Hobbitcon kokosi Tolkien-faneja keväisin Saksan Bonniin. Kuva: EliisaJo

Hobbitcon kokosi yhteen Hobitti- ja Taru sormusten herrasta -leffojen tekijöitä sekä Tolkien-faneja keväällä Bonnissa.

Hobitteja, haltioita, örkkejä ja leffatähtiä. Sekä paneelikeskusteluja, työpajoja, pitkiä nimmarijonoja ja biletystä pikkutunneille lähinnä aamiaisen ja alkoholin voimin, koska “ei vain ole aikaa käydä syömässä”. Tätä kaikkea tarjosi Hobbitcon, joka järjestettiin huhtikuussa Saksan Bonnissa jo neljännen kerran.

Moni pukeutui teeman mukaan.

Hobbitcon viittaa tietysti uusiseelantilaisen ohjaajan Peter Jacksonin Hobitti-leffatrilogiaan. Kolmipäiväisen conin vieraslistasta suuri osa muodostuikin leffojen näyttelijöistä ja muista tekijöistä. Tällä kertaa mukana ei kuitenkaan ollut kaikkein suurimpia tähtiä eli pääroolien esittäjiä. Sitä vastoin paikalla olivat useimmat leffojen kääpiöistä, joille con on käytännössä antanut mahdollisuuden tavata toisiaan kerran vuodessa.

Birur, Ori, Nori, Dori, Óin ja Bombur Hobitti-leffoista. Kuva: EliisaJo

Bifur, Ori, Dori, Nori, Óin ja Bombur Hobitti-leffoista.

Vieraista itselleni ehkä kiinnostavimpia oli esimerkiksi uusiseelantilainen Jed Brophy, joka Nori-kääpiön roolin lisäksi on nähty useammassa sivuroolissa Taru sormusten herrasta -trilogiassa ja äskettäin myös muun muassa Shannara Chronicles -fantasiasarjassa. Toinen tunnettu tähti oli skottilainen Billy Boyd, joka esitti viimeisen Hobitti-leffan teemalaulun. Hänet kuitenkin muistettaneen paremmin Sormusten Herran Pippininä.

Mark Ferguson (Gil-galad) ja Billy Boyd (Pippin) söivät lavalla toista aamiaista. Kuva: EliisaJo

Mark Ferguson (Gil-galad) ja Billy Boyd (Pippin) söivät lavalla toista aamiaista.

Kaksi Bilboa aamutakeissaan.

Hobbitcon on koko olemassaoloaikansa järjestetty suuressa Maritim-ketjuun kuuluvassa konferenssihotellissa, joka sijaitsee bisnesalueella hieman syrjässä Bonnin keskustasta. Käytännössä koko hotelli on varattu tapahtumalle, eikä esimerkiksi hotellihuoneita ole voinut varata kuin tapahtumaa järjestäneen FedConin kautta.

Hotellin uusi vartija?

Hotellin uusi vartija?

Vaikka oltiin Saksassa, suuri osa ohjelmasta oli englanniksi. Pääosa ohjelmasta kietoutui näyttelijöiden ympärille, jotka leffojen teosta kertomisen ohella esittivät improvisaatiota. Kiintoisa oli myös esimerkiksi Weta-studioilla työskentelevän Frank Victorian luento elokuvien visuaalisesta suunnittelusta. Lisäksi kävin parilla akateemisemmalla luennolla, josta toisella pohdittiin Tolkienin velhojen syvintä olemusta ja toisella haltiakielen saloja. Itselläni kiirettä piti myös cosplay-ryhmäkuvausten ja kuorotyöpajan kanssa.

En juuri pysty vertailemaan eri coneja, koska omat kokemukseni ovat varsin rajalliset. Amerikkalainen huonekaverini kuitenkin kehui Hobbitconin suhteellisen pientä kokoa ja sitä, että tähtivieraisiin saattoi törmätä hotellin käytävillä ja baarissa.

Hissiin asteli örkki

Minuun tapahtumassa ehkä suurimman vaikutuksen tekivät uskomattomat cosplayt ja varsinkin se, kuinka suuri osa yleisöstä oli pukeutunut teeman mukaan. Alueella käveli vastaan esimerkiksi kääpiöitä kymmenien kilojen haarnikoissa ja eteerisen kauniita haltioita suippoine korvineen. Ainakin oman suuni sai loksahtamaan auki se lähes kaksimetrinen örkki, jonka kanssa satuin samaan hissiin.

Cosplay-kisassa oli pähkinää purtavaksi tuomareille. Kuva: LiisaJo

Cosplay-kisassa oli pähkinää purtavaksi tuomareille.

Pukukilpailun yksilökisan voittajaksi selvisi hukalla ratsastava örkki.

Merkittävää oli myös asujen kirjo, sillä leffahahmojen lisäksi innoitusta oli haettu Tolkien vähemmän tunnetuimmista kirjoista kuten Silmarillionista. Osalla cosplayereistä oli eri asu joka päivälle, mikä välillä vaikeutti tuttujen tunnistamista.

Cosplayssa uusinta uutta olivat valoviritykset. Varda paljasti, että hänellä on patteri taskussaan. Kuva: EliisaJo

Cosplayssa uusinta uutta olivat valoviritykset. Varda paljasti, että hänellä on patteri taskussaan.

Kenelle Hobbitcon sitten oli suunnattu, eli pitääkö olla Hobitti-fani? Kysymys saa aina vähän kakistelemaan, koska oma suhtautumiseni leffatrilogiaan on melko ristiriitainen. Tolkien-fani olen kuitenkin ollut lapsesta lähtien ja itselleni conin kohokohtia olikin muiden Tolkienin ystävien tapaaminen. Toisaalta muutaman päivän miniloma conin kaltaisessa tapahtumassa on tehokas tapa irtautua hetkeksi ruuhkavuosien puristuksesta.

Arwen perheineen nauttii kauniista kevätsäästä.

Arwen perheineen nauttii kauniista kevätsäästä.

Haltiat ottavat elfieitä. Kuva: EliisaJo

Haltiat ottavat elfieitä.

Onko coniin osallistuminen kallista lystiä? Kyllä ja ei. Liput kolmeksi päiväksi maksoivat runsaasta sadasta eurosta ylös päin riippuen siitä, missä haluaa istua. Arvokkaampiin lippuihin kuitenkin sisältyi nimikirjoituksia. Muuten tähtivieraiden nimikirjoituksista tai kuvista heidän kanssaan oli maksettava erikseen, jos sellaisia halusi.

Itselleni suurin yksittäinen menoerä oli majoitus, koska halusin yöpyä tapahtumahotellissa, jossa oli “con-hinnat”. Yöpymällä hostellissa ja jakamalla huoneen kaverin kanssa olisi päässyt paljon halvemmalla. Mutta hei, mitäpä siitä ei olisi valmis maksamaan, että voi syödä aamiaista parin pöydän päässä Haldir-haltiasta tai ainakin häntä esittäneestä Craig Parkerista.

image

Rahaa sai uppoamaan myös ostoksiin, kuten Pahattaren sarviin.

image

Nyt olisi miekoissa valinnan varaa!

Se, missä Hobbitcon erosi muista vastaavista, oli keskittyminen yhteen teemaan. Yleensähän coneissa on mukana useita eri fanikulttuureja. Ehkä juuri siksi Hobbitconissa oli jollain lailla lämmin tunnelma, jota näyttelijä Billy Boyd kuvasi sanoin “this dysfunctional family”. Ihmisiin oli helppo tutustua, koska aina löytyi yhteistä puhuttavaa. Monet myös olivat mukana jo toista, kolmatta tai neljättä kertaa.

"Du Bekâr!" Kuva: EliisaJo

“Du Bekâr!”

Kili ja Fili tekevät perinteisen kääpiötervehdyksen.

Conin lopulla saimme kuulla jo etukäteen uumoillun uutisen siitä, että Hobbitcon 4 jäi lajissaan viimeiseksi. Sen ja aiemmin syksyisin järjestetyn Ringconin korvaa ensi keväänä fantasia-aiheinen Magiccon. Se laajentuu kattamaan Keskimaa-teeman lisäksi useamman suosikkisarjan, kuten Outlanderin ja Game of Thronesin. Millainen sekametelisoppa siitä sitten syntyy, jää nähtäväksi.

Ringchoir-kuoro esitti päätösjuhlassa leffamusiikkia.

Haluatko nähdä lisää? Hobbitcon4:n päätösvideo kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Jos video ei toimi blogissa, sen voi katsoa tästä linkistä YouTubessa.

Kuvat ja teksti: EliisaJo