Nörttitytöt

dishonored
Alustat:Playstation 4 (testattu), Xbox One, Microsoft Windows
Kehittäjä: Arkane Studios
Julkaisija: Bethesda Softworks
Genre: hiippailu, seikkailu
Ikäraja: 18

Vuonna 2012 ilmestyi ihanan harmaa steampunkhenkinen hiipailupeli nimeltä Dishonored, jossa Valtiatar Jessaminen salamurhan jälkeen pelastettiin valtakunta ja pieni prinsessa nimeltä Emily, Corvo Attano -nimisenä miehenä. Nyt tämä kiinnostava peli on saanut jatkoa. Toisessa osassa aikaa on kulunut 15 vuotta, ja Emily on kasvanut aikuiseksi. Hänen äitinsä Jessaminen kuoleman muistopäivänä joku tekee vallankaappauksen, ja tästä alkaa kunnon seikkailu, jossa valta yritetään saada takaisin Emilyn käsiin.

Haluatko olla Empress Emily vai hänen isänsä Corvo Attano?

Haluatko olla Empress Emily vai hänen isänsä Corvo Attano?

Pelin ensimmäinen oikea valinta tulee tässä kohtaa, vallankaappauksen aikana. Haluatko pelata Emilynä vai vanhana tuttuna Corvona? Kummallakin on omat vahvuutensa ja vähän erilaiset voimat. Seuraavaksi olisi hyvä valita pelityyli. Hiippailetko vai juoksenteletko radat läpi FPS-tyylillä? Oletko pasifisti ja yrität olla tappamatta ketään, vai tapatko kaikki jotka tulevat eteesi käyttämällä mitä keinoja tahansa? Itse pidän peliä haastavampana jos yrittää pysyä näkymättömänä ja tappaa niin vähän ihmisiä kuin mahdollista, joko lyömällä vastustajilta taju kankaalle tai hiippailemalla heidän ohitseen. Sitä paitsi pelityyli ja valinnat vaikuttavat peliympäristöön jonkun verran, ja jos tapat kaikki vastaantulijat, voi olla että sinulta menee joku liittolainen tai apu ohi, mikä vaikuttaa pelin kulkuun. High Chaos -maailma jossa olet tappanut paljon ihmisiä, on jonkin verran erilainen kuin Low Chaos -maailma, jossa hyvin harva on tapettu.

The Dreadful Whale - uusi koti ja tukipiste

The Dreadful Whale – uusi koti ja tukipiste

Kun pelaaja on paennut Dunwallista, päässyt turvalliseen paikkaan ja alkaa suunnitella vallan takaisinsaamista, tulee seuraava päätös joka vaikuttaa pelityyliin paljon. Tapaat tyypin nimeltä The Outsider, ja hän tarjoaa sinulle maagisia voimia. Voit jättää ottaamatta nämä vastaan, ja voit pelata normaalina ihmisenä, tai ottaa vastaan Outsiderin avun ja maagiset voimat, jotka auttavat sinua liikkumaan ympäristössäsi. Peliin siis saa kunnolla haastetta jos haluaa.

Vastauksia siihen, keitä vallankaappajat ovat, lähdetään etsimään toisesta kaupungista, Karnaca-nimisestä paikasta, josta vallankaappajat ovat kotoisin. Karnaca on etelämpänä kuin Dunwall, mikä on vaikuttanut siihen että ympäristö ei ole ihan niin harmaa ja synkkä kuin pelisarjan ensimmäisessä osassa. Ympärillä näkyy välillä kirkkaita värejä ja auringonpaistetta. Tässä ympäristössä on hauska etsiä eri reittejä ympäri kaupunkia. Piiloista ympäri kaupunkia voi löytää kiinnostavia juttuja, joten hyvin suoraviivaisesti loppupisteeseen ei ehkä kannnata kulkea.

Ylhäältä näkee hyvin ja voi suunnitella reittiä

Pelimaailmassa on vain yksi asia mikä minua harmittaa, ja se on ihmisten hyvin yksitoikkoinen olemus. Melkein kaikki miehet ovat lihaskimppuja, hyvin harva on laiha. Kaikki naiset taas ovat laihoja luukasoja. Tässä pelisuunnittelijoilla ei ole ollut minkäänlaista mielikuvitusta, kaikki ihmiset ovat hyvin samanlaisia ulkonäöltään. Radat ja ongelmat sen sijaan ovat vaihtelevia ja kiinnostavia, joten pelistä ei missään vaiheessa tule tylsää. Täältä sitä suunnittelua ja fantasiaa löytyy, kaikki radat ovat erilaisia, ja niitä täytyy miettiä aina vähän eri näkökulmista. Löytyy sokkeloita, arvoituksia ja aikamatkailua.

Dishonored 2 on hyvin onnistunut jatko kiinnostavalle pelille. Peli on mahtavasti pitänyt kiinni steampunkhengestä ja siitä ilmapiiristä, jonka ensimmäinen peli loi, mutta on myös tuonut pelisarjalle jotain uutta ja kiinnostavaa. Olen nauttinut pelaamisesta.

Tiivistelmä

+ Uudelleenpelattavuus
+ Ympäristön ja ongelmien vaihtelevaisuus
+ Pelimekaniikka

– Mielikuvituksen puute ihmisten ulkonäössä.

Arvosana

Mrs. Darth Vader

Mrs. Darth Vader

**********
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.