Nörttitytöt
narukansi

Kuva: Gamespot.com

Alusta: Xbox 360, PS3
Genre: Taistelu/seikkailu
Pelaajamäärä: Yksin sekä moninpeluu (2-8!)
Studio: CyberConnect2
Julkaisija: Namco Bandai Games
Online mahdollisuus: On
Ladattavaa sisältöä: On
Ikäraja: 12
Testattu: Xbox 360

Naruto Shippuuden – Ultimate Ninja Storm 3 on Ultimate Ninja Storm sarjan kolmas osa. Pelissä on taistelupelien tyyliin mahdollista pelata kolmella erilaisella pelimoodilla: tarina-, freeplay- sekä onlinemoodi. Tarinamoodissa käydään osittain seikkailupelimäisesti läpi mittava, 131:stä eventistä koostuva tarina, vaihtelevilla hahmoilla pelaten. Freeplaymoodissa voi valita haluamansa hahmon huimasta, yli 80 hahmon joukosta ja mättää kaverin tai tietokoneen kanssa. Onlinemoodissa pelaaja voi ottaa yhteen netin välityksellä jopa kahdeksan ihmisen kanssa.

Tarinamoodi alkaa prologilla, jossa Ninetails eli Kyuubi-hirviö hyökkää Konoha nimiseen kylään, aikeinaan hävittää koko kylä maailmankartalta. Kylän ainoa toivo on ninja nimeltään Minato Namikaze, jonka pelastusaikeet kuitenkin estää salaperäinen naamioitunut mies, joka julistaa haluavansa ryhtyä maailman valtiaaksi. Tästä seuraa taistelu niin salaperäistä naamiomiestä kuin Kyuubiakin vastaan. Prologiosan jälkeen siirrytään tulevaisuuteen, jossa Konohan kylää jälleenrakennetaan ilmeisesti pelin kakkososan tapahtumien jäljiltä. Hyvin nopeasti pelaajalle esitellään pelin kantava juoni: suuri pahuus uhkaa maailman tasapainoa ja se on tuhottava, maksoi mitä maksoi! Joten sinun on aika taistella tiesi läpi lukuisten vihollisten, jotta maailma pelastuisi.

naru3

Tarinamoodi sisältää eeppisen kokoluokan vastuksia.
Kuva: Gamespot.com.

Taistelupelille hyvin epätavallisesti taisteleminen tapahtuu yhtä nappia käyttämällä. Tappelu on näin tehty niin simppeliksi, että 12-vuotiaskin pärjää vaikeimmissakin vastuksissa. Nappia hakkaamalla saadaan aikaan ”comboja” ja hieman näyttävämpiä jutsu-hyökkäyksiä. Oleellisena osana voimakkaampien ja näyttävien hyökkäysten tekemisessä on chakra-energian käyttö ja tämän energian avulla voidaan laukaista erittäin tehokkaita Ultimate jutsu-tekniikoita. Chakran ja erilaisten jutsu-tekniikoiden opetteleminen vie hetken aikaa, mutta kun nappulat ja oikean taistelutyylin alkaa oivaltaa, pystyy vihollisen mättämisestä myös nauttimaan. Ja välillä on ihan kiva pelata sellaista taistelupeliä, jossa erikoishyökkäyksiä kykenee tekemään ilman kymmenen napin comboa.

Kontrollit tuntuivat aluksi jähmeiltä, eikä viholliseen oikein meinannut saada minkäänlaista kontaktia taistelualueen kolmiulotteisen kenttäratkaisun takia. Laajat kolmiulotteiset taistelualueet aiheuttivat turhautumista ja välillä tuntui, että taistelun sijaan pitää vain juosta ja hyppiä ja blokata hyvä tovi, ennen kuin pääsee edes iskuetäisyydelle ja tämänkin jälkeen tietokone teleporttaa kentän toiseen päähän. Onneksi pelaajan käytössä on myös pitkän matkan aseita, kuten kunai-veitsiä, joita voi nakella kohti kentän toisessa päässä juoksevaa vihulaista. Välillä taistelussa tapahtuu niin paljon kaikkea, ettei pelaaja ole enää oikein varma että ketäs kaikkia sitä nyt itse liikuttikaan ja ketä pitikään lyödä.

Suosittelen pelaamaan ensin hetken aikaa freeplaymoodilla ja totuttautumaan pelin kontrolleihin sekä erikoistekniikoiden käyttöön, jotta tarinamoodiin lähteminen tuntuisi mielekkäältä. Freeplayssa on aluksi pelattavana ”vain” 24 Naruto-sarjasta tuttua hahmoa sarjan eri vaiheilta ja kaiken kaikkiaan pelattavia hahmoja on yli 80! Näistä suurin osa on taistelupelien tyyliin avattava tarinamoodin kautta. Yli 80 valittavaa hahmoa takaavat sen, että jokaiselle löytyy jotakin.

naru4

Freeplaymoden hahmovalikko.
Kuva: Gamespot.com

Tarinamoodissa on myös ns. free movementia, eli ”vapaata” ympäristön tutkintaa taisteluiden välillä ja tämä tuo taistelupeliin jotain aivan uutta! Free movement osioiden aikana pelaaja voi tutkia rajatusti ympäristöä, puhua muille hahmoille, tehdä ostoksia sekä suorittaa minitehtäviä sekä eventejä. Tällainen erottaa pelin selkeästi tavanomaisista taistelupeleistä, mutta harmi vain että pelin pariin tuskin eksyvät muut kuin aiheesta kiinnostuneet. Olisi mukavaa nähdä free movement osioita kenties jossain muissakin taistelupeleissä.

Free movement osuudet ovat myös erittäin dialogipainotteisia ja useimmiten, jos NPC hahmolta kysyy jotain, saattaa vastassa olla sellainen tekstitulva, jota ei välttämättä edes jaksa lukea loppuun ja yht’äkkiä oletkin suostunut tekemään ko. hahmolle jonkin tehtävän. Tästä dialogipainotteisuudesta johtuen Ultimate Ninja Storm 3:n tarinamoodin pelaamisessa menee huomattavasti enemmän aikaa kuin muiden taistelupelien tarinamoodeissa. Ultimate Ninja Storm 3:n tarinamoodissa on kaiken kaikkiaan hulppeat 131 pelattavaa skenaariota ja näitä skenaarioita voi tarkastella pelissä olevan Ninja World Timelinen kautta, johon peli tallentaa tärkeimmät taistelut ja jossa näitä tärkeimpiä taisteluita voi myös pelata uudelleen läpi.

naru2

“… talk about our strategy for about 10 minutes”
Kuva: Gamespot.com

Valitettavasti hyvistä puolista huolimatta pelin tarinamoodia on tuskallista pelata! Välianimaatiot ovat aivan liian pitkiä ja niitä on aivan liian usein. Juuri kun innostuu, että ”jes, nyt pääsee pelaamaan!” niin eikös yhtä taistelua seuraakin 3-10 minuuttinen välianimaatio, joka yleensä on niin täynnä kuivahkoa dialogia, ettei niitä jaksa lukea. Välillä kunnon taistelua saa odottaa pitkään, sillä peli kulkee animaatiosta toiseen useamman kymmenen minuutin ajan ja välissä ehkä pääsee juoksemaan kuvaruudun päästä päähän ja sitten taas seuraa animaatio. Hyvänä puolena voi sanoa, että animaatioiden yli voi hyppiä, mutta se taas aiheuttaa sen että kun pelin pariin jälleen pääsee on saattanut tapahtua suuriakin muutoksia niin hahmoissa kuin miljöössäkin ja pelaaja on entistä hämmentyneempi.

Sarjaa seuranneet saavat varmasti pelistä huomattavasti paljon enemmän irti, kuin sellainen pelaaja joka ei ikinä ole kuullutkaan koko sarjasta. Hahmojen välisiä suhteita ei juurikaan selitellä, vaan pelissä oletetaan, että pelaaja on aikaisemmin seurannut joko Naruton manga- tai animesarjaa.

naru7

Combomättöjutsu!
Kuva: Gamespot.com

Visuaalisesti peli on animemainen ja iloa silmälle, myös taistelun tuoksinnassa suoritetut erikoisiskut sekä Ultimate jutsu-tekniikat ovat komeaa katsottavaa. Peli tuntuu huolitellulta ja hahmosuunnittelu on alkuperäisteokselle uskollista. Animointi on sujuvaa ja hahmojen liikkeissä on painontuntua. Kaiken kaikkiaan hyvännäköinen peli.

naru6

Kuva: Gamespot.com

Kuten taistelupelit yleensä, myös Ultimate Ninja Storm 3 on parasta kaverin kanssa pelattuna, mutta tarinamoodikin antaa paljon, jos on vain kärsivällisyyttä keskittyä sen raskaaseen dialogiin. Tästä huolimatta tarinamoodin juoni on mielenkiintoinen ja vaikka se alkuun tuntuisikin raahaavalta, niin jo parin skenaarion jälkeen pelaajalle on alkanut muodostua kuva siitä, mitä onkaan tekeillä. Tietysti sarjan fanit saavat juonesta paljon enemmän irti ja sarjaan perehtymättömiltä monet asiat saattavatkin mennä ohi ja aiheuttaa vain pään vaivaa.

Tiivistelmä

+ Nappicomboja ei pahemmin tarvitse miettiä!
+ Mielenkiintoinen juoni, joka oltaisiin kyllä voitu kertoa tiiviimmin
+ Äänivalinnat englanniksi sekä japaniksi (=animesarjan alkuperäiset ääninäyttelijät)

– Aivan liian pitkät välianimaatiot!
– Sarjaa seuraamattomille voi olla ajoittain sekava
– Taistelujen kolmiulotteinen kenttäratkaisu

Arvosana

Tavistyttö

Tavistyttö