Berliinissä on runsaasti kaikkea mielenkiintoista nähtävää. Joskus ne pakollisilta tuntuvat nähtävyydet alkavat kuitenkin kyllästyttää, ja tekee mieli nähdä jotain muutakin. Nörttityttöjen Henna W. kertoo tässä postauksessa suosikeistaan, jotka monelta matkailijalta saattavat mennä ohi. Näissä kohteissa otetaan huomioon myös kansainväliset vierailijat ja tekstit ovat myös englanniksi.

 

Historianörtille

Pienoismalli

Pienoismalli Pergamon-museossa

Museosaari on yksi Berliinin päänähtävyyksistä ja siellä varsinkin Pergamon-museo. Vaikka se onkin omasta mielestäni yksi turistikohteista, niin se pääsi mukaan listalleni. Koska ainakin tuntuu siltä, että jos on kiinnostunut historiasta, niin Museosaarelta löytyy varmasti jotain mielenkiintoista.

Me kävimme vain Pergamon-museossa ja kokemus oli vaikuttava. Babylonin kaupunginmuuri oli upea ja erityisesti pidin kaupunginmuurin pienoismallista. Valitettavasti osa näyttelystä ei ollut yleisölle auki mutta siitäkin huolimatta museossa vierähti useampi tunti.

Harmikseni emme kuitenkaan ehtineet tutustua Vanhaan Kansallisgalleriaan, joka myös sijaitsee museosaarella. Myös läheinen, ulkoapäin hyvin vaikuttava Berliinin tuomiokirkko jäi sisältä näkemättä. Eli tänne pitää tulla uudestaan ja seuraavalla kerralla varata museosaarta varten vähintään kokonainen päivä.

 

Kun haluat tietää konflikteista kaiken

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Hotellimme läheltä löytyi Checkpoint Charlie ja Muurimuseo. Kummatkin olivat mielenkiintoisia, joskin tarkistuspisteeseen tutustui paljon nopeammin kuin museoon. Tarkistuspiste oli keskellä tavallista tietä ja se oli hyvin säilytetty sekä valaistu. Varsinaista toimintaa pisteellä ei ollut. Tosin kuulimme, että tarkistuspisteellä olisi välillä ajan vaatteisiin pukeutuneita ihmisiä, joiden kanssa maksua vastaan voisi ottaa kuvia.

Muurimuseon äänestimme matkamme masentavimmaksi museoksi. Museo on todella kattava alkaen Berliinin muuriin johtaneista syistä ja konfliktista päättyen käsittelemään muita maailmalla olleita konflikteja. Tekstiä, kuvia, videoita ja tavaroita on todella paljon. Aloitin tapani mukaan lukemalla suurimman osan museokierroksen alkupään teksteistä ja opin sekä kertasin paljon tietoa Saksan jakautumisesta ja asiasta. Kuitenkin mitä pidemmälle menin, sitä selvemmäksi tuli että museo on todella laaja, jopa liian laaja luettavaksi kerralla.

McDonaldsin ovi

Checkpoint Charlien läheisen McDonald’sin ovi

Museosta löytyi huoneita toistensa perään ja kävi selväksi, että sitä on selvästi laajennettu ajan kanssa. Muurimuseota ei kannata vertailla tavallisiin museoihin sillä pedagogista puolta ei selvästi ole museota laajennettaessa otettu huomioon. Lisäksi museo on todella sokkeloinen sekä eri kerroksissa ja välillä en tiennyt olinko käynyt jossain huoneessa vai en.

Silti museossa oli monia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Erityisesti jäi mieleen erilaiset tavat, joilla ihmisiä salakuljetettiin Itä-Saksasta Länsi-Saksaan. Ihminen on mm. mahtunut makaamaan kahden vierekkäisen matkalaukun sisällä. Samoin muu esineistö oli museon parhainta antia.

 

Pelinörtille

Pelihahmo Link

Pelihahmo Link pelimuseossa

Berliinissä on pelimuseo! Oikealta nimeltään tietokonepelimuseo, mutta oli siellä muutakin. Museo on perustettu vuonna 1997 ja se sijaitsee hieman syrjässä keskustasta. Sinne pääsi silti helposti metrolla ja samalla tuli katseltua paikallista lähiöelämää. Pelimuseo vaikutti aluksi pieneltä Suomen museoon verrattuna mutta ei ollut sitä.

Museon päänäyttelyssä käsiteltiin niin tietokoneiden historiaa kuin pelienkin historiaa. Vanhojen tietokoneiden ja uusien pelikonsolien näkemisen jälkeen tuli myös yllätyksiä. Vanhan roolipelaajan sydäntä lämmitti erityisesti pieni esittely roolipelaamisesta esittelykappaleena Dungeons & Dragons. Uudempaa teknologiaa ja pelaamista tarjosi VR-laite, jota olisi halutessaan päässyt kokeilemaan lisämaksusta.

Pelimuseon tärkein anti oli kuitenkin pelit. Arcade-pelihalli oli kovassa käytössä vaikka muualla museossa oli hiljaisempaa. Siellä pieni ryhmämme muisteli menneitä vanhojen klassikoiden parissa. Muita näyttelyn suosikkeja olivat Dance Dance Revolution, Monkey Island ja Commodore 64:lla pelattava Space Invaders. Myös uusia pelikokemuksia löytyi ja olisin voinut loppupäiväksi jäädä museolle pelaamaan Crash Bandicootia.

 

Oletko kiinnostunut vakoilusta?

Valvontakameroita

Valvontakameroita Vakoilumuseossa

Vakoilumuseo oli matkamme kiinnostavin paikka. Sisään tullessamme näimme ensimmäisenä seinän täynnä valvontakameroita, jotka oli suoraan suunnattu etuovelle. Pääsimme siis suoraan tunnelmaan jo etuovella. Lisäksi museon lipussa kehotettiin polttamaan se museovierailun päätyttyä.

Museokierros alkoi vakoilun esihistorialla ja päättyi sosiaaliseen mediaan ja paljonko käyttävämme palvelut meitä vakoilevat. Omia kohokohtiani museossa olivat Enigma-laite, Da Vinci Koodin Kryptex sekä kaikenlaiset vakoilijoille kehitetyt laitteet. Mukana oli myös Kyynel, Suomessa kehitetty kaksisuuntainen radio. Oman pienen nurkkauksen olivat myös saaneet salamurhat. Esillä oli oletettuja sekä varmistuneita salamurhia sekä niissä käytettyjä laitteita ja tapoja. Mukana oli mm. sateenvarjo, jonka päästä pystyi ampumaan lähietäisyydellä pienen kuulan, joka myrkytti uhrin. Samaan aikaan todella mielenkiintoista mutta myös niin surullista.

Museon suosituin asia oli kuitenkin laser-labyrintti. Ideana oli päästä mahdollisimman nopeasti labyrintin toiselle puolelle painamaan isoa, punaista nappia. Pätkä ei ollut kovinkaan pitkä mutta helpommallakin tasolla labyrintti oli vaikea. Ja tasoja oli vieläpä kolme. Laser-labyrintti olisi kiva saada Suomeenkin. Sen verran hauskaa kokeileminen oli.

PS. Muista myös kestosuosikki: Berliinin televisiotorni!