiettyjä ainesosia on vaikeampi löytää maastosta, joten niitä voi kasvattaa sieltä täältä löytyvistä kasvihuoneissa. Se vaatii ensin kasvin siemenien ja veden poimimista kartalta, sitten tietyn kasvin voi laittaa kasvamaan. Kasvuaika vaihtelee yhdestä tunnista kahteenkymmeneen neljään tuntiin, kasvista riippuen. Sato ja kasvutila ovat yhteisiä kaikille pelaajille eli vain yhtä kasvia voi kasvattaa kerrallaan ja valmistuessaan sato leviää kartalle kaikkien korjattavaksi. Kasvatuksen lisäksi kasvihuoneista voi saada noin viiden minuutin välein yllätysaineksia lyhyen arvonnan tuloksena.

Niantic, Inc. 2019

Ainesosien lisäksi kartalta voi löytää harmaita kolmioita, jotka ovat porttiavaimia. Ne vaativat avautuakseen kultaisen tai hopeisen normaalin avaimen sekä tietyn kilometrimäärän kävelyä. Yhden kultaisen avaimen saa pelissä automaattisesti ja se on monikäyttöinen, hopeiset ovat kertakäyttöisiä ja niitä saa esimerkiksi uudelle tasolle noustessa. Yleisimmät kilometrimäärät ovat 2, 5 ja 10, mutta erikoistapahtumien aikana saatavilla on myös 7 kilometrin porttiavaimia.

Kun porttiavain vihdoinkin avautuu, sen muodostaman portin läpi voi astua huoneeseen tai erikoistapahtumien ollessa kyseessä vaikkapa metsään. Huoneesta tai muusta paikasta on puhelinta käännellen tarkoitus löytää hehkuvia valopalloja. Niitä tökkäämällä palloset paljastuvat ainesosiksi, kokemuspisteiksi tai löydettävien symboleiksi. Kun viisi valopallosta on kerätty, porttiavain on käytetty ja löydetyt asiat saa pitää. Niiden lisäksi tulosruutuun ilmaantuu myös löydettävä tai sen palanen.

 

 

Tehtävälistoja

Niantic, Inc. 2019

Peli kannustaa säännölliseen pelaamiseen annostelemalla ainesosia, energiaa, kolikoita ja muita tilpehöörejä joka päivä pelin avaaville ja sitä pelaaville. Kuukausikalenterista saa pelin pelkästään avaamalla joka päivä yhden vaihtuvan aarteen. Kullekin päivälle on myös kahdeksan tehtävän lista, jonka täytetyistä kohdista saa oman palkintonsa. Tehtävät ovat hyvin helppoja ja ne saa täyteen päivän aikana aika kasuaalillakin pelailulla. Tähän mennessä tehtävälista on ollut koko ajan sama, joten vähän vaihtelua kaipaisin kyllä siihen.

Kaipaamaani vaihtelua löytyy tosin S.O.S –organisaation tehtävälistoista, joissa yritetään saada selville onnettomuus-loitsun käytösmalleja ja seurauksia. Listat ovat hyvinkin vaihtelevia tehtäviltään sekä tehtäviin kuluvalta ajaltaan. Niiden tekemiseen kannustaa myös se, että listojen ja usein myös yksittäisten listan osien suorittamisesta palkitaan paitsi tilpehööreillä, myös tarinalla. On hauskaa, miten pelimekaniikkojen ympärille on saatu kudottua tarinanlankoja selittämään, miksi löydettävät ja hämmennettävät käyttäytyvät tietyllä tavalla.

