Luukun 15 takaa paljastuu monia piparkakkureseptejä! <3
(Huom! Artikkelin alusta on poistettu piparkakkujen historiaa käsittelevä osuus ja tekstiä on muokattu osin alkuperäisen kirjoittajan pyynnöstä.)
Piparkakkuohjeita ovat toimittaneet Ann-Catrin Sundelin, Aino Harvola, Mia Meri sekä Elina Herttua, joka toimitti meille myös monia kuvia hänen ja hänen lastensa leipomista piparkakuista.
ANNA-TÄDIN PIPARKAKUT
TANT ANNAS PEPPARKAKOR
Ann-Catrin Sundelin
2,5 dl sokeria
1,25 dl kermaa
1,25 dl siirappia
200 g voita
Mausteet:
½ tl neilikkaa
½ tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tlk pomeranssia tai kardemummaa
3 tl soodaa
9 dl vehnäjauhoja
Sokeri, kerma, siirappi, voi ja mausteet kasataan isoon kattilaan ja kiehautetaan hiljalleen sekoittaen. Viedään kylmään jäähtymään. Liota sooda max puolessa kupissa vettä, mittaa vehnäjauhot. Kun kiehunut sekoitus on kädenlämpöistä sekoita siihen ensin sooda+vesi ja sitten vehnäjauhot. Säilytä taikina kylmässä yön yli. Koska taikina säilyy hyvin muutaman päivän kylmässä, sen voi tehdä pari päivää ennen.
OIVA OHJE PIPARKAKKUTALOA VARTEN: PIPARKAKUT
Kirjasta: Ole hyvä! Kotitaloutta 7. luokille
1 dl siirappia
1½ dl sokeria
125 g margariinia tai voita
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
1 muna
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1. Kiehauta sokeri, siirappi, rasva ja mausteet tarpeeksi isossa kattilassa.
2. Lisää jäähtyneeseen seokseen muna ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda.
3. Anna taikinan kovettua kylmässä seuraavaan päivään.
4. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla erilaisia piparkakkuja.
5. Paista piparkakut 200 asteen lämmössä keskiruskeiksi.
6. Jäähtyneet piparkakut voit halutessasi koristella sokerivesikuorrutuksella.
SOKERIVESIKUORRUTUS
Kirjasta: Ole hyvä! Kotitaloutta 7. luokille
1 dl pölysokeria sihdin läpi
noin 2 tl vettä tai sitruunan mehua
elintarvikeväriä
LUONTAISESTI GLUTEENITTOMAT PIPARKAKUT
125 g margariinia (tai voita)
1 1/4 dl sokeria
3/4 dl siirappia
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
1/2 tl suolaa
1 muna
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (tässä Semperin Finmixiä)
2 1/2 dl tattarijauhoa
1 tl soodaa
1. Kiehauta kattilassa margariini, sokeri, siirappi ja hienonnetut mausteet. Jäähdytä seos.
2. Lisää muna sekä keskenään sekoitettuina jauhoseos, tattarijauho ja sooda. Anna taikinan hetki kovettua viileässä, mieluiten yön yli.
3. Kaaviloi taikinasta ohuehko levy. Käytä kaulitsemisessa apuna gluteenitonta jauhoa. Ota taikinasta muotilla pipareita ja paista ne 200 asteisessa uunissa noin 3 minuuttia. Huom! Nämä paloivat todella helposti, joten jatkuva kyttääminen on paikallaan. Anna jäähtyä hyvin ennen siirtelyä tai lopputuloksena on hyvinkin helposti kasa rampoja piparipoikia. Nauti koristeilla tai ilman.
VEGAANISET JOULUPIPARKAKUT
Suosittelemme tutustumaan Chocochili-blogin reseptiin.
Linkkejä
History of Gingerbread
Petruksen piparkakut
Birkkalan joulupiparit
Hildegardin äly- ja hermopiparit
Gluteenittomat helpot piparit
Chocochili
Giikit piparimuotit Portal- ja Star Wars-pipareihin hankittu Think Geekistä.
Nöriin piparitaloihin voi hakea inspiraatiota mm. Fragdoll Kimberly Weigendin Assassin’s Creed -talosta, tai nörttileipuri Cupquaken opasvideosta pipari-Tardiksen tekoon.
Hieno, syväluotaava artikkeli joulun ajan piparkakkuihin. Reseptien kokoaminen jatkoksi oli hauska idea, erityisesti tuo monipuolinen vaihtoehtoisusus imarreltavaa.
Oikein hyvää joulua nörttitytöille!
Minä olen jo monta vuotta leiponut Lukkarin Liisan pipareita, ne ovat meidän perheen ehdottomia suosikkeja. Kiitos kivasta jutusta ja hyvää joulua!
Auli Aikio
Ihanaa, että löysit blogimme, Petrus! Blogisi on tosiaan ainakin minusta oiva inspiraation lähde jokaiselle piparkakkuja ja historiallista ruoanlaittoa rakastavalle – ja niitähän meidän keskuudestamme varmasti löytyy.
Hyvää joulua myös itsellesi!
Mainittakoon vielä, että ihana kanssanörttityttömme Aino Harvola näki paljon vaivaa oikolukiessaan tätä kirjoitusta sekä muokatessaan linkkejä ja kuvia vielä paremmiksi. Kiitos, Aino. Ihanainen olet. <3
Höpö höpö <3
Kiitos mainioista resepteistä. On vaikea päättää, mitä niistä ensin kokeilisi, mutta ehkä Anna-tädin ohje passaisi parhaiten täksi jouluksi.
Sisäinen perfektionistini haluaa vielä muistuttaa, että Nürnberg on suomeksikin Nürnberg, ei Nuremberg 😉