Nörttitytöt

Jyväskylässä 28.-29.3.2015 ensimmäistä kertaa järjestetty roolipelitapahtuma Valocon houkutteli kymmenittäin innokkaita keskisuomalaisia nopanpyörittäjiä Kortepohjan vapaa-ajantila Lillukkaan. Sattumalta Valocon oli myös vastikään jyväskyläläistyneen kirjoittajan ensimmäinen mahdollisuus päästä katsastamaan jyväskyläläistä roolipeliskeneä. Seuraavassa siis muutto- ja valmistumisstressillä höystetty matkakertomus Valoconin häikäiseviin nähtävyyksiin ja siihen, miten Jyväskylässä pääsee roolipelaamaan.

 

Loskaisa valon kaupunki

Täytyy myöntää, ettei pilvinen ja loskainen Jyväskylä vaikuttanut häävin houkuttelevalta, kun maaliskuisena sunnuntai-iltana hiippailin laatikoiden ja kirjahyllyn osien keskellä kaikuvassa, oudossa uudessa asunnossa rättiväsyneenä vanhan tutun Oulun kämpän loppusiivouksesta ja muutosta. Ensimmäinen vuorokausi tässä Keski-Suomen kehutussa “valon kaupungissa” oli uuvuttava: muutto ja heti seuraavana aamuna uuteen sijaisuuteen aivan uuteen päiväkotiin. Edeltävät viikot sulivat muistoissa saumattomasti talven paniikinsekaiseen opintojen loppuunsaattamisrutistukseen. Tiedekirjasto Telluksen työasemakopperot olivat olleet kotini ja hengitin kofeiinia. Nyt se oli ohi.

Oli toisaalta helpottavaa päästä Oulusta kun viimeinen vuosi oli ollut niin hektinen, mutta sinne jäivät tutut peliporukat ja yliopiston roolipelikerho CRYO ry, joka oli täyttänyt viimeisenäkin oululaisvuotenani lähes kaiken vapaa-aikani. Kun ensimmäisellä viikolla hitaasti solahdin työssäkäyvän arkeen, aloin olla huolissani siitä, mitä kaikella vapaa-ajallani tekisin, etten pökertyisi kulttuurishokkiini. Tarvitsin jotain tuttua. Jotain turvallista. Eskapismia.

Vanha roolipelijärjestö antoikin osin tiedostamatta viimeisen lahjansa melko humalaisena keskusteluna muuttopäivääni edeltäneenä iltana järjestön vuosijuhlien saunassa. Kun vihdoin ymmärsin, mitä keskustelukumppanini lauteiltaan puhui, näin Valon. Ja se Valo oli kaunis.

Anonyymit jyväskyläläiset valoconittajat olivat hämärää, mutta oikein mukavaa peliseuraa.

Anonyymit jyväskyläläiset valoconittajat olivat hämärää, mutta oikein mukavaa peliseuraa. Kuva: Sini Karvonen.

Siis tarkemmin sanottuna sain kuulla, että Jyväskylässä järjestettäisiin jokin Valocon-niminen roolipelitapahtuma 28.-29.maaliskuuta, heti viikko sinne muuttamiseni jälkeen. Kanssacryolainen toverini ei ollut aivan selvillä tapahtuman tarkasta suuruusluokasta tai järjestävästä tahosta, mutta vinkkasi minut Valoconin Facebook-tapahtumasivuille.

Selvittyäni ensimmäisestä arkiviikosta Jyväskylässä, purin roolipelimuuttolaatikkoni, otin tiukasti kiinni jyväskyläläisen vanhan lukioluokkakaverini ja larpinkirjoittajatoverini kädestä ja hiivin laukku noppia pullottaen vain hieman epävarmuudesta väristen kohti Jyväskylän Kortepohjaa ja tätä hämäräperäistä, mutta silti niin lupaavan kuuloista Valoconia. Facebookissa tapahtuma oli kuulostanut lupavalta, mutta aika pienen piirin jutulta. Epäilin, mahtuisinko mukaan. Roolipelipulani oli kuitenkin niin hirveä, että pakottauduin kaikesta huolimatta raottamaan vapaa-ajantila Lillukan pahaenteisen painavat tuulikaapin ovet ja luikahtamaan sisälle.

 

Lillukan pelitila on pieni, mutta kotoisa ja sohvat sopivat pitkiinkin istuntoihin. Valoconissa pyöri koko ajan vähintään kaksi peliä.

Lillukan pelitila on pieni, mutta kotoisa ja sohvat sopivat pitkiinkin istuntoihin. Valoconissa pyöri melkein koko ajan kolme eri pöytäroolipeliä. Kuva: Sini Karvonen.

No onkos tullut kesä? Ei, vaan Valocon!

Luuloni vaikeasti lähestyttävistä, pelottavista jyväskyläläisnörteistä kumottiin heti kättelyssä. Siis kirjaimellisesti heti kättelyssä – ehdimme nimittäin ottaa kaksi askelta ovelta kun yksi conin järjestäjistä jo esittäytyi ja kädestä pitäen opasti meitä kohti pelipöytiä. Pelejä oli pyörimässä kolme, kussakin 4-6 pelaajaa ja ilmeisen hyvä meininki. Koska muita vapaita pelaajia ei juuri sillä hetkellä ollut, istahdimme Lillukan mukaville sohville odottamaan pelien päättymistä ja näyttämään pelihaluisilta. Pian joukkoomme liittyikin yksi ja sitten toinenkin jyväskyläläinen ja kohta pyöräytimme käyntiin SHOCKin.

