Mikä Season Film Festival?

Wonder Womanin syntytarinassa avataan hahmon luojaa ja suhdetta kahteen naiseen, jotka toimivat esikuvina supersankarille. (Kuva: Pressikuva, Season Film Festival.)

Season Film Festival Helsingissä on keväisin järjestettävä elokuvafestivaali, joka tunnetaan myös Rakkautta ja anarkiaa -leffafestareiden pikkusiskona. Siinä missä Rakkautta ja anarkiaa levittäytyy ympäriinsä suureen määrään Helsingin elokuvateattereista, pysyttelee Season Film Festival enimmäkseen Kinopalatsissa ja tunnelmallisessa Maximissa. (Joka on muuten vastikään uusittu – sieltä saa leffaan evääksi ihan ruokaakin!) Tänä vuonna leffafestivaali järjestetään 5.-8. huhtikuuta, ja sen ohjelmistoon voi tutustua itse festivaalin omilla sivuilla.

Tänä vuonna Season Film Festivalilla on tarjolla niin monta herkullista nörttitytöille ja feministeille sopivaa elokuvaa, että festivaalin tiedottaja päätti vinkata niistä meillekin. Lisäksi kävimme vähän kattausta läpi itsekin, ja siksipä tässä olisi nyt nostoja siitä, mitä kannattaisi leffalautaselle poimia.

Tärppejä!

Wonder Womanin värikkäästä historiasta kertoo elokuva Professor Marston and the Wonder Women. Angela Robinsonin ohjaama ja käsikirjoittama draama tarjoaa katsauksen niihin tapahtumiin, jotka synnyttivät ikonisen sarjakuvahahmon. Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo siitä, miten psykologi William Moulton Marston (elokuvassa Luke Evans) loi Wonder Womanin hahmon 1940-luvulla. Aikanaan hahmoa pidettiin kyseenalaisena ja suorastaan perverssinä, ja kaiken kukkuraksi hahmon luoja eli polyamorisessa suhteessa kahden naisen kanssa. Marstonin puolis Elizabeth (elokuvassa Rebecca Hall) ja heidän rakastajansa Olive Byrne (roolissa Bella Heathcote) toimivat Wonder Womanin innoittajina.

The Breawinner on elokuva haasteista ja elämästä sodan keskellä. (Kuva: Pressikuvat, Season Film Festival.)

Animaatiokategorian Oscar-ehdokkaanakin loistanut Nora Twomeyn The Breadwinner taas kertoo nuoresta afganilaistytöstä, joka pukeutuu pojaksi elättääkseen perheensä. Elokuva ei kaunistele elämää Talebanien, sodan ja köyhyyden ristipaineessa, ja useaan otteeseen sen vahvat naishahmot joutuvatkin selviämään raskaista ja uhkaavista tilanteista. Vaikka kyseessä onkin animaatio, sen maalaamat todenmukaiset kuvat sodan julmuudesta ja mielettömyydestä pääsevät katsojan iholle asti.

Vakavampia teemoja käsittelee myös Christina Rosendahlin Violently in Love, jossa kuvataan parisuhdeväkivallan kohteeksi joutuneita naisia Tanskassa. Elokuva lähestyy parisuhdeväkivaltaa paljolti sivustakatsojien kautta: sosiaalityöntekijöiden ja vapaaehtoisien näkökulmasta. Syntyvä kuva on siksi pirstaleinen ja monitahoinen, mutta samalla se kuvaa hyvin sitä, miten erilaisista kappaleista väkivalta ja suhteesta muodostuva loukko usein koostuvat. Samalla Violently in Love antaa myös avaimia niille, jotka toimivat uhrien kanssa. Se on raskas ja surullinen elokuva vaikeasta aiheesta, mutta juuri siksi katsomisen arvoinen.

Kevyempänä tärppinä tarjontaa edustaa elokuva Grace Jones: Bloodlight and Bami, joka kertoo Grace Jonesin syntytarinan ja sen, millainen nainen tähden taakse piiloutuu. Dokumentissa katsoja temmataan mukaan Jamaikalle, Grace Jonesin konsertteihin ja tähden traumaattisiin lapsuusvuosiinkin. Paljon livemateriaalia sisältävä elokuva herkuttelee paitsi musiikilla, myös näyttävillä asuilla, ja sen katsominen onkin audiovisuaalinen elämys, josta ei tyyliä ja omintakeisuutta puutu.

Grace Jones: millainen olikaan nainen tähden takana? (Pressikuva, Season Film Festival.

Todd Haynesin Wonderstruck tarjoilee toisessa pääroolissa ihastuttavan Millicent Simmondsin, jonka roolihahmo, 1920-luvulla syntynyt Rose, ja 70-luvun kasvatti Ben (Oakes Fegley) ratkovat oman elämänsä kysymyksiä. Linkittyvät aikajanat, Julianne Mooren vaikuttava suoritus eräässä sivuroolissa, mykkäfilmin tyylikeinot ja New York kaiken taustalla tarjoavat kehutun ja koskettavan elämyksen, joka jää pitkäksi aikaa mieleen hautumaan.