30 vuotta sitten lepakot varastivat Lontoon. Sen jälkeen mikään ei ole ollut entisensä.
 

 
Heräät pimeässä sellissä, vailla aavistustakaan siitä missä olet tai miksi olet. Pakeneminen vie vain hetken, ja koko maailma on avoinna. Tai ainakin melkein. Hetken kuvittelet näkeväsi pimeässä tuhansien tähtien välkehdintää, kunnes muistat että taivaaksi kuvittelema asia onkin vain valtaisan luolan katto, ja kimmellys on peräisin…no, kuka tietää. Onnittelut, olet saapunut Lontooseen, tuttavallisesti viidenteen varastettuun kaupunkiin. Täällä allankumoukselliset suunnittelevat ikuisen pimeyden tuomista maailmaan, kuolleet saapuvat viikon venematkan jälkeen takaisin, ja seinänaapurisi on paholainen. Erittäin hyvätapainen sellainen. Voit viettää päiväsi taistellen rottien kanssa, lainata kehosi tieteelle tai vain heittäytyä rappion pauloihin boheemien parissa ja siemailla illasta aamuun hunajaa. Sinä valitset, olethan oman elämäsi päähenkilö.
 

Uuden kotikaupunkisi kartta

 
Fallen London on Failbetter Gamesin vuonna 2009 julkaisema viktoriaaninen, hivenen steampunkia henkivä tarinavetoinen selainpeli, ja vieläpä ilmainen sellainen. Alunperin Fallen London tunnettiin nimellä Echo Bazaar, kaupungin keskellä sijaitsevan muinaisen elämänmuodon mukaan. Mekaanikoiltaan peli on hyvin yksinkertainen, valitset itseäsi kiinnostavimman tarinan alun ja lähdet kerimään sitä auki. Jokainen askel tarinassa vie teon, joita on aina kerrallaan yhden kynttilällisen, eli 20 toiminnon verran. Eteneminen tarinassa määriytyy neljän ominaisuuden, karismaattisuuden, valppauden, salakähmäisyyden ja vaarallisuuden perusteella. Mitä korkeampi jonkin ominaisuuden arvo on, sitä helpompaa haasteissa on onnistua. Toisinaan eteneminen vaatii myös esineitä, joita kyllä kertyy Lontoota kiertäessä, mutta toisinaan jotain tavaraa löytyy etsimällä etsimään. Pelin alkupuolella epäonnistumisesta ei juurikaan rokoteta, mutta mitä kauemmin hahmosi on kolunnut Lontoon katuja, sitä vaikeammiksi tehtävät muuttuvat, ja pahimmillaan (tai parhaimmillaan, itse nautin kovasti shakkipeleistä tuonelan lautturin kanssa) seurauksena on karkotus Haudattuihin siirtokuntiin tai jopa kuolema. Mikään ei kuitenkaan kestä ikuisesti, ja pian oletkin taas kelvollinen palaamaan Lontooseen, jos et entistä ehompana niin vähintäänkin kiitollisena siitä että olet taas kotona, kaiken rauhoittavan kummallisuuden keskellä. Fallen London on täysin pelattavissa yksinkin, kertaakaan kommunikoimatta kenenkään muun Lontoon asukin kanssa, mutta sosiaalinen kanssakäyminen tuo peliin oman ulottuvuutensa. Erityisesti Lontoon lukuisat festivaalit kannustavat pelaajia tutustumaan toisiinsa ja heittämään hyväntahtoisesti huulta. Pelin sisäisten sosiaalisten toimintojen lisäksi sen innokas ja toisinaan turhankin syvälle salaliitoissaan sukeltava fanikunta asuttaa ahkerasti pelin omaa foorumia, joista voi löytää pelihahmolleen (ja ehkä vähän myös itselleen) elämänmittaisia ystäviä sekä avioliittokelpoisia hyvänpäiväntuttuja.
 
Fallen London on enemmän kuin peli, enemmän kuin tarina. Se on mysteeri, joka on tarkoitettu nautittavaksi pienissä palasissa, addiktio josta ei tahdo päästä eroon. Se on sekoitus Lovecraftia, kuivaa huumoria ja, valitettavaa kyllä, satunnaisesti hermoja repivää grindausta.
 
Kiinnostuitko? Aloita oma seikkailusi osoitteessa: http://fallenlondon.storynexus.com