Nörttitytöt

Syksy, tuo kuuluisa koulujen ja kaiken muunkin uuden aloittamisen aika. Monelle syksy tarkoittaa uutta alkua ja uusia mahdollisuuksia enemmän kuin vuoden vaihtuminen, ja syksyllä aloitetaankin paljon elämäntaparemontteja (ainakin jos naistenlehtiä on uskominen) ja varsinkin uusia harrastuksia.

Mutta entä, jos haluaisi aloittaa jonkin uuden harrastuksen, mutta ei oikein keksi, mikä se voisi olla? Jos on muuttanut uudelle paikkakunnalle, ei tunne vielä oikein ketään tai ei vaan pääse sen harrastuksen etsimisen kanssa alkuun? Huoli pois, Nörttitytöt auttaa! Keräsimme enemmän tai vähemmän nörttejä harrastusmahdollisuuksia ympäri Suomen. Poimi alla olevista vaihtoehdoista omasi, tai valitse vaikka kaikki. Syksyllä kaikki on mahdollista.

 

Pitsiä ja nypylöitä. (Kuva: Anna C. Kaipainen)

 

Pitsinnypläys

Suosittelen ehdottomasti pitsinnypläystä kaikille nörteille ja nörtinmielisille: nypylöiden heittely ympäriinsä on yllättävän terapeuttista ja hauskaa. Opettelin nypläystä Espoon työväenopistossa, jossa harrastaminen on tehty todella helpoksi: nypläystyynyn sai lainata opistolta ja kaikki materiaalit ostaa opettajan kautta edulliseen hintaan. Ryhmä oli virallisesti tasoa I-II, mutta kyseisenä vuonna olin ainoa aloittelija, sillä muut olivat harrastaneet pitsinnypläystä 10-30 vuotta. Ryhmässä oli erinomainen henki, ja viikkotapaamiseen oli aina todella hauska mennä.

 

Lukupiiri

Lukupiiri on minusta yksi parhaista harrastuksista, koska se ei vaadi juuri ollenkaan rahallista panosta, pelkistetyimmillään vain kirjastokortin, lukutaidon ja -ilon. Vedän itsekin yhdessä yhden ystäväni kanssa Oulussa jo syksyllä 2013 perustettua, vapaamuotoista lukupiiriä (Neko-lukupiiri), jossa on mukana monipuolinen joukko pari-kolmekymppisiä lukijoita hieman nörtimmällä skaalalla niin yliopistolta kuin muualtakin. Mukaan otetaan aina uusia jäseniä, sillä eri kirjat puhuttelevat eri lukijoita, joten miittien osallistujajoukko on varsin dynaaminen. Kokoonnumme kerran kuussa kahvilaan (ja kesäisin piknikin merkeissä) Facebook-ryhmässä etukäteen sovittuna aikana keskustelemaan teoksista, joita piiriläiset ovat itse saaneet ehdottaa. Tänä kesänä esimerkiksi luimme Agatha Christien Hänet täytyy tappaa, Anu Holopaisen Molemmin jaloin ja Peter S. Beaglen Viimeisen yksisarvisen, eli monenlaista tyylilajia on edustettuna. Syyskauden kirjoista tulee tietoa syyskuun alkuun mennessä ja seuraava miitti on kuukauden viimeisellä viikolla. Lisää tietoa löytyy: https://www.facebook.com/groups/nekolukupiiri.

 

Taiji

“Taiji, ai siis sitä kiinalaisten mummojen aamujumppaa?!” No, kyllä ja ei, sillä taiji on paljon muutakin. Kehonhallinta on nykyisin muodikasta, mutta tämä vanha kiinalainen laji ei ole vielä löytänyt suuremman harrastajakunnan tietoisuuteen. Taijissa opetellaan koko kehon tehokasta käyttöä muun muassa kehon asentoa korjaamalla sekä hyödyntämällä syvien lihasten ja jänteiden voimaa ja mielikuvaharjoittelua. Taijin meditatiivinen puoli, mielen ja liikkeen yhteispeli sekä hetkeen keskittyminen tuovat myös hengähdyshetken arjen hulinasta. Itse olen harrastanut taijia noin vuoden, ja olen jatkamassa harrastusta syksyllä näin raskaudesta toivuttuani.

Vaikka taijissa ei keskitytäkään upean näköisiin liikkeisiin kuten joogassa tai hiki hatussa pinnistämiseen kuten välillä pilateksessa, niin se on omalle kropalleni ollut mainituista lajeista tehokkain notkoselän ja yliryhdin suoristaja. Ulkoisesti näyttää, että harjoitellessa ei oikein tapahdu mitään, mutta niin sitä vaan aina huomaa että harjoituksista lähtee kotiin hölkäten kun olo tuntuu niin kevyeltä ja tehokkaalta! Kotikaupungissani Järvenpäässä taijia sekä muita kiinalaisia terveysliikuntalajeja (qigong ja yiquan) tarjoaa Sanbao Järvenpää https://sanbao.fi/.

 

Roolipelit

Roolipeleistä kiinnostuneille pääkaupunkilaisille nörttitytöille olisi tarjolla Dungeons & Dragonsia matalalla kynnyksellä. Ollaan pelattu vaihtelevalla porukalla 1,5 vuotta ja osa pelaajista on käynyt vain kerran tai pari, osa ollut mukana alusta alkaen. Sisään on siis helppo päästä, hahmonluonnissa opastetaan alusta alkaen ja pelaamisesta saa tehtyä juuri niin haastavaa kuin itse haluaa. Jos et ole koskaan kokeillut roolipelaamista, nyt on helppo ja hyvä tilaisuus! Myös kokeneemmille pelaajille löytyy kuitenkin haastetta ja tehtävää, eli nykäise hihasta, olit sitten ensikertalainen tai konkari. Ei maksa mitään (joskin pelipöytään saa halutessaan tuoda yhteistä naposteltavaa), hahmolomakkeet ja nopatkin löytyvät talon puolesta.

Yhteydenotot voi laittaa osoitteeseen vehka.kontulainen(at)gmail.com.

 

Ensiapuryhmät

Ensiapuryhmät. Niitä löytyy melkein joka paikkakunnalta, ja isommissa kaupungeissa on useampiakin kaupunginosittain. Mukaan pääsee ilman koulutuksia, ja oman kiinnostuksen mukaan voi olla ihan vaan ryhmäläinen tai kouluttautua eteenpäin päivystäjäksi. Päivystäminen on hauskaa, porukka on rentoa ja bonuksena pääsee ilmaiseksi kaikenlaisiin tapahtumiin 🙂

Ensiapuryhmästä saa kattavat taidot myös arjen haavereiden hanskaamiseen. Rohkeus auttaa lisääntyy harjoittelun myötä ja minusta ainakin on tosi palkitsevaa, kun voin auttaa toisia. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin itse on avun tarvitsijana. Katso lähimmät ryhmät os. https://www.punainenristi.fi/tule-mukaan/ensiapuryhmaan.

 

“Nää on kyllä kaikki ihan kivan kuulosia, mutta…”

Eikö mikään oikein kuulostanut omalta jutulta? Lisää harrastusmahdollisuuksia kannattaa etsiä ainakin oman paikkakunnan Facebook-ryhmistä (esim. Puskaradio-tyyppisiä ryhmiä löytyy ainakin suuremmilta paikkakunnilta), kansalaisopistojen sivuilta, paikallislehdistä sekä kiertelemällä paikkakunnan kauppoja ja muita ja tutustumalla ilmoitustaulujen tarjontaan.