Kirjailija Roald Dahlin syntymästä tulee tänä vuonna 100 vuotta. Tätä juhlitaan monella eri tavalla, muun muassa muutama hänen lastenkirjoistaan julkaistaan uudelleen. Toinen näkyvä tapahtuma on uusi koko perheen seikkailuelokuva Iso kiltti jätti, joka perustuu Roald Dahlin kirjaan. Elokuvan Suomen ensi-ilta oli 1.7. Elokuvan on ohjannut Steven Spielberg.

Sohvi ja IKJ Jättiläisten maassa.

Sohvi ja IKJ Jättiläisten maassa.

Sohvi (Sophie) elää yksinäistä elämää orpokodissa. Hän valvoo myöhään ja kulkee tyhjiä käytäviä ennen kuin piiloutuu sänkyyn täkin alle lukemaan kirjaa. Ulkoa avoimen parvekeoven takaa kuuluu kummia ja Sohvi näkee vahingossa jätin. Tästä alkaa mahtava seikkailu Jättiläismaassa, ja ystävyys Ison kiltin jätin (The BFG) kanssa. IKJ on sympaattinen ilmestys, joka omassa maailmassaan on lyhyt ja pieni kummajainen, mutta ihmislapsen silmissä jättimäinen. Jättiläismaassa ei kaikki ole aivan niinkuin pitäisi, ja jätin isommat veljet aiheuttavat harmeja myös maassa. Tätä ongelmaa tämä hyvin erilainen kaksikko lähtee selvittelemään.

Sohvi ja unia.

Sohvi, Ruby Barnhill, on älykäs, rohkea ja itsenäinen pieni tyttö, joka vedetään mukaan seikkailuun vahingossa, hän on selviytyjä. Seikkailukaverina toimii IKJ, Mark Rylance, ystävällinen jätti, joka haluaisi vain saada tehdä työnsä rauhassa, jakaa unia nukkuville, ja elää mukavaa elämää pienessä talossaan. IKJ ei ole saanut käydä kouluja, joten hän puhuu vähän kummallisesti. Roald Dahl loi hänelle oman kielen, Gobblefunkin, jota on käytetty elokuvassa, ja joka voi aiheuttaa ongelmia ymmärtämisessä, jos katsoo elokuvan englanniksi. Suomennoksessa käytetään Tuomas Nevalinnan käännöstä Gobblefunkista mahdollisimman uskollisesti.

Pieni tyttö jättien maassa.

Roald Dahlin mielikuvitus on saanut hyvän tulkitsijan elokuvaohjaajasta Steven Spielbergistä. Maisemat ovat jylhiä ja satumaisia, mikä ihastuttaa. Ystävyys ja toisen erilaisuuden hyväksyminen ovat vahvoja teemoja tässä ehkä vähän hidastempoisessa fantasiaseikkailussa.