Short Gay Stories. Kansi. Kuva: H-P Lehkonen

Suomalainen sarjakuvantekijä, muunsukupuolinen H-P Lehkonen voitti yhdysvaltalaisen Prism Award -sarjakuvapalkinnon Short Gay Stories -teoksellaan. Nörttitytöt haastatteli tekijää.
 
Onnittelut palkinnon johdosta! Miten voittanut teos syntyi?

“Kun aloitin tekemään Short Gay Storiesia minulla oli mielessä tehdä hyvin samanlainen kokoelma kuin edellinen kirjani Start Over Again. Kokoelma lyhyitä huvittavia tarinoita ilman sen suurempaa vakavaa sisältöä.

Short Gay Storiesin tekeminen kuitenkin osui samalle kohdalle kuin se, kun aloin tulemaan lopullisesti ulos kaapista transihmisenä, ja siksi kirjaan alkoikin muodostua syvempiäkin teemoja.

Assistenttini Ida Mäkelä keksi idean, että tekisin sarjakuvaan kommentaarin, jossa kommentoin tarinoitani, mutta lopulta kommentoinkin siinä enemmän itseäni suhteessa tarinoihini. Vielä vähän ennen kirjan painoon menemistä kirjoitin sen loppuun ulostulokirjeen lukijalleni. Uskon että tämä henkilökohtaisuus oli lopulta se syy, miksi juuri minun kirjani voitti Prism Awardin.”
 

H-P Lehkonen.

Kerrot kirjassa ymmärtäneesi kesken sen tekoprosessin olevasi trans.

“Kun mua joskus teininä alkoi ahdistaa naiseus, löysin feminismin ja silloin mietin että jes! Siksi mua ahdistaa kun naisia kohdellaan väärin! Mutta sitten myöhemmin se samainen feminismi auttoikin mua tajuamaan, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Toivoin silloin feminismiltä apua siihen että voisin olla tyytyväinen naisena, mutta löysinkin avun, että ei tarvinnut valita vain kahdesta vaihtoehdosta.”
 
On hienoa nähdä suomalaisen voittavan ulkomailla. Millaiset juuret sinulla on?

“Olen nyt juuri täyttänyt 30 ja olen kotoisin Kauhajoelta pienestä Ikkeläjärven kylästä. Kylässä asuu vain 150 ihmistä, joten koko lapsuuteni ajan minun piti aina keksiä jotain tekemistä, mihin ei tarvitsisi kauheasti seuraa. Olen siis piirtänyt ihan pienestä asti ja Kauhajoella kävin myös kuvataidekoulussa opiskelemassa taidetta.”
 
Asutko Suomessa vai Yhdysvalloissa?

“Asun yhä Suomessa, Vantaalla, vain 10 minuutin automatkan päässä lentokentältä. Käyn todella usein työni vuoksi ulkomailla, USA:ssa vietän vuosittain parista viikosta pariin kuukauteen ja sen lisäksi kuljen mm. Ranskassa, Briteissä ja Ruotsissa aktiivisesti markkinoimassa sarjakuviani.”
 

Sivu kirjasta Short Gay Stories. Tekijä kertoo teoksessa tämän stripin piirtämisen aiheuttaneen voimakkaita tunteita, koska hänen oma sukupuoliprosessinsa oli kesken.

 
Miten lähdit markkinoimaan itseäsi Yhdysvaltoihin?

“En alun perin ollut ajatellut lainkaan, että lähtisin Amerikan markkinoille. Kävin Amerikassa ensimmäistä kertaa Feministisen sarjakuvatoiminnan (Facebook-sivu) projektin vuoksi, ja sen jälkeen tulin takaisin Suomeen, missä useat ystäväni kohisivat kansainvälisestä nettisarjiskilpailusta. Olin tuossa vaiheessa jo hieman myöhässä kilpailusta, mutta koska tiesin että olen nopea piirtäjä, päätin silti ottaa osaa. Aloin siis piirtää Immortal Nerd -sarjakuvan ensimmäistä versiota kilpailuun. Lopulta kävi niinkin oudosti, että Immortal Nerd pääsi kilpailussa todella pitkälle, ja vaikka en voittanut kisaa, LINE Webtoon tarjosi minulle työpaikkaa Immortal Nerdin piirtäjänä. Tuolloin totesin että jahas, ilmeisesti sitten teen nykyään sarjakuvaa Amerikan markkinoille, ja sen jälkeen olenkin tehnyt kaiken englanniksi ja markkinoinut niitä ensisijaisesti Amerikassa.”
 
Millä tavalla olet verkostoitunut valtameren taakse?

“Amerikassa verkostoituminen on pitänyt hoitaa enimmäkseen pelkästään netin kautta, sillä käyn paikan päällä vain kerran vuodessa. Olen vähän “tunkenut” mukaan erilaisiin nettiporukoihin, joissa on amerikkalaisia sarjakuvataiteilijoita, ja se on toiminut tosi hyvin. Mm. tämän vuoden keväällä minut kutsuttiin useiden muiden sarjakuvataiteilijoiden kanssa vieraaksi Kansas City Planet Comiconiin. Siellä verkostoituminen toimi todella hyvin, etenkin kun vein muille lahjaksi reilusti salmiakkikossua.

Tärkein vinkki jonka voin antaa suomalaiselle ulkomaalaisten kanssa verkostoitumisessa on se, että kannattaa olla niin kohtelias, että suomalaista jo hirvittää. Amerikkalaiselle se on vain ihan normaali määrä kohteliaisuutta.”
 
Sarjakuvasi hahmot ovat ilahduttavan moninaisia.

“Suuntaan miltei aina tarinani ihmisille, jotka joko ovat queerfeministejä tai ovat kiinnostuneita aiheesta. Minulle on hyvin tärkeää näyttää ihmisille hahmoja, joihin juuri he voivat samaistua. Monet lukijoistani ovat myös hyvin nuoria, ja siksi sarjakuvani eivät ole juuri koskaan kovin väkivaltaisia tai seksuaalisia.”

 

Sivu kirjasta Short Gay Stories. H-P Lehkonen.

 

H-P Lehkosen kokoelma Short Gay Stories on saatavilla mm. Turun sarjakuvakaupasta Turusta, Helsingistä ja Oulusta. (Turun sarjakuvakaupan nettisivut.)