Heinäkuun alussa 2019 peliin tulivat mukaan viikon kestävät tapahtumat. Tapahtumilla on oma tehtävälistansa, porttiavaimensa, taisteluriimunsa ja löydettävänsä. Tällä hetkellä ne ovat myös ainoita tapoja, joilla voi saada haltuunsa vihreitä rajoitetun osaston kirjoja. Kyseisiä kirjoja tarvitaan ammattien kykypuiden tiettyjen haarojen aukaisuun. Tapahtumat ovat ainakin vielä olleet todella mukavia ja viikon kestävinä suurimmalla osalla pelaajista on mahdollisuus saada ne suoritettua sinä aikana. Nopeimmat pelaajat saavat ne suoritettua muutamassa päivässä. Tulossa on vielä myös yhteisöpäiviä, mutta kirjoitushetkellä ensimmäinen on vielä tulevaisuudessa.

Niantic, Inc. 2019

Listojen lisäksi pelaajalla on oma ministeriön henkilötunnus –sivu, jossa voi valita itselleen tuvan sekä taikasauvan, joita voi muuttaa niin usein kuin haluaa. Sinne voi lisätä myös profiilinkuvan erikoistehosteilla höystettynä ja pelin edetessä saavutuksista ilmaantuvia arvonimiä ja merkkejä. Lisäksi profiili näyttää tiettyjä tilastoja pelaajasta, kuten esimerkiksi kävellyt kilometrimäärät. Pelin julkaisun aikaan pelaajaprofiilit eivät toimineet ollenkaan tai ne sai näkyviin vain laittamalla puhelimesta sijaintitiedot pois. Heinäkuun puolenvälin päivityksessä tämä näyttää korjaantuneen ainakin osalle pelaajista.

Omaa etenemistä on ihan hauskaa vertailla kaverien profiileihin vaikka kaverien lisäämisestä ei ole ihan älyttömän paljon hyötyä. Tällä hetkellä yhteinen taistelu linnoituksessa tuo kummallekin bonuksia taistelussa ja tietyistä kaverimääristä saa saavutuksen, mutta siinä se. Asian laita voi toki muuttua tulevaisuudessa päivitysten myötä.

 

 

Hieman rahastuksen makua

Niantic, Inc. 2019

Toimintoihin tarvittavaa loitsuenergiaa saa tavernoista, joita löytyy kartalta myös sieltä täältä. Puolikaaren piirtämällä majatalo arpoo ruoka-annoksen, josta voi saada taikaenergiaa kolme, kuusi tai kymmenen yksikköä. Tavernassa voi ”syödä” viiden minuutin välein siihen asti, että energiamäärä on täynnä. Sinne voi asentaa myös yhdestä kolmeen pimeän paljastinta, jotka puolen tunnin ajan houkuttelevat paikalle enemmän löydettäviä.

Alussa loitsuenergian maksimimäärä on 75 yksikköä, mutta määrää voi kasvattaa käyttämällä siihen pelin sisäistä valuuttaa eli kultakolikoita. Loitsuenergia kuluu nopeasti löydettävien pyydystyksessä ja linnoituksissa taistellessa. Jos ei satu asumaan kaupungin keskustassa, on lisäenergiaa hidasta ja vaivalloista saada lisää. Siihen liittyykin yksi pelin ärsyttävimmistä suunnitteluratkaisuista. Free-to-play –mekaniikoista voi olla montaa mieltä. Oma mielipiteeni on, että asioiden nopeuttaminen oikealla rahalla on hyväksyttävää. Mutta kun mekaniikoilla tehdään pelin pelaaminen tietyssä pisteessä mahdottomaksi, mennään metsään.

Toisin kuin monissa muissa free-to-play-peleissä, Wizards Unite –pelin toimintoihin kuluvaa energiaa ei tule lisää odottelemalla. Sitä saa ilmaiseksi kolmella tavalla. Ensimmäinen tapa on lypsää sitä läheisistä tavernoista, kuten edellä on kuvattu. Toinen tapa on kerran päivässä tuleva 10 yksikköä, jonka saa päivätehtävälistasta eli poimimalla kartalta yhden ainesosan tai porttiavaimen. Kolmas tapa on kerran viikossa saatava vaihtelevan kokoinen annos kuukausilistauksesta. Toinen ja kolmas tapa antavat oikeastaan vain hätäapua energiapulaan, sillä kerta-annokset eivät riitä mihinkään.

Toki jos voi käyttää peliin oikeaa rahaa, energiaa saa silloin kun haluaa. Ja tähän peli kannustaakin. Jos taistelussa energia ei riitä, sitä saa lisää vain ostamalla. Muuten taistelu lopahtaa kesken ja vaivannäkö on ollut turhaa. Pelin sisäisellä valuutalla ostettavat tilan lisäykset energiavarastoon, taikajuomavarastoon ja ainesosavarastoon ovat kerralla naurettavan pieniä. 150 kultakolikolla tilaa saa vain 30 yksikköä lisää. Kultakolikot myös kerääntyvät varastoon hitaasti. Toisen taikajuomapadan saa käyttöönsä 9. tasolla, mutta pata on vain vuokralla eli senkin käyttöön tarvitaan kolikoita. Onneksi sentään yhdelläkin padalla tuntuu pärjäävän hyvin.

Vaikka energiaan ja tilan riittävyyteen liittyvät asiat riepovatkin paljon, on niihin helpompi suhtautua, kun asian on ensin tiedostanut. Ennen heinäkuun puolenvälin päivitystä energiamäärä oli piilotettu kahden klikkauksen päähän, joten se oli helppo kuluttaa huomaamattaan loppuun. Päivitys toi määrän perusnäkymään, jossa sen kulutusta voi seurata aktiivisesti. Suunnitelmallisella pelaamisella voi myös useimmiten välttää energian lopahtamisen aiheuttaman turhautumisen. Tämä tietysti silloin, kun asuu tai oleilee kaupungissa tai sen liepeillä. Maaseudulla ja mökillä pelaaminen on huomattavasti haastavampaa, joissain tapauksissa jopa mahdotonta.

Tarinallisuus ja monipuolisuus ihastuttavat

Niantic, Inc. 2019

Yllämainituista ärsyttävyyksistä huolimatta Wizards Unite on minulla kiilannut pelaamieni mobiilipelien kiistattomaksi ykköseksi. Tässä on syynä sen monipuolisuus ja tarinallisuus. Kuten tekstistä on tullut ilmi, tekemistä tässä pelissä riittää. Vaihtuvat tehtävät ovat monipuolisia, löydettäviä on vaikka millä mitalla ja aikaansa voi kuluttaa mukavasti porttiavaimia availlen ja taikaliemiä keitellen.

Tarinallisuutta pelissä on paljon enemmän kuin esimerkiksi Pokémon Go tai Walking Dead: Our World –peleissä.  Jokaisella löydettävällä on oma muutaman lauseen kuvauksensa, sauvaa valitessa eri ominaisuuksista on valtavasti tietoa ja mikä parasta, tarinan edetessä avautuu ruudulle lyhyitä keskusteluita. Näiden keskustelujen avulla pelaaja saa tietää enemmän Grimmin ja Penelopen suhteesta, kummankin luonteesta sekä työurista. Samanlaisia keskusteluita avautuu myös S.O.S tehtävälistoja suorittaessa, mutta niissä keskitytään katastrofin ominaisuuksien selvittelyyn. Tarinan asteittainen avautuminen keskustelujen avulla sekä pelaajahahmon puhuttelu auttaa pelin fiktioon uppoutumista. Se myös kannustaa pelaamaan, sillä minun käsissäni on tämän mysteerin selvittäminen.

 

Tiivistelmä:

+ Paljon monipuolista tekemistä
+ Tarinallisuus
+ Harry Potterin maailma yleisesti on vaan ihana

– Olematon ohjeistus
– Energian riittämättömyys, etenkin pitkissä pelisessioissa
– Kartan tyhjyys syrjäisemmillä asuinalueilla

Arvosana:

 

Todellinen nörttityttö