foederati1 (446x640)Foederatilla tarkoitetaan Rooman valtakunnan liittolaisheimoja. Foederati on myös Juuso Laasosen piirtämä  ja Toni Karosen kirjoittama sarjakuva, jonka tarina sijoittuu sotaisalle 400-luvulle. Sarjakuva kertoo urhean soturin Kreivi Roccon tarinan. Rocco seurasi isänsä, maineikkaan sotaherra Borin valitsemaa tietä. Nuoresta ja ujosta pojasta kasvoi itsepäisyyden ja sinnikkyyden voimalla taistelija ja sotilas, joka myöhemmin tunnettiin myös nimellä Pohjoisen Korppi.

 

Foederati on aiheeltaan perinteinen historiallinen sotatarina, jonka pääteemoina ovat kosto ja selviytyminen. Tarina on vauhdikas ja imaisee lukijan mukaan heti ensimetreillä. Teksti ja kerronta ovat ajoittain hyvinkin mahtipontista ja filosofista. Välillä dialogi taas tuntuu yllättävän  maanläheiseltä ja modernilta. Kirosanat ja ärräpäät muistuttavat nykyajasta, vaikka varmasti voimasanoja käytettiinkin 400-luvulla.

 

Sarjakuvan kuvituksen tyyli on aiheeseen sopivaa. Erityisesti taistelukohtaukset ovat hienoja ja niihin on saatu hyvin elävyyttä. Kuvat eivät mässäile verellä, mutta niistä huokuu taistelujen raakuus ja sotilaiden raivo. Kuvissa on nähtävissä mielenkiintoisia yksityiskohtia, erityisesti sotilaiden aseissa ja varusteissa. Foederatin värimaailma on yllättävän  räikeä. Toisaalta synkemmät värit olisivat ehkä korostaneet paremmin ankaraa sota-aikaa, mutta toisaalta taas kirkkaampi väritys tuo sarjakuvaan piristävää omaperäisyyttä.

 

Foederatin hahmot ovat aika tyypillisiä soturihahmoja. Rocco ja Bor ovat karismaattisia, maskuliinisia ja voimakkaita, mutta ehkä hieman tavanomaisia.  Tarinan  persoonallisin hahmo on seppä Aulus. Hän vaikuttaa aluksi vähän hassulta ja onnettomalta, mutta hänestä paljastuukin fiksu ja ajatteleva selviytyjä. Sarjakuvan ainoat naishahmot ovat Roccon sisko ja eräs noita, jotka nähdään vain lyhyesti. Muuten naiset ovat läsnä vain miesten keskustelun aiheina ja silloinkin lähinnä vaimona, äitinä ja tyttärinä.

 

Foederati on kaiken kaikkiaan lukemisen arvoinen sarjakuva. Sitä voi suositella niin historian kuin taisteluidenkin ystäville. On hienoa, että Suomessakin tehdään tämän genren sarjakuvia. Aihehan on kansainvälinen ja tässä saattaisi olla potentiaalia isommassakin maailmassa. Tarina jäi hieman kesken, joten toivottavasti Roccon tarinaan palataan vielä ja sarjakuvalle tulisi jatkoa.

 

Sarjakuva on saatu blogille ilmaisena arvostelukappaleena.