Ruotsalaiset rikosteknikot Ulf Öhman ja Thomas Hamrén esittelivät Crimetime Gotlannissa, Visbyssä 13.8-16.8. olleilla dekkarifestivaaleilla oikeaa ruotsalaista rikospaikkatutkimusta. Kohteena oli murha.

 

20150814_144651

 

 

 

Henkilö on kuollut. poliisi on eristänyt murhapaikan ja kutsunut teknikot paikalle. [HUOM Kuvassa uhrin käsi on jo paperipussissa, koska otin kuvan homman päätteeksi.]

 

20150814_140146

 

Teknikot pukeutuvat suojavarustuksiin, ettei rikospaikkapaikka kontaminoidu. Suojapuvun, kenkäsuojien ja hanskojen lisäksi varustuksessa on normaalisti myös suusuojus. Sitten rikospaikkapaikka kuvataan.

 

20150814_140508

 

Lattia rullataan staattisen filmin avulla. Filmille jäävät mm. jalanjäljet ja kuidut.

 

ø;

 

 

Kun lattialta on kerätty tutkintamateriaali, sille asetellaan muoviaskelmat, jotta tutkijat eivät sotke lattiaa astellessaan.

 

ø;

 

 

Uhrista etsitään kuituja ja muita materiaaleja teipin avulla.

 

Uhrin ranteeseen laitetaan tunnusnauha, ja kädet laitetaan paperipusseihin. Uhrin käsistä saadaan mikroskoopilla tutkimalla paljon tietoa viime hetkistä, joten ne tutkitaan vasta laboratoriossa. paperipussi hengittää, joten se on parempi kuin muovipussi.

 

 

 

Seuraavaksi ruumis laitetaan ruumispussiin, mitä tässä demossa ei ajankäyttösyistä tehty.

 

20150814_141600

 

Seuraavaksi tutkitaan verijäljet, niiden koko, määrä ja roiskeiden suunta. Täällä pöydällä olleista verijäljistä voidaan päätellä geometrian avulla, miten ja mistä veri on roiskahtanut pöydälle. Kuvassa roiskeiden suunta on rekonstruoitu lankojen avulla.

 

ø;

 

 

Ympäristön verijäljet kuvataan mitan avulla.

 

 

 

Verijäljistä otetaan näytteet steriileillä puikoilla, jotka laitetaan näytepusseihin tunnistemerkintöjen kanssa.

 

20150814_142151

 

Erilaiset verijäljet kertovat eri asioita, samoin myös verijälkien sijoittuminen tilaan ja niiden muoto . Tässä verijälkien  tasainen väli kertoo, että lattialla on rullannut joku esine. Välin laskeminen kertoo, kuinka suurta esinettä haetaan.

 

ø;

 

 

Tässä tapauksessa verijälkien koko ja niiden välin pituus vastaa  sängyn alta löytyneen pesäpallomailan kehää. Tutkinnan aikana löytyneet esineet pussitetaan todistusaineistoksi.

 

20150814_142627

 

Muuta todistusaineistoa voidaan etsiä esimerkiksi ultraviolettivalon avulla. UV-valossa näkyvät mm. sormen- ja huultenjäljet, joissa voi olla dnata.

 

20150814_142844

 

Jälkiä voidaan ottaa talteen esimerkiksi teipin avulla.

 

Rikospaikkatutkimuksen jälkeen teknikot tekevät ensimmäisen analyysin, johon kootaan niin uhrista ja rikospaikasta saatua tietoa esimerkiksi uhrin elämäntavoista. Ensimmäinen analyysi raportoidaan mahdollisimman nopeasti murhatutkijoille, mutta usein teknikoille soitellaan jo ennen analyysin valmistumista. Teknikot ovat koulutukseltaan poliiseja, jotka erikoistuvat rikospaikkatutkintaan useiden vuosien ajan.