Reipas kahdeksan tuntia myöhemmin (saman SHOCKin jälkimainingeissa) olin todennut seuraamme eksyneet jyväskyläläiset paitsi kestäviksi roolipelaajiksi, myös sopivan sairaalla huumorintajulla höystetyiksi. Mukaan porukkaan oli sittenkin yksi erittäin yksinkertainen tapa päästä: riitti, kun ilmaisi haluavansa pelata.

Valoconin synnyttävänä voimana on joka maanantainen Lillukassa järjestettävä maanantairope eli marope, joka kokoaa jyväskyläläiset roolipelaajat saman katon alle pelaamaan lyhyitä kampanjoita. Vaikka rahoitusta conin tilavuokraan saatiin Maahinkainen ry:ltä, varsinaisena puuhamiehenä, Valoconin pääjärjestäjänä toimi jyväskyläläinen roolipeliaktiivi Tommi Brander. Päämainostuskanavana toimi tapahtuman Facebook-ryhmä, jonka kautta itsekin conin löysin ja jossa uteliaiden kysymykset saivat ihailtavan nopeasti vastauksensa. Julistemainontaa ei ollut, joten paikalle löytäneet uudet Lillukan kävijät olivatkin minun tapaani kuulleet conista joltakulta tutulta tai internetin pelifoorumeilta. Coni järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, mutta sille ilmeisesti oli kysyntää, sillä väkeä saapui Jyväskylän ulkopuoleltakin. Toivoa siis saattaa, ettei tämä ollut viimeinen Valocon.

Toisena päivänä Valoconissa allekirjoittanut pääsi vauhtiin 3:16 Carnage Amongst the Starsin tahdissa.

Toisena päivänä Valoconissa allekirjoittanut pääsi vauhtiin 3:16 Carnage Amongst the Starsin tahdissa. Kuva: Sini Karvonen

Pelaajia ja pelinjohtajia pyöri tilassa jatkuvasti parisenkymmentä ja pelejä oli käynnissä koko ajan keskimäärin kolme. Koko kaksipäiväisen tapahtuman kävijämääräksi arvailtiin sunnuntai-iltana “enemmän kuin 30 mutta vähemmän kuin 50”. Kovin paljon enempää väkeä ja pelejä pieneen tilaan ei olisi mahtunutkaan ja koska pelejä pyöri koko sen ajan kun ovet olivat auki, Valoconin voisi siis väittää olleen menestys ja jos tulevaisuudessa conia mainostaa enemmänkin, isompi tila on jo tarpeen – Jyväskylän mäkisestä maastosta kumpuaa nimittäin roolipelinörttejä kuin sieniä sateella!

 

Matka jatkuu valoisissa merkeissä

Perinteinen coninjälkeinen ropula (tiiviin kampanjan tai conin päättymisen aiheuttama angsti) oli Valoconin jälkeen hoidettavissa erittäin helposti. Jyväskylän roolipelaajien pyhä päivä on nimittäin maanantai, jolloin Marope kokoontuu Lillukassa kello 18:30. Jyväskylän ylioppilaskunnan ylläpitämä vapaa-ajantila Lillukka sijaitsee Jyväskylän Kortepohjassa, kenties hieman tunnetumman ravintola Rentukan lähellä (katso täältä kartta). Paikkaan on yllättävän helppo löytää niin pyörällä kuin autollakin ja molemmille piisaa parkkitilaa. Samassa paikassa kokoontuu tiistaisin myös lautapelikerho.

Kortepohjan maanantairopet (epäilemättä jotakin puhetta niistä conin aikana oli) on ihan superhyvä kaappinörteille. Minä ainakin pääsin tosi hyvin mukaan aikoinaan uutena ketään tuntemattomana jyväskyläläisenä. Siellä pääsee pelaamaan tosi monenlaisia pelejä tosi moninaisissa porukoissa, eikä edes tarvitse mitään hirveitä sitoumuksia tehdä – ellei kerran viikossa pelaaminen sitten tunnu hirveältä (pelikierrokset on noin viiden viikon mittaisia, eikä niissä kaikissa toki tarvitse olla mukana).

-eräs maropen kävijä ja valoconittaja

Maropejen toimintatyyli kiteytyy noin kuuden viikon mittaisiin “kierroksiin”, joiden aikana maanantaisin pelataan lyhyitä roolipelikampanjoita. Koska kaikki kampanjat eivät aina ole tasamittaisia, kierrosten lopussa pelataan muita odotellessa keveämpiä yhden pelikerran one-shotteja. Jokaisen kierroksen alussa taas pelinjohtajat esittelevät kampanjaideansa ja pelaajat valikoituvat kiinnostuksensa mukaan peleihin. Kokeneiden maropettajien kertoman mukaan tällainen kiertokulku on mukava, sillä sen kautta pääsee melko lyhyessä ajassa tutustumaan kunnolla moneen eri pelijärjestelmään ja maailmaan, eikä aina tarvitse pelata samassa peliporukassa tai saman pelinjohtajan kanssa.

Uudet pelaajat ovat tervetulleita Maropeihin ja juuri nyt on erityisen hyvä aika tulla mukaan. Seuraavan, maanantaina 20.4. alkavan kierroksen ajan nimittäin pelataan one-shotteja, siis yhden pelikerran kestäviä roolipelejä, joihin ei tarvitse sitoutua kuin yhden maanantai-illan ajaksi. Paikalle kannattaa siis saapastella rohkeasti nyt kun ei tarvitse tähdätä ensisaapumistaan juuri kierrosten vaihtumiseen – etukäteen tulostaan ei tarvitse ilmoittaa. Jos kuitenkin haluaa niin tehdä, Maropen Facebook-ryhmä on oikea osoite etukäteishuuteluille ja muillekin kysymyksille toiminnan suhteen.