Seksi on kivaa, ja oikeanlaisen ehkäisyn avulla pystytään välttämään sekä ei-toivotut raskaudet että sukupuolitaudit. Etenkin raskauden ehkäisy on kuulunut ihmisten seksuaalisen kanssakäymiseen jo vuosituhansien ajan. Vanhassa Testamentissa puhutaan keskeytetystä yhdynnästä ehkäisykeinona. Muinaisen Egyptin ajoilta on säilynyt papyrus vuodelta 1850 eKr., jossa neuvotaan erilaisia menetelmiä raskauden ehkäisyksi, kuten krokotiilin lannasta tehdyn pessaarin käyttöä. Ehkäisyksi kelpasi myös taikuus sekä uskomukset. Esimerkiksi espanjalaisen kertomaperinteen mukaan naisen tuli yhdynnän jälkeen hyppiä ylös ja alas sekä heittää yhdeksän volttia taaksepäin.
Ensimmäisen kerran varmoja päiviä ehkäisyksi suositteli Soranos antiikin Kreikassa 150 luvulla jKr. Soranos tosin uskoi hedelmöityksen tapahtuvan naisen kuukautisten aikana. Tuolloin oli käytössä myös erilaisia kierukoita sekä miehen esinahan alle asetettava metallinen rengas. Katolisen kirkon otettua enemmän valtaa, ehkäisytietous ja menetelmien kehitteleminen pysähtyi sadoiksi vuosiksi.
Ehkäisymenetelmät ovat vähitellen kehittyneet, ja tarjolla on jos minkälaista pilleriä ja kondomia; jokaiselle luulisi löytyvän jotain. Nykyaikaisten hormonaalisten ja hormonittomien ehkäisymenetelmien lisäksi myös keskeytetty yhdyntä ja varmat päivät ovat edelleen käytössä olevat menetelmät, joskin niiden toimivuus ei ole luotettavaa. Varmoja päiviä voi kartoittaa seuraamalla kehonlämpötiloja aamuisin joko mittaamalla ne perinteisellä kuumemittarilla tai hankkimalla ehkäisytietokoneen, joka tallentaa tietoa. Menetelmän mukaan naisen ruuminlämmössä tapahtuu pieni nousu ennen ovulaatiota.
Ehkäisymenetelmät miehille
Kondomi lienee tunnetuin ja käytetyin ehkäisymeneltemä, joka on tarkoitettu miehille. Ensimmäiset maininnat kondomista ovat 1500-luvulta, jolloin pellavaisella kondomilla pyrittiin ehkäisemään raskauden lisäksi myös kuppaa. 1700-luvulle mennessä kondomeja oli alettu tuottaa laajemmin lampaansuolesta. 1900-luvun alussa kondomeja alettiin valmistaa lateksista, jonka myötä ne saatiin ohuemmiksi kuin kumista valmistetut. Vielä nykyäänkin kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, jonka avulla ehkäistään sekä raskautta että sukupuolitauteja.
Miehille on yritetty saada markkinoille jo vuosikymmenien ajan hormonaalista ehkäisypilleriä. Tutkimusta tehtiin eripuolilla maailmaa ja Maailman terveysjärjestön, eli WHO:n käsissä oli jo valmiste, jolla oli lähes yhtä hyvä ehkäisyteho kuin kondomilla. Pillerit aiheuttivat käyttäjille erilaisia sivuvaikutuksia, kuten lihomista ja aknea. Tutkimuksesta toimivan miesten e-pillerin kehittämiseksi on kuitenkin luovuttu vähitellen, sillä tutkijoiden mukaan haittavaikutukset olivat hyötyjä suuremmat. Miesten e-pillerit sisältävät lisäannoksen testosteronia ja progesteronia, eli keltarauhashormonia, joka lamaa miehen oman testosteronin tuotannon lähelle nollaa.
Markkinoilla on kysyntää toimivalle ja peruttavissa olevalle miesten ehkäisymenetelmälle. Luultavasti kysyntään vastaa muutaman vuoden kuluessa Vasalgel-niminen valmiste. Kyseessä on siemenjohtimeen injektoitava polymeerigeeli, jonka ehkäisyvaikutus kestää jopa 10 vuotta. Tarvittaessa geeli voidaan liuottaa pois jo aikaisemmin. Menetelmää on kehitelty ja testattu Intiassa jo vuosien ajan. Vasalgel toimii vaihtoehtona perinteisille ehkäsiymeneltemille, mutta on myös uhkana lääkeyhtiölle. Naisten hormonipillerit myyvät hyvin ja tuottavat rahaa lääkeyhtiöille; Vasalgel toimisi vaihtoehtona niille, joille ehkäisypillerit aiheuttavat sietämättömiä sivuvaikutuksia.
Ehkäisymenetelmät naisille
1800-luvulla saatiin enemmän tietoa hedelmöittymisen ajankohdasta, mikä mahdollisti tutkimustyön uusien naisille suunnattujen ehkäisymenetelmien kehittelyyn. Vuosisadan alussa tutkittiin kohdunsisäisiä ehkäisymenetelmiä sekä hormonien vaikutusta. Vuonna 1937 huomattiin, että progesteroni estää ovulaation tapahtumisen kaneilla. Tämä johti myös ihmiskokeisiin, joiden myötä 1960-luvulla markkinoille saatiin ensimmäinen ehkäisypilleri ja 1970-luvulla ensimmäinen kuparikierukka.
Kehitystyötä on jatkettu ja pyritty huomioimaan käytön helppous ja mukavuus. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet (pilleri, laastari ja rengas) sisältävät sekä progesteronia että estrogeeniä. Yhdistelmäehkäisyn lisäksi saatavilla on myös erilaisia pelkkää progesteronia sisältäviä valmisteita (minipillerit, hormonikierukka, ehkäisykapseli sekä ehkäisyinjektio). Haittavaikutukset on pyritty saamaan mahdollisimman pieniksi, mutta kuten kaikissa lääkkeissä, myös hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla on sivuvaikutuksensa.
Kuparikierukka ei ole ainoa hormoniton ehkäisymenetelmä naisille. Kohdunsuulle voidaan asettaa esimerkiksi silikonista valmistettu pessaari, joka estää siittiöiden pääsyn kohtuun. Pessaarin kanssa voidaan käyttää myös erilaisia siittiöitä tuhoavia geelejä tai vaahtoja, eli spermisidejä. Saatavilla on myös emättimeen asetettavia naisten kondomeja.
Sterilisaatio
Mikään yllämainituista ehkäisymenetelmistä ei tarjoa 100% suojaa raskaudelta. Ainoa keino välttää varmasti raskaus on sterilisaatio, jossa mieheltä katkaistaan siemenjohtimet ja naiselta tukitaan klipsuilla munajohtimet. Sterilisaation voi perua, mutta käytännössä sterilisaatio on lopullinen.
Sterilisaation lopullisuudesta johtuen laki määrittelee tietyt ehdot, joiden perusteella sterilisaatioon voidaan ryhtyä, jos henkilö itse tällaista pyytää. Toimenpide voidaan suorittaa henkilöllee, joka on yli 30-vuotias, jolla on 3 tai enemmän lapsia, ehkäisy muilla keinoilla on epätavallisen huono, uusi raskaus vaarantaisi hänen terveytensä/henkensä, jälkeläisille saattaisi kehittyä vakava sairaus/ruumiin vika tai kyseisen henkilön kyky hoitaa lapsia olisi merkittävästi alentunut.
Nörttitytöt kertovat ehkäisystä
Reetta Järvenpää
Olen syönyt e-pillereitä kymmenen vuotta putkeen, vaikka välillä on ollut aikoja, jolloin en olisi ehkäisyä tarvinnut. Alunperin hankin pillerit tasoittamaan kivuliaita ja epäsäännöllisiä kuukautisia, ja kuukautisten kontrollointi on edelleen tärkein syyni syödä pillereitä, vaikka tällä hetkellä tarvitsen oikeasti myös sitä ehkäisyä. Olen siinä onnellisessa asemassa, että minulle hormonaalinen ehkäisy sopii. Pillerivalmistaja on pysynyt samana koko tämän ajan. Merkkiä on kerran pitänyt vaihtaa vahvempaan, mutta muuten kaikki on sujunut loistavasti. Paino ei ole pillereiden seurauksena noussut, en ole kokenut, että tunne-elämäni olisi mitenkään erityisen vinksallaan ja seksikin maistuu. Taidan olla tässä suhteessa hieman poikkeusyksilö, sillä en ole kohdannut varmaan ketään toista, jolla elämä pillereiden kanssa olisi ollut alusta asti näin helppoa.
Anonymous
Minä kuulun niihin, joille hormonaalinen ehkäisy ei kertakaikkiaan sovi. Aloitin e-pillereiden syömisen 18-vuotiaana, ja kärsittyäni ainakin vuoden päivät epämääräisistä jalkasäryistä ja haluttomuudesta tajusin lopulta valittaa asiasta lääkärille. Pillerit vaihdettiin luonnonestrogeenisiin, jotka aiheuttivat sivuvaikutuksia huomattavasti vähemmän edelliseen merkkiin verrattuna. Haittapuolena olivat runsaammat kuukautiset, mikä oli sikäli ikävää että kuukautiseni olivat luonnostaankin melko runsaat ja huomattavan kivuliaat. Apteekissa tuli myös joskus kiusallisia tilanteita, kun apteekkari kieltäytyi antamasta pillereitä ennen kuin oli soittanut lääkärille ja varmistanut, että resepti oli oikein – kyseisiä e-pillereitä kun ei yleensä määrätty alle 35-vuotiaille synnyttämättömille naisille.
No, noilla pillereillä sinnittelin sitten kymmenisen vuotta. Tiesin kyllä, että niilläkin oli seksihaluja vähentävä vaikutus, muttei sentään ihan nollaava. Jossain vaiheessa kokeilin lääkärin ehdotuksesta ehkäisyrengasta, josta pitäisi irrota hormonia vähemmän ja paikallisemmin kuin normaalipillereistä, mutta sivuoireet olivat samanlaiset kuin ensimmäisellä pillerimerkilläni, joten palasin hyvin nopeasti vanhoihin tuttuihin pillereihin.
Eräänä päivänä sitten ryhdyin laskemaan pillereistä johtuvia mahdollisia sivuvaikutuksia ja onnistuin yhdistämään ne mm. joka talvi ilmeneviin kaamosmasennuksen oireisiin. Jätin pillerit pois ja siirryimme miehen kanssa käyttämään kondomia. Ratkaisu ei ollut erityisesti kummankaan mieleen, mutta huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Minulla esimerkiksi limakalvot reagoivat joko lateksiin tai kondomin liukasteisiin, joten jokaisen yhdynnän jälkeen kärsin lievästä kuumotuksesta ja kirvelystä alapäässä.
Synnytyksen jälkeen piti miettiä taas ehkäisyasioita. Minulle ratkaisu oli selvä – kuparikierukka. Olisin ottanut sen jo aikaisemmin, jos synnyttämättömälle olisi sitä vain suostuttu laittamaan. Lääkäri suhtautui vähän epäilevästi ja yritti suositella hormonikierukkaa – olisihan se varmempikin. Tähän mennessä olin kuitenkin jo oppinut, että hormonit eivät keholleni sovi, ja pidin tiukasti kantani. Ainoa mikä hieman epäilytti oli kuparikierukan vuotoa lisäävä vaikutus, mutta kierukanhan saisi joka tapauksessa pois, jos elämä kuukautisten kanssa osoittautuisi hankalaksi. Asennus oli epämiellyttävä tapahtuma, vaikka se kävikin kokonaisuudessaan nopeasti. Jouduimme kesken kaiken pitämään hetken taukoakin, kun minua alkoi huimaamaan pahasti.
Elämä kuparikierukan kanssa on osoittautunut mukavan huolettomaksi. Vuodon lisäksi ei ole muita sivuvaikutuksia, ja vaikka parina päivänä kuusta vuoto on todella runsasta, se kuitenkin myös loppuu nopeasti. Kun on tottunut yli viikon vuotoon, jonka aikana ainakin kolmena päivänä runsasta vuotoa, ei vaihtokauppa tunnu hullummalta. Ja nuoruuden kovat kuukautiskivutkin ovat raskauden jälkeen hävinneet lähes kokonaan.
26v lapseton
Seksivalistus on kyllä mennyt perille: heti ensimmäisissä seksikokeiluissa on selvää, että kondomia käytetään. Se, että ehkäisy voi pettää on aika helppo muistaa silloin, kun tietää kumppanin saaneen aikoinaan alkunsa ehkäisystä huolimatta. Niinpä vakiintunut seurustelusuhde on aika ehdoton edellytys yhdynnöille. Turvallisuushakuista.
Kondomi on kyllä aika epäkäytännöllinen: se katkaisee herkän hetken ylimääräiseen räpellykseen. Kondomin pois jättäminen lisää selvästi molempien mielihyvää.
Ehkäisyn lopettaminen lisää suorituspaineita, ja lasten tekemällä tekeminen oikeastaan heikentää seksin laatua aluksi. On kuitenkin mukavaa, kun ei tarvitse nähdä vaivaa raskauden ehkäisyn eteen. Rentous palaa hiljalleen.
Neljän vuoden yrittämisen jälkeen lapsettomuuden syyksi paljastuu lievä endometrioosi. Niin, että ne normaaleiksi kuukautisoireiksi luulemani oireet olisi voinut ehkä välttää e-pillereillä? Jos kristallipallo olisi kertonut lapsettomuutta (ja jääräpäistä yrittämistä) kestävän näin monta vuotta tuloksetta, vähemmän olisi kärsinyt, jos olisi tämän ajan käyttänyt ehkäisyä. Luotettavia kristallipalloja odotellessa.
Vaikka hedelmöityshoidot ovat vasta alussa, mieli karkaa pohtimaan jo tulevaisuutta: Jos hoitojen tuloksena on kauan kaivattu lapsi, mitä ehkäisyä pitäisi käyttää ennen toisen lapsen yrittämistä? Osoittaudunko niin hedelmättömäksi, ettei ehkäisyä tarvitse enää koskaan? Monen vuoden tauon jälkeen ehkäisyn aloittaminen ei houkuta yhtään. Kun lasten saaminen on kerran näin hankalaa, ottaisin varmasti vahinkoraskaudenkin ilomielin vastaan.
Kun ei sovi, niin ei sovi
Minulle määrättiin e-pillerit ensimmäisen kerran ollessani 15-vuotias. Tuolloin söin pari vuotta matalahormonista Harmonettea. En muista, että pillereistä olisi pahemmin sivuvaikutuksia tullut, haluttomuutta nyt ensisijassa. Jossain kohtaa minulle määrättiin korkean verenpaineen takia minipillerit ja vaihdoin Cerazetteen. Noita söin muutaman kuukauden ajan, mutta pelkkää progesteronia sisältävät pillerit aiheuttivat minulle jatkuvia tiputteluvuotoja. Lopetin pillerien syönnin ja samoihin aikoihin tuo suhde teinirakkauden kanssa kariutui kasaan.
Uuden suhteen alkaessa hankin jälleen e-pillerit, tällöin minulla oli jo varmuudella tiedossa, että verenpaine johtui jännityksestä. Tällä kertaa minulle määrättiin Yasmine-merkkiset pillerit. Nuo vaihdoin piakkoin Diane Novaan aikuisiän aknen takia. Diane Novaa söin myös muutaman vuoden ajan, vaikka tämäkin uusi suhde oli jo päättynyt. Olin aikaisemmin hankkinut ehkäisyn yksityisten gynekologiasemien kautta. Menin kuitenkin uusimaan Diane Nova-reseptiä YTHS:lle, jonne minun tuli täyttää esitietolomake (kuten edellisiinkin paikkoihin). YTHS:llä yleislääkäri kiinnitti huomiota yhteen ruksaamaani kohtaan: migreeni. Lääkäri kysyi, että onko minulla aurallinen migreeni. Vastasin, että joskus lapsuudessa se on ollut aurallisena, nykyisin ei enää. Lääkäri ei suostunut kirjoittamaan reseptiä kuin kolmeksi kuukaudeksi ja varasi minulle gynekologille ajan. Gynekologi ei puolestaan suostunut kirjoittamaan minulle enää ollenkaan yhdistelmäehkäisylle reseptiä, ei pillereitä, ei rengasta, ei mitään. Syynä oli tuo migreeni. Sain tuolloin tietää, että yhdistelmäehkäisy ja aurallinen migreeni yhdessä altistavat aivoinfarktille. Olipa kiva kuulla tuo, kun olin syönyt jo varmaan kymmenen vuotta yhdistelmäehkäisypillereitä.
Minipillerien sijaan gynekologi kirjoitti minulle reseptin progesteronia sisältäviin ehkäisykapseleihin. Ne sopisivat migreenistä kärsiville sekä saattaisivat viedä kuukautiset kokonaan. Kuulosti hyvältä, joten suostuin. Kapselit asennettiin vasempaan käsivarteeni. Alku kapseleiden kanssa oli hienoa aikaa. Minulta ei tullut kuukautisia ties kuinka moneen kuukauteen. Sitten kun ne tulivat, ne eivät enää loppuneetkaan. Enempi ja vähempi runsasta tiputtelua jatkui usean kuukauden ajan. Vuoto saattoi lakata viikoksi tai pariksi, mutta aina se alkoi uudelleen. Lopulta kahden vuoden jälkeen kyllästyin ja marssin Helsingin keskitettyyn ehkäisyneuvolaan poistattamaan kapselit. Tuolloin en ollut suhteessa, joten en tarvinnut mitään tilalle. Kun kapselit oli poistettu, maailma avartui. Ymmärsin vasta tuossa vaiheessa kuinka paljon hormonaalinen ehkäisy oli latistanut libidoni käytännössä olemattomiin.
Tapasin pian tulevan avomieheni, joten ehkäisy tuli taas ajankohtaiseksi. Olin päättänyt, että en aio hyväksyä mitään hormonaalista ehkäisyä, koska ne eivät minulle sovi. Menin tuonne ehkäisyneuvolaan selvittämään mahdollisuutta kuparikierukkaan. Runsaammat ja kivuliaammat kuukautiset eivät minua huolettaneet. Lääkäri asensi minulle kierukan ja riemuitsin minulle sopivasta ehkäisystä.
Olinpas väärässä. Kierukka altisti minut toistuville tulehduksille. Milloin kärsin hiivatulehduksesta, milloin epäspesifistä tulehduksesta. Tietysti altistin myös mieheni näille tulehduksille. Kierukka poistettiin. Lääkäri sanoi, että periaatteessa vielä voisi testata sitä hormoonikierukkaa, mutta se aiheuttaa yhtä lailla tulehduksia, mikäli niille on altis. Ei siis sitäkään vekotinta tähän kehoon.
Tällä hetkellä emme mieheni kanssa käytä kondomia kummempaa ehkäisyä. Tilanne on eri, kunhan saamme lapsiluvun täyteen. Suunnitelmissa on kaksi lasta. Joutunen käymään kovan väännön ehkäisystä lääkärin kanssa, sillä ajattelin seuraavaksi ehkäisyksi sterilisaatiota. Hormonaaliset eivät käy, kierukka ei käy, kondomien ja pessaarien kanssa ähertäminen on vakaassa suhteessa turhauttavaa. Aika näyttää, mitä lääkäri sanoo sterilisaatiota pyytävälle alle 30-vuotiaalle kahden lapsen äidille.
Hanna T
Minut on kasvatettu kavahtamaan hormoniehkäisyä osin äitini vuosikymmenten takaisten huonojen kokemusten vuoksi, osin luonnollisuuteen vedoten. Suomessa naisista n. 26% syö ehkäisytabletteja. Ympäristöalan opinnoissa piipahtaessa on lähtemättömästi jäänyt mieleen se, miten näinkin pieni osuus väestöstä pystyy erittämään virtsaansa riittävästi hormoneja saadakseen vedenpuhdistamojen lähistön kymmenpiikkikoiraat vaihtamaan sukupuoltaan. Tosin ilmeisesti myös luonnollisen kierron tuottamat hormonit pystyvät aivan samaan.
Onkin ollut mielenkiintoista päästä lääkärikoulutuksen myötä tutustumaan eri ehkäisymenetelmiin ja toisaalta joutua kyseenalaistamaan matkan varrella mukaan tarttuneet ennakkokäsityksensä. Vaikka joillakuilla toki pillereiden mielialavaikutukset ovat selvä haittavaikutus, puuskahti naispuolinen gynekologiopettajamme pillerittömien naisten vasta hormonien riepoteltavana olevan – ilmeisesti viitaten pillereiden vaikutukseen kuukautiskipujen ja endometrioosi- sekä PMS-oireiden vähentäjänä. Yksi hormoniehkäisy ei aina ole sama kuin toinen hormoniehkäisy – esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillerien sisältämän estrogeenin aiheuttamaa laskimotukosriskiä ei ole pelkkää progestiinia sisältävissä minipillereissä, ehkäisykapselissa tai hormonikierukassa. Se on toki ollut entuudestaan tuttu asia, että jos lääkkeen ei tarvitse kulkeutua ensin suolistosta maksan aineenvaihdunnan mankelin kautta ennen vaikutuskohtaansa pääsyä, tarvittava annos ja siten koko elimistön haitat jäävät pienemmiksi. Näin on esimerkiksi hormonikierukan hormonien kanssa verrattuna minipillereihin. Samasta syystä on jännä tieto, että yhdistelmäehkäisypillereihin vertautuva ehkäisylaastari on käytössä vain 2%:lla naisista; kaipa hinta ja ihoärsytys vähentävät intoa tarjota sitä potilaalle, jolle yhdistelmäehkäisyn on havaittu sopivan. Minusta se kuulostaisi elegantilta tavalta hoitaa ehkäisy.
Kun itsellä on kokemusta vain kondomista, ystävien kokemukselliset kertomukset hormonaalisen ehkäisyn hyödyistä ja haitoista tarjoavat hyvää helpotusta muistamiseen valtavassa valmisteviidakossa tarpoessa. E-pillerimaailmassa kun jopa samoja vaikuttavia aineita sisältävät valmisteet ovat erinimisiä! Tavallisesti lääkkeissä on vain yksi brändätty erikoisen niminen tuote ja ne halvemmat rinnakkaislääkkeet löytyvät sillä opinnoista tutulla vaikuttavan aineen nimellä. Pyrin siihen, että opettelen käyttämään, en niitä mainostetuimpia ja siten tutuimman nimisiä, vaan halvimpia tuotteita kustakin eri tavalla vaikuttavasta menetelmästä. Idealistisesti vielä tässä vaiheessa kuvittelen määrääväni pillereitä lähinnä vain jonkin vaivan hoitoon pelkän ehkäisyn sijaan, mutta todennäköisesti jatkossa minunkin vastaanotoltani kävelee nuoria tyttöjä yhdistelmäehkäisypillerireseptin kanssa, kun vasta-aiheita hormonaaliselle ehkäisylle ei ole ja kajoavammat paikalliset ehkäisymenetelmät eivät ole synnyttämättömillä nuorilla naisilla niin perusteltuja.
Rami Sihvo
Koska olen nettitutkimusten mukaan seksuaalisesti varautuva, eikä minulla ole seikkailuja kerrottavaksi tai mitään kauheita juttuja, voin lähteä elämänohjeestani liikkeille:
Pääasiassa yleinen elämänohje on se, että ”jos toinen partnereista on hullumpi kuin toinen, ei sänkyyn tule mennä.” Ohje toimii vain, jos molemmat ovat yhtä pimeitä. Minä ja vaimoni olemme kuitenkin yhtä hulluja. Ehkäisyn käyttö kuuluu vastuunottoon ja toisesta huolehtimiseen, jota toiselle lupautuminen lopuksi on. Ehkäisyä käytetään myös, jos toinen haluaa.
Lasten hankinta päätetään yhdessä, koska lapsilla on oikeus olla toivottuja molempien tahoilta (tosin vahinkokin otetaan vastaan). Pääasiallinen ehkäisytapa meillä on e-pillerit, ja vaimo halusi myös tätä kirjoittaessa painottaa, että ne maksetaan yhdessä, koska kyse on yhteisestä kulusta!
Homma menee niin, että vaimo ostaa pillerit, hankkii ne ja hoitaa niiden ottamisen. Jos niiden otto unohtuu ja miehellä tekee mieli, niin sitten käytetään kondomia!
On totta, että kondomi, ja ehkäisy ylipäänsä, vähentää seksin nautittavuutta. Miehellä voi olla ongelmia tunnottomuuden suhteen kondomia käytettäessä. Alkoholin käyttö todennäköisesti vähentäisi myös miehellä tuntoa ja sellaisessa kännipuuhastelussa en nyt näe mitään järkeä – samalla voi ehkäisyn käyttövirheitä tulla. E-pillerit taas voivat kemikaalina vähentää naisen kiinnostusta seksiin, joka voi olla miehelle ongelma (tai sitten ei) tai tuoda muita yllättäviä puolia esimerkiksi kuivattamalla limakalvoja (Veritulpat! Rintasyöpä! Kääk!), joten nämä ovat sellaisia asioita, joita vain läheisessä suhteessa pitää huomioida ja sumplia ja joista keskustella yhdessä kumppanin kanssa. Ehkäisy on yhteinen asia, eikä sitä voida ulkoistaa vain toisen ongelmaksi, samalla tavalla kuin siisteys on tärkeä seksuaaliterveyden takia – jos naisella on pillereiden takia tiputteluvuotoa, voi yhdynnän jälkeen mies yllättyä. Eli ennen ja jälkeen pesulle pojat ja tytöt!
Jenni Leivo
Alun alkaen e-pillerit määrättiin minulle kauheiden kuukautiskipujen takia. Olin kuukaudessa viisi päivää täysin kykenemätön yhtään mihinkään. Pillereiden kanssa minulla kävi hyvä tuuri, nimittäin ensimmäiset sopivat, ja niitä söinkin sitten vähän päälle 10 vuotta. Lääkäri varoitteli mahdollisesta halujen vähenemisestä ja painon noususta, kumpaakaan minä en kokenut. Sitten pillerit jäivät, kun yritin tulla raskaaksi, ja nyt synnytyksen jälkeen olen taas jännän äärellä. Imettävä ei voi käyttää e-pillereitä. Joten alkuun annettiin minipillerit ja nyt sitten on kovasti pohdinnassa, että kierukka vai ehkäisyimplantti. Pillereiden kohdalla minulla ei aikanaan ollut tälläistä “että jotta koska ehkä mahdollisesti” -dilemmaa, mikä saattoi johtua siitä, että vaihtoehtoja ei kauheasti ollut. Nyt tosiaan pitää punnita haitat ja höydyt, mahdolliset sivuvaikutukset jne. Saa nähdä, miten käy.
Lähteet
http://yle.fi/uutiset/miesten_e-pilleri_kuopattu_pysyvasti__ehkaisykeinoiksi_jaavat_kondomi_tai_vasektomia/7079169
http://www.terveysinfo.fi/uutiset/artikkeli_lue/1069
http://www.jylkkari.fi/2013/03/ehkaisypillerille-viimein-haastaja/
http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/ehkaistiinpa_ennenkin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ehk%C3%A4isy
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/varmat-paivat-kertova-ehkaisytietokone-ei-saa-laakarin-suositusta/600662/
http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00747
Kiitos Riikka (ja muut) mielenkiintoisesta artikkelista! Facebookin puolella keskustelu ehkäisystä käy jo vilkkaana. Siellä on noussut esille myös joitain tarkennuksia liittyen sterilisaatioon. Mainittavia seikkoja lienevät ainakin, ettei sterilisaatiokaan suojaa sataprosenttisesti raskaudelta ja että myös naiselta voidaan katkaista munanjohtimet, eikä vain sitoa niitä. Tapoja on monia. Nämä siis muuten ansiokkaaseen tekstiin lisäyksenä 🙂
Tuossa ei mainittu juuri omakohtaisia kokemuksia hormonikierukasta, joten tässä yksi raportti. Söin yhdistelmäpillereitä ongelmitta n. 10 vuotta (18-vuotiaasta saakka), kunnes lääkäri totesi terveydellisistä syistä, että se ei ole enää suositeltava vaihtoehto. Menin gynekologille konsultoitavaksi, ja hän suositteli hormonikierukkaa. Olin ollut siinä käsityksessä, että niitä ei laiteta synnyttämättömille, ja useinkaan sitä ei tarjota ennen kuin muut vaihtoehdot eivät sovi, tai lähinnä hoitona jos on esim runsaat kuukautiset. Omien kokemusteni perusteella se voisi hyvin olla laajemminkin käytössä ja on varteenotettava vaihtoehto jos kaipaa pitkäaikaisempaa ehkäisyä.
Tarvitsen varman ehkäisyn, koska minulla on pysyvä lääkitys joka aiheuttaa sikiövaurioita, eli vahinkoraskaus ei tule kyseeseen. Olen pysyvässä parisuhteessa ja lapsia emme ole suunnittelemassa, joten pitkäaikainen ehkäisy on hyvä.
Kierukan laittaminen oli aika ilkeän tuntuista, mutta ajattelin että kerran se kirpaisee, jos sillä mennään seuraavat 4-5 vuotta. Myös kustannukset ovat vähäisemmät kuin vastaava aika pillereiden syöntiä. Nyt on jo toinen hormonikierukka menossa, ja tämä on sopinut minulle todella hyvin. Kaikista parasta on se, että kuukautiset jäivät kokonaan pois muutaman ensimmäisen kuukauden jälkeen.
Hormonimäärä on kierukassa pillereitä pienempi, ja se vaikuttaa paikallisesti. Ero hormonitoiminnassa ilmeni pillereiden lopettamisen ja kierukan laittamisen jälkeen mm. niin, että seksihalut lisääntyivät, mikä ei ollut ollenkaan huono juttu. Pillereiden kanssakaan libidossa tosin ei suurempia ongelmia ollut. Alkuvaiheessa oli myös lieviä iho-oireita (mm ensimmäistä kertaa elämässäni muutama finni), ja hiukset rasvoittuivat hieman nopeammin. Tämä tasoittui ajan kanssa. Jonkin verran aiempaa alttiimpi olen ollut hiivatulehduksille esim antibioottikuurin yhteydessä, mutta nekin ovat hoituneet.
Kaiken kaikkiaan itselleni täydellinen ratkaisu, ja olisin valmis suosittelemaan muillekin, jos hormonaalinen ehkäisy ei ole ehdottomasti pois laskuista.
Nuo ns. vanhan kansan maalaisjärjen varaan rakennetut ”jos toinen partnereista on hullumpi kuin toinen, ei sänkyyn tule mennä.” näennäiset viisaudet on aika mielenkiintoisia, kaikki mielenterveyden ongelmat on niin uhkaavia ja kajastus jostain tabusta aiheesta että niitä voidaan käyttää synonyyminä mille tahansa epämiellyttävälle ja pahalle ilman liiempiä perusteluja.
Kaikki hyvää Ramille ja hänen yhtä hullulle puoliskolleen.