Overwatchin maailmanmestaruuskisat viime vuoden Blizzcon-tapahtumassa. Kuva: Blizzard.

 

Aloitin viime vuoden huhtikuussa työt suomalaisen e-urheilun (myös esports) uutissivuston Eurheilu.comin toimittajana. Kovinkaan laajaa kokemusta e-urheilusta ei minulla ollut, mitä nyt olin uteliaisuuttani seurannut sitä sivusilmällä. Sen sijaan minulla oli vuosien kirjoituskokemus, kova halu oppia ja palava intohimo yhteen alan kuumimmista peleistä, Overwatchiin.

Se näytti riittävän. Nyt, päälle vuoden päästä, toimin sivuston toimituspäällikkönä ja vastaan omien kirjoitusteni lisäksi myös muiden toimittajien tuotoksista. Olen päässyt tutustumaan alaan syvemmin ja oppimaan, mitä kaikkea se pitää sisällään ja mihin se on matkalla.

 

Mitä on e-urheilu?

Jalkapalloa ja moottoriurheilua sekoittava e-urheilulaji Rocket League. Kuva: Psyonix

Elektronisella urheilulla tarkoitetaan kilpamielessä pelattavia videopelejä, joita pelataan joko harrastukseksi tai ammatiksi. Ala on monilla tavoin verrannollinen perinteiseen urheiluun. Se jakautuu moniin eri alalajeihin, eli peleihin, jotka taasen painottavat eri taitoja. Suosituimpia lajityyppejä ovat esimerkiksi reaaliaikaiset strategiapelit, korttipelit, urheilupelit ja ensimmäisen persoonan ammuntapelit. Alan suurimpia pelejä taasen ovat esimerkiksi CS:GO, League of Legends, Overwatch ja Dota 2.

Ala on kovassa nousussa, eikä näytä hidastumisen merkkejä. Vuonna 2017 elektronista urheilua seurasi kansainvälisesti 323 miljoonaa fania. Määrän odotetaan jatkuvan tasaisella yli 20% kasvulla vuoteen 2020 asti. Suomessa e-urheilusta on kiinnostunut 425 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Määrä kasvaa 10% vuosittain ja ala on 18-29 vuotiaiden miesten keskuudessa toiseksi suosituin urheilun muoto jääkiekon jälkeen. E-urheilun uskotaan rikkovan miljardin dollarin liikevaihdon vuonna 2019.

Suomessa elektronista urheilua tukevat jo monet tunnetut urheilujärjestöt, kuten esimerkiksi Helsingin IFK, Porin Ässät ja Seinäjoen jalkapallokerho.

 

Miten e-urheilun voi aloittaa?

Suomalainen Starcraft 2 -ammattilaispelaaja Joona “Serral” Sotala. Kuva: Blizzard/Andre Hainke

Ensimmäisenä elektronisesta urheilusta tulee tietenkin mieleen pelaajat, jotka ovat toki olennainen osa sen koneistoa. Jokainen pelaaja aina ammattilaisista satunnaispelaajiin pitää omalta osaltaan lajia hengissä ja mahdollistaa sen selviytymisen. Ammattipelaajan titteli jo monen nuoren unelma, pääseväthän he pelaamaan maineesta ja kunniasta, joskus varsin kilpailukykyisellä palkallakin. Perinteisen urheilun huippujen tavoin parhaimpien e-urheilupelaajian vuosipalkat mitataan miljoonissa.

Kaikki alkaa kuitenkin pienestä. Ammattilais- tai amatööriuraansa aloittelevan pelaajan kannattaa hankkia ensin kokemusta pelin sisäisessä kilpapelitilassa. Yksilötaitojen hiomisen jälkeen kannattaa joukkuepeliä pelaavan vielä etsiä itselleen mukava porukka, jonka kanssa kommunikaatio ja joukkuepeli sujuvat. Seuraava askel eteenpäin ovat online- ja offline-turnaukset, jotka tarjoavat kullanarvoista kokemusta paineensietokyvystä ja kovemman tason pelistä. Hyvällä (ja tarkoitan siis todella hyvällä) tuurilla raataminen palkitaan, ja kenties jokin organisaatiokin saattaa kiinnostua ottamaan uuden lupauksen siipiensä alle.

Mutta kuten jo tuli selväksi, alaa pyörittää pelaajien lisäksi monen monta muutakin tahoa; valmentajat, analyytikot, managerit, some-vastaavat, toimittajat, juontajat, tapahtumanjärjestäjät yms. ovat kaikki mahdollisia harrastus- tai urapolkuja e-urheilusta kiinnostuneelle. Pelaajan uran tavoin tie näihinkin alkaa pohjalta. Paikallisseuroja, sivustoja, tapahtumia, joukkueita tai ihan vaan aloittelevia peliporukoita kannattaa lähestyä ja kysyä, olisiko heillä tarvetta juuri sinun tietotaidollesi.

 

Naiset e-urheilussa

Overwatch Leaguen ensimmäinen naispelaaja Kim “Geguri” Se-yeon. Kuva: Blizzard

Naiset ovat perinteisesti jääneet aivan e-urheilun marginaaliin. Vaikka tiettyjä eroja esimerkiksi naisten ja miesten välisessä tilan hahmottamisessa onkin havaittu, ei mikään fysiologinen ero ole tietääkseni vahvistanut sitä, miksei naisia nähdä enemmän e-urheilun parissa.

Tällä hetkellä todennäköisin syypää alan yksipuolistumiseen ovat puhtaat markkinavoimat; koska pelaamista ja kilpaurheilua on perinteisesti mainostettu ”poikien juttuna”, on silkkaa matematiikkaa että naiset ovat harrastajien vähemmistössä. Kun ottaa huomioon, kuinka pieni osa kaikista ammattilaisuraa tavoittelevista saavuttaa sen, ei ole mikään ihme että huipulla nähdään niin vähän naisia. Asia tulee siis korjata pohjalta käsin innostamalla enemmän nuoria tyttöjä e-urheilun pariin ja varmistamalla, että se on heille miellyttävä ja turvallinen harrastus.

Mielestäni yksi e-urheilun parhaista puolista onkin se, kuinka tasa-arvoistavaa se on. Periaatteessa naisilla voisi olla aivan yhtäläiset mahdollisuudet taistella huipulle kuin miehilläkin, eivätkä he sinne päästyään olisi vain maailman parhaita naispelaajia, vaan maailman parhaita pelaajia, piste. Samoin etninen tausta tai monet perinteisestä urheilusta karsivat vammatkaan eivät e-urheilussa haittaa. Alaan jo perehtynyt saattaa tässä vaiheessa huomauttaa korealaispelaajien ylivoimaisuudesta, mutta tämä on enemmänkin kulttuurinen kuin geneettinen tekijä.

Toki myös tunnettuja naispelaajiakin löytyy, aivan huipulta asti. Kanadalainen Sasha ”Scarlett” Hostyn on jo pitkään ollut yksi Starcraft 2:n tunnetuimmista pelaajista. Myös Suomessa Pauliina ”Papu” Peltoniemi on yksi Finnish Esports Leaguen Hearthstone-liigan vakionimistä. Aiemmin tänä vuonna Overwatchia pelaava Kim “Geguri” Se-yeon ja Rainbow Six: Siegeä pelaava Lauren “Goddess” Williams tekivät historiaa noustessaan ensimmäisinä naispelaajina lajiensa korkeimpiin liigoihin.

Eikun siis vain rohkeasti mukaan e-urheilun maailmaan, oli tavoitteenasi sitten pelaajan ura tai jokin muu. Hyvän kosketuspinnan alan meininkiin antavat paikalliset nuorisojärjestöt- ja tilat, kuten Helsingissä Score ja Tampereella Tampereen YMCA. Lisätietoa oman paikkakuntasi toiminnasta voi kysellä vaikkapa Suomen Elektronisen Urheilun liitolta SEULilta.

Jos e-urheilua haluaa pitää yleisesti silmällä, voin lämpimästi suositella sivustomme seuraamista Facebookissa tai Twitterissä.