Aicon on 7.7.2018 järjestettävä aasialaiseen muotiin ja musiikkiin keskittyvä tapahtuma. Tapahtuma kerää yhteen k-popin, j-popin, j-rockin sekä japanilaisen katumuodin harrastajat pitämään hauskaa Helsingin Kulttuuritalolle. Kesälauantaina Kultsalla päästään shoppailemaan muotia ja musiikkia, seuraamaan kattavaa ohjelmatarjontaa sekä tapaamaan kavereita. Aiconiin ovat tervetulleita kaikenikäiset aiheen harrastajat ja siitä kiinnostuneet!

Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma toi yli kuusisataa harrastajaa Verkatehtaalle Hämeenlinnaan. Viikonlopusta jäi jälkeen mukavia muistoja, ostoksia, valokuvia ja fiilis siitä, että tätä on saatava lisää. Nyt vuonna 2018 Aicon on siirtynyt Kanta-Hämeestä pääkaupunkiseudulle, Helsingin Kulttuuritalolle. Kesäinen con on muuntautunut viikonlopusta yhdeksi toiminnantäyteiseksi päiväksi, jossa tuodaan yhä enemmän esille suomalaisten harrastajien osaamista ja luodaan heille mahdollisuuksia toteuttaa itseään.

Kunniavieras, hip-hop- artisti GMNI esiintymässä Aiconissa 2016. Kuva: Nyymix.

K-pop, j-pop, j-rock? Japanilainen katumuoti?
Korealainen popmusiikki, eli k-pop, on rantautunut 2000-luvulla länsimaihin isona ilmiönä. Eri musiikkityyleistä inspiraatiota ottavan genren alle mahtuu useita eri idoliryhmiä ja -artisteja, joista on helppo löytää omat suosikkinsa. Tämän hetken suosituimpia ryhmiä ovat muun muassa BTS, Twice ja GOT7. K-popissa visuaalisuus on isossa roolissa, joten genreen kuuluvat niin näyttävät lavakoreografiat, monipuoliset musiikkivideot kuin kuvankauniit idolitkin.

Japanilainen pop-musiikki, eli j-pop, on nimensä mukaisesti kevyttä japaninkielistä musiikkia. Kuten edellämainittu k-pop, sisältää j-pop-genre useita eri musiikkityylejä harjoittavia artisteja, rockimmasta SCANDALista elektropopin tahtiin laulavaan Perfumeen. Aivan oma alalajinsa ovat idolit, jotka ovat usein nuoria ja söpöjä artisteja. Laulamisen lisäksi idolit tanssivat, tekevät mallintöitä, näyttelevät sekä toimivat panelisteina tv-ohjelmissa. Tunnetuimpia j-idoliryhmiä ovat muun muassa AKB48, Morning Musume sekä BABYMETAL.

Japanilainen rock-musiikki, lyhyemmin j-rock, edustaa raskaampaa puolta japanilaisesta musiikista. Myös tähän genreen mahtuu hyvin erityylistä musiikkia, pirteästä raskaaseen metalliin. Yksi j-rockin näkyvimmistä suuntauksista on visual-kei, jossa artistit panostavat musiikin lisäksi lavaesiintymisen visuaalisuuteen sekä ulkonäköön, usein näyttävillä vaatteilla, hiuksilla ja meikeillä. Suomessa on vieraillut useita j-rock-artisteja, kuten ONE OK ROCK, ADAMS sekä the GazettE.

Katumuotinäytöksen mallit Aiconissa 2016. Kuva: Santtu Pajukanta.

Japanilainen katumuoti kattaa alleen useita eri tyylejä, jotka ovat saaneet alkunsa Tokion tyylikkäimmissä kaupunginosissa. Näitä ovat muun muassa rokokoosta ja viktoriaanisesta pukeutumisesta inspiroitunut lolita, söpö ja pastellinsävyinen fairy kei sekä trendikkään tyttömäinen larme. Hyvinkin erilaisille tyyleille on yhteistä näyttävyys ja visuaalisuus. Vaatteiden lisäksi tärkeänä osana asua ovat myös asusteet, hiukset ja meikki.

Mitä Aiconissa voi tehdä?
Tänä vuonna Aiconin vetonaula on k-pop covertanssin SM-kilpailut. Yksi suosituista tavoista ilmaista omaa faniuttaan on k-pop-artistien lavakoreografioiden opettelu eli covertanssi. SM-kilpailuissa kymmenen huikeaa tanssiryhmää nousee Kultsan lavalle kilpailemaan k-pop coveroinnin suomenmestaruudesta. Kisan voittaja pääsee mukaan marraskuussa järjestettävään K-pop Nordic Showdown -kilpailuun tanssimaan Suomen maajoukkueessa Ruotsin tiimiä vastaan.

Tanssikisan voittanut R2PLAY-ryhmä lavalla Aiconissa 2016. Kuva: Nyymix.

Conista löytyy myös paljon muuta ohjelmaa. Aiconin ohjelmavastaava on kerännyt tapahtumaan kattavan tarjonnan erilaisia luentoja ja pajoja, joiden joukosta löytyy varmasti juuri sinulle mieleinen, olit sitten aloitteleva harrastaja tai konkari.

Aiconissa on koko tapahtuman ajan tarjolla muutakin tekemistä. Käsityöläispöydillä voit ihastella ja ostaa omaksesi suomalaisten osaajien tuotteita. Ostoksia voit tehdä myös myyntipöydillä sekä kirpputorilla, joista löytyy nimenomaan muotiin ja musiikkiin liittyviä ihanuuksia. Shoppailun lisäksi pääset halutessasi laulamaan suosikkikappaleitasi karaokessa tai kuvauttamaan päivän lookisi kuvauspisteellä. Tapahtuman päättävät huikeat iltabileet!

Mistä lippuja?
Lippuja voit ostaa netin kautta Kompassista. Tavallinen lippu maksaa 15 euroa ja VIP-lippu kaikilla mukavuuksilla 30 euroa. Tavalliset liput tulivat myyntiin 7.4.2018, ja VIP-lippuja on ollut myynnissä jo jonkin aikaa. Tule myös moikkaamaan Aiconin väkeä Popcult Dayn yhdistyspöydälle 12.5., josta voit hankkia tavallisen lipun omaksesi käteisellä.

Seuraathan myös Aiconia sosiaalisessa mediassa, sillä tapahtumasta tiedotetaan kevään mittaan kaikenlaista uutta ja jännittävää!