Rubiini-sarjakuva vie meidät 1990-luvun Chicagoon. Sarjakuvan päähenkilö Rubiini on punatukkainen ja persoonallinen etsivä, joka ratkoo rikoksia ja nappaa rikolllisia. Rubiini-sarjakuvan ovat luoneet Belgiassa vaikuttanut kolmikko Francois Walthery, Dragan de Lazery ja Mythic eli oikealta nimeltään Jean-Claude Smit-le Bénédict. Heistä kuuluisin lienee Walthery, joka on belgialaisen sarjakuvan tunnetuimpia tekijöitä. Hänet tunnetaan parhaiten Natasha-sarjakuvasta.

Alunperin vuonna 1993 ilmestynyt  Vaaralliset muistit (Les Memoires Troubles) on sarjan ensimmäinen albumi.  Muita Rubiini-albumeita on ilmestynyt Suomessa aikaisemminkin, mutta jostain syystä Vaaralliset muistit on jäänyt julkaisematta. Siksi olikin hienoa, että se on vihdoin saatavilla Suomessakin. Sarjakuvan on kustantanut Zoom Teufel -kustantamo ja sen suomennoksesta vastaa Anssi Rauhala.

Vaaralliset muistit -tarinassa Rubiini joutuu selvittelemään tietokonemurtoa, johon myös Rubiinin veli Jay on osallisena. Tarina itsessaan ei ole ehkä kovin yllätyksellinen, mutta ainakin siinä riittää vauhtia, vaarallisia tilanteita ja vähän huumoriakin. Päähenkilön lähipiirin lisäksi kohdataan alamaailmassa vaikuttavia henkilöitä sekä muita outoja hiippareita.

Sarjakuvan tunnelma on hyvinkin 90-lukulainen, mutta samalla yllättävän ajankohtainen.  Piirrostyyli ja väritys edustavat aika tyypillistä belgialaissarjakuvaa. Jälki on hyvää, muttei kovin persoonallista. Henkilöhahmot ovat suurimmaksi osaksi karikatyyrisiä, kuin suoraan pilakuvista. Kuviin on saatu kiitettävästi dekkaritunnelmaa ja toimintaa.

Rubiini on hahmona mainio ja asiallinen; suorasanainen ja rohkea ja häneltä löytyy rutkasti voimaa ja asennetta. Hän ei epäröi käyttää asetta tarpeen vaatiessa ja hän saa mieskollegansa hiljaiseksi. Ainoa vika on se, että Rubiinista näkyy vähän turhan selvästi, että hahmo on miesnäkökulmasta tehty. En tiedä että oliko tarinan takia välttämättä tarpeellista tehdä kaksi Rubiini suihkussa -kohtausta, olisiko ehkä yksi riittänyt. Ja kun Rubiini toteaa, että “meikkaamaton nainen on kuin jäätelöannos ilman koristeita”, niin se vaan ei istu tähän kuvaan. Mietin, että ehkä lausahdus on tarkoitettu itseironiseksi heitoksi, mutta silti se on harvinaisen typerä eikä se vain toimi.

Kuitenkin kaiken kaikkiaan ja pienistä puutteista huolimatta Vaaralliset muistit on ihan kelpo ja viihdyttävä sarjakuva. Rubiini edustaa hyvaa klassista euro-sarjakuvaa. Vaaralliset muistit ei ole paras Rubiini-tarina, mutta se on hyvä alku. Tämän jälkeen on hyvä kaivaa vanhemmat vai pitäisikö sanoa uudemmat Rubiini-albumit hyllystä. Sarjakuvasankarittaria ei ole koskaan liikaa.