Kansainvälistä epäonnistumisen päivää vietetään jälleen perjantaina 13.10.2017. Alkujaan Aalto Enterpreneurship Societyn (Aalto ES) ideoiman tapahtuman tarkoituksena on juhlia epäonnistumista ja rohkaista ihmisiä yrittämään. Yrittää saa ihan mitä vaan, esimerkiksi leipoa, kysyä kaveria treffeille tai perustaa yritys – tärkeintä on, että yrittää, eikä pelkää epäonnistumista, sillä ”menestystarinoita edeltävät usein lukuisat epäonnistumiset (lähde).”

Kansainvälisen epäonnistumisen päivän innoittamana Nörttityttöjen Anna pohtii tässä postauksessa yrittämistä, epäonnistumista ja menestystä.

*

”En katso olevani arvonlisäverovelvollinen. Peruste sille, että en katso olevani arvonlisäverovelvollinen… vähäinen toiminta (AVL 3 §, 10 000 euroa).”
”Arvonlisäverovelvollisuuteni päättyy… koska liikevaihto on vähäistä (AVL 3 §, 10 000 euroa).”
”Onko yritystoiminta päättynyt, jos niin koska?”

Kuva: Pixabay

Talvella 2017 istui kualalumpurilaisen hostellin sängyssä ja täytin patentti- ja rekisterihallituksen ilmoituksia netissä. Kirjanpitäjäni oli muistuttanut minua, että jos en aio vuonna 2017 tehdä yritykselläni mitään, minun kannattaisi poistaa se tietyistä rekistereistä. Vaikka yritykseni olikin perustettu harrastuksekseni ja omaksi hiekkalaatikokseni yritystoiminnan jännittävässä maailmassa, tunsin epäonnistuneeni. Eikö kaikkien yritysten tarkoituksena ole menestyä? Jos ilmoittaisin virallisesti, että tänä vuonna yritykseni liikevaihto olisi alle 10 000 euroa, eikö se tarkoittaisi, että olen epäonnistunut?

Kenties – riippuu siitä, kenen päiväuni halusin olla. Minusta tuntuu siltä, että minkä tahansa viimeaikaisen hallitusohjelman mukaan olin epäonnistunut, sillä yrittäjänä tavoitteenanihan täytyi toki olla kasvattaa liikevaihtoa, palkata uusia työntekijöitä, suunnata rohkeasti uusille markkinoille, muistaa edelleen tuplata liikevaihtoni, ja jos olisin onnekas, joko listata yritykseni pörssiin tai myydä se ulkomaisille pääomasijoittajille. Sellaisia ovat todelliset suomalaiset menestystarinat, eikö niin?

Suomessa oli vuonna 2015 yhteensä 283 805 yritystä, jos maa-, metsä- ja kalataloutta ei oteta mukaan. Näistä yli 94 prosenttia oli mikroyrityksiä eli alle kymmenen hengen yrityksiä, ja vain 0,2 prosenttia oli yli 250 hengen suuryrityksiä (lähde). Silti minulla on tunne, että en kuule näistä pienistä menestystarinoista, vain niistä suurista: KONE, Supercell ja Rovio ovat hienoja tarinoita siitä, kuinka edetään vaikeuksien kautta voittoon, mutta naapurin personal trainerin, kampaajan tai konsultin työ on vain pientä näpertelyä. Tämä olin siis oma mielikuvani, jonka olin saanut ilmeisesti luettuani liikaa talousuutisia.

Totuus on, että kaikkea menestystä ei voi mitata rahassa. Suomalaisia menestystarinoita ovat mielestäni myös ne yritykset, jotka tuottavat lisäarvoa yrittäjälleen, tämän lähipiirille ja yhteisölle muilla tavoin. Yritykset, jotka tuottavat keppihevosia lapsille, kirjanpitopalveluita metsänomistajille, huolenpitopalveluita vanhuksille tai IT-tukea lähipiirille ovat mielestäni aivan yhtä arvokas osa suomalaista yhteiskuntaa kuin satoja henkiä palkkaavat suuryritykset. Miksikö? Koska niiden tuoma lisäarvo on monesti se syy, miksi ihmiset jaksavat käydä töissä. Haluaisinkin, että ajattelisimme yritysten liikevaihdon tai työntekijöiden lukumäärän sijaan sitä, kuinka montaa asiakasta personal trainer on liikuttanut, kuinka tärkeitä olivat terapeutin neuvot, tai kuinka iloinen lapsi oli, kun sai harjata hevostalliyrittäjän omaa ponia.

Haluan myös huomauttaa, että se, toimiiko yritys vuoden, kaksi vai viisitoista, ei ole merkki onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Aika aikaansa kutakin, kuten sananlasku sanoo.

Kuva: Pixabay

Kansainvälisenä epäonnistumisen päivänä, perjantaina 13.10.2017 juhlitaan nimensä mukaisesti epäonnistumista. Silloin on erinomainen aika leipoa tuulihattuja, kysyä ihastusta ulos, mennä ryhmäliikuntatunnille tai vaikka ryhtyä bloggaajaksi. Ajattele: mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Tuulihatut palavat ja palohälytin huutaa, ja lopulta sinulla ei ole tuulihattuja, joita sinulla ei ollut ennen leipomistakaan. On myös täysin mahdollista, että lopulta sinulla on tuulihattuja.

Ai niin. Toiminimenkin voi nykyään perustaa verkossa.