Nörttitytöt
Hetki ennen vuoden 2016 avajaisia kun valot ovat vielä päällä. © Atte Haapalahti

Hetki ennen vuoden 2016 avajaisia kun valot ovat vielä päällä. © Atte Haapalahti

Vectorama on Pohjois-Suomen suurin verkkopelitapahtuma, joka on järjestetty Oulussa ensimmäisen kerran vuonna 2000. Tapahtuman takana on oululainen VECTOR – Suomen verkkopeliyhdistys ry ja tapahtuman järjestää noin satahenkinen talkooporukka, jossa on mukana edelleen myös ensimmäistä Vectoramaa järjestäneitä henkilöitä. Kohderyhmänä ovat kaikki pelaamisesta kiinnostuneet ihmiset ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kantavana ajatuksena onkin koota samanhenkisiä ihmisiä viihtymään pelien merkeissä ja viettämään aikaa yhdessä päihteettömässä ja turvallisessa ympäristössä. Tänä kesänä Vectorama järjestetään jo 18. kerran ajalla 8.–11. kesäkuuta Oulun jäähallilla.

Viime vuoden CS:GO Pro -turnauksen voittajaksi selviytyi ENCE-eSportsjoukkue. Miten käy tänä vuonna? © Sami Räbinä

Viime vuoden CS:GO Pro -turnauksen voittajaksi selviytyi ENCE-eSportsjoukkue. Miten käy tänä vuonna? © Sami Räbinä

Vectoramassa on tänä vuonna tiedossa elektronisen urheilun SM-karsintaturnaus (eSM), jossa kilpaillaan CS:GO-, Overwatch-, Hearthstone- ja Starcraft II: Legacy of the Void -pelien merkeissä. Karsintaturnauksen voittajat etenevät eSM-finaaleihin, jotka järjestetään myöhemmin tänä kesänä Assemblyjen ohessa.

Ammattilaisturnauksien lisäksi myös tavan osallistujat pääsevät kilpailemaan erinäisten pelien parissa. Lisäksi yhteistyökumppanit järjestävät omilla osastoillaan oheistoimintaa ja kilpailuja. Myös Vectoraman oma livetiimi järjestää tapahtuman aikaan erilaisia ohjelmatuokioita. Aiempina vuosina on ollut mm. tikkakisaa, raideja (viime vuonna raidin kohteena läheinen 24h Sale) ja muita mukavia tuokioita nostattamassa yhteishenkeä. Vaikka Vectoramaa mainostetaan verkkopelitapahtumana, on siellä ohjelmassa siis muutakin kuin pelkkää pc-pelaamista.

 

Vierailijana

Itse kuulin Vectoramasta kavereitteni kautta, mutta en koskaan oikein ole tuntenut itseäni sellaiseksi pelaajaksi, joka pakkaa oman tietokoneen laukkuun ja suuntaa useammaksi päiväksi pelaamaan ja vielä maksaisi siitä ilosta. Olen kuitenkin miettinyt, että millaista siellä on ja mahdollisuus sen näkemiseen tarjoutui kesällä 2015 kun kuulin, että Vectoramassa on mahdollista vierailla ilmaiseksi (Huom! ilmainen vierailumahdollisuus ollut jo vuodesta 2013). Ilmainen vierailu tarkoittaa siis sitä, että pääsee rajattuna aikana rajatulle alueelle katselemaan menoa ja tutustumaan yhteistyökumppaneihin ja oheistoimintaan. Olihan se ihan vaikuttavan näköistä katsottavaa kun useita satoja tietokoneita ja pelaajia oli pimeässä hallissa, jossa valaisu oli pääosin tietokoneiden näyttöjen tuottamaa. Myös oheistoiminta oli mielenkiintoista. Kävin muun muassa kuuntelemassa pelaamiseen liittyvän luennon sekä ihmettelemässä vanhoja pelikoneita Amiga-pisteellä.

 

Vapaaehtoisena

Infossa työskentely on antoisaa kun pääsee näkemään satoja ihmisiä. Allekirjoittanut työntouhussa kuvaa otettaessa. © Atte Haapalahti

Infossa työskentely on antoisaa kun pääsee näkemään satoja ihmisiä. Allekirjoittanut työntouhussa kuvaa otettaessa. © Atte Haapalahti

Vierailuajan jälkeen juttelin kavereitteni kanssa jotka ovat olleet tekemässä Vectoramaa useamman vuoden ajan, ja lopulta päädyin ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi seuraavaan eli vuoden 2016 Vectoramaan. Olisin voinut valita ihan melkein minkä tehtävän vain, mutta valitsin infossa työskentelyn. Työskentely infossa saattaa kuulostaa tylsältä, mutta oikeasti se on todella mielenkiintoista. Info on se piste josta noudetaan kävijäkortit, käydään kysymässä mieltä askarruttavia asioita, ostetaan t-paidat ja verkkopiuhat. Tapahtuman aikana puhut satojen kävijöiden kanssa. Mitä sitten sain vastineeksi tästä vapaaehtoishommasta? Vatsalihakset kipeäksi nauramisesta, uusia tuttavuuksia ja hyvän mielen. Lisäksi ilmottauduin toimimaan infossa myös tulevassa Vectoramassa, sen verran mukavaa oli.

Tätä tekstiä kirjoittaessa Vectoraman 906 konepaikasta on vapaana enää 50. Ilmaiseksi pääsee tutustumaan perjantaina 9.6. ja lauantaina 10.6. kello 14-20.

Lisätietoa Vectoramasta löydät virallisilta sivuilta sekä Facebookista.