Laitat kuulokkeet korviisi ja suljet silmäsi. Ääni kuiskuttaa ensin vasempaan, sitten oikeaan korvaasi sanoja, joista et saa selvää. Kuulet hengityksen ääntä, sitten maiskutusta. Jokin rapisee oikean korvan juuressa. Kutkutukset kulkevat pitkin selkärankaa.

Mikä ihmeen ASMR?

ASMR tulee englannin kielen sanoista Autonomous Sensory Meridian Response ja tarkoittaa suomeksi autonomisia, rauhoittavia aistireaktioita. Yleensä nämä reaktiot ilmenevät tietynlaisena kutinana tai väreinä erityisesti pään alueella, mutta tuntemuksia voi yhtä hyvin tuntua koko kehossa. ASMR:ään liittyvät voimakkaasti myös rentoutuminen ja positiiviset, iloiset tunteet, joista voivat nauttia myös ne, jotka eivät itse ASMR-aistimuksia tunne.

ASMR:ää kutsutaan toisinaan aivohieronnaksi tai aivo-orgasmiksi, sillä väreet aiheuttavat kokijalle mielihyvää ja rentoutumisen tunnetta. Ilmiössä on kuitenkin vain harvoin kyse seksuaalisesta mielihyvästä. Tuntemuksien laukaisijoina (en. triggers) voivat toimia erilaiset kuulo-, näkö- tai tuntoaistiin kohdistetut ärsykkeet. ASMR:ää kokevat ovat tutkimuksessa kertoneet nauttivansa parhaiten kuiskailusta, henkilökohtaisesta huomiosta, jostain objektista lähtevistä selkeistä äänistä sekä hitaista liikkeistä.

ASMR-ilmiö on suosittua esimerkiksi ahdistuksesta, unettomuudesta tai keskittymisvaikeuksista kärsivien keskuudessa, ja sillä voi olla positiivista vaikutusta esimerkiksi krooniseen kipuun tai masennukseen. Mielialan paranemista ja rentoutumista koetaan ASMR:n parissa myös ilman, että varsinaisia kutittavia tunteita tai kylmiä väreitä tunnetaan. Moni on saattanut kokea ASMR-tuntemuksia jo lapsena esimerkiksi kampaaja- tai lääkärikäynnillä, kun hiuksia on kosketeltu rauhallisesti tai lääkäri on hiljaisella äänellä kertonut toimenpiteen kulusta.

Roolileikkejä, kuiskailua, pyyhkeiden taittelua

ASMR on viime vuosina noussut ainakin ulkomailla myös valtamedian tietoon, vaikka ilmiö on Suomessa ainakin toistaiseksi suhteellisen vähän tunnettu. ASMR-yhteisö rakentuu pääasiassa YouTubeen, vaikka esimerkiksi myös Redditissä on oma kanavansa aiheelle. ASMR-aiheiset videot ovatkin ASMR-ilmiön keskiössä: ASMR-hakusanalla löytyyy YouTubesta jopa 12 300 000 tulosta, ja erilaisia videotyyppejä on pilvin pimein. Videoita suositellaan katsottavan kuulokkeiden kanssa, jotta erityisesti kuuloon perustuvat laukaisijat vaikuttaisivat mahdollisimman voimakkaasti.

Mitä kaikkea ASMR-videot sitten käytännössä sisältävät? Hyvin usein keskiössä on kuiskinta tai hiljainen puhe, jolla videoon saadaan rauhoittava ja rentoutunut tunnelma. Joillain videoilla erilaisia laukaisijoita on monia, toisissa taas keskitytään vain yhteen tai muutamaan laukaisijaan. Alla olevalla videolla esitellään yleisimpiä ASMR-laukaisijoita sekä erilaisia mikrofoneja ja ASMR-tyylejä. Mikäli haluat testata omaa ASMR-herkkyyttäsi, kannattaa laittaa kuulokkeet korville. Joillakin myös auttaa makuullaan oleminen, silmien sulkeminen tai muuten oman tilan rauhoittaminen. Mikäli et koe ASMR-väristyksiä videon aikana, voi olla, ettet koe niitä ollenkaan tai videolla ei ollut oikeanlaisia laukaisijoita juuri sinulle.

ASMR-videot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri ryhmään: roolileikkeihin, kuiskauksiin ja ääniin sekä liikkeisiin. Roolileikki-videoissa esitetään jotain tilannetta, jossa videon katsoja on yleensä videon tekijän huomion kohteena. Videon katsojan vastuulla on heittäytyä videon tilanteeseen mukaan. Suosituimpia roolileikki-aiheita ovat muun muassa hiustenleikkuu, korvatutkimus sekä opettajan kuunteleminen (videolla opetellaan kiinan kirjoittamista). Myös erilaiset meikkivideot katsojalle tai videon tekijälle ovat suosittuja. Roolileikki-videoiden kirjo kantaa kuitenkin niin laajalle kuin tekijöiden mielikuvituskin: voit esimerkiksi viettää rauhoittavan hetken Babblebrookin majatalossa, paeta vankilasta toverisi kanssa tai olla futuristisen ihmisrobotin hoidettavana.

Kuiskauksiin ja erilaisiin ääniin perustuvissa videoissa äänen erilaiset variaatiot ovat ASMR-ilmiön keskiössä. Usein kuiskailua tai ääntä kuljetetaan korvalta korvalle, kuten tässä videossa, jossa nuollaan korvia. Kuiskailu voi olla pelkkää tavallista puhetta, puhetta, josta ei saa selvää, tietynlaisten laukaisu-sanojen toistoa tai vieraskielistä. Kuiskailu voi myös koostua rauhoittavista, positiivisista voimalauseista (puhe suomeksi!) tai vaikkapa Elder Scrolls -pelimaailman kartan esittelystä. Hyvin yleisiä laukaisijoita ovat myös erilaiset suulla tehdyt äänet, kuten syöminen. Muita suosittuja ääniä ovat naputtelu tai raapiminen erilaisia pintoja vasten, kynsien naputtelu kovilla alustoilla, erilaisten muovien rypistely, veden äänet, sivujen kääntely sekä näppäimistöllä tai kynällä kirjoittaminen.

Erilaisia liikkeitä sisältävissä videoissa ASMR-ilmiö pohjautuu visuaalisiin laukaisijoihin. Jotkut katselevat pyyhkeiden taittelua, toiset hiusten käsittelyä, ja kolmannet nauttivat toisen selän koskettelun katselusta. Tarjolla on myös paljon erilaisia henkilökohtaista huomiota tarjoavia videoita, kuten tämä hypnoosi-video tai tämä himmeää savua sisältävä video. Monet katsovat mielellään myös maalausvideoita: Tunnetuimpia tahattomia ASMR-videoita on tehtaillut Bob Ross, jolta löytyy YouTubesta satoja videoita erilaisten maalausten tekemisestä. Rossin videoiden viehätys perustuu rauhoittavan maalausliikkeen ja äänen lisäksi myös erilaisiin positiivisiin iskulauseisiin, kuten ”We want happy paintings. Happy paintings. If you want sad things, watch the news.” tai ”We don’t make mistakes. We just have happy little accidents.” Alla video revontulten maalaamisesta.

ASMR-videoilla on myös viihteellistä arvoa. Haluatko oppia 101 faktaa Harry Potterista? Saada opastusta Dungeons and Dragons -hahmon luontiin? Legoista pitävä voi katsella Burj Khalifan rakentamista ja saada lisätietoa itse rakennuksesta. Pelaajille taas on tarjolla Minecraft-seikkailua tai Skyrimissa käveleskelyä. Myös jotkin suuret firmat ovat ymmärtäneet ASMR-ilmiön laajuuden: Pepsi teki lyhyen ASMR-videon Instagramiin, ja Ikea esitteli videollaan erilaisia tuotteita opiskelijan soluasuntoon.

ASMR ei ole tieteellinen ilmiö – vielä

Vaikka ASMR terminä kuulostaa hyvin tieteelliseltä, sitä se ei ainakaan toistaiseksi ole. Termin keksi vuonna 2010 Jennifer Allen, joka halusi kiinnittää ilmiöön enemmän tieteellistä huomiota. Sittemmin aihepiiristä on julkaistu muutamia tieteellisiä artikkeleita, joissa ASMR:ää on lähestytty nettikyselyiden kautta. Koska tutkimus on ollut hyvin vähäistä eikä ASMR-tuntemuksia ole testattu objektiivisesti, ilmiölle ei ole saatu aikaan varmoja määritelmiä.

Tutkimusartikkeleissa on ehdotettu, että ASMR:llä voisi olla yhteneväisyyksiä synestesiaan (aistien sekoittuminen yksilön kokemana, esim. kuullut sävelet nähdään tiettyinä väreinä) sekä misofoniaan (psyykkinen yliherkkyys tietynlaisille äänille, kuten syömisestä syntyville äänille). Emma Barrattin ja Nick Davisin (2015) ASMR-tutkimuksen 475 osallistujasta 5,9 % koki myös synestesian oireita, kun vastaava prosenttiluku väestössä on 4,4 %. Vastaavasti Romke Rouw’n ja Mercede Erfanianin (2017) tutkimuksessa jopa puolet misofonia-tutkimuksen vastaajista tunnisti kokevansa ASMR-ilmiöön liittyviä tuntemuksia. Kaikki kolme ilmiötä ovat kuitenkin melko tai hyvin vähän tunnettuja, joten lisätutkimukselle on tarvetta.

ASMR-tuntemuksia kokemattomalle ASMR-videot voivat olla ahdistavia tai epämiellyttäviä, ja ilmiötä voi olla vaikea ymmärtää. Mielenkiintoista kuitenkin on, että esimerkiksi ASMR Darling -kanavalla on noin 1 575 000 seuraajaa, ja kanavan suosituinta videota on katsottu noin 23 miljoonaa kertaa. Ilmiö siis tuskin lienee täysin tuulesta temmattu.