800px-Juhannus-hietaniemi-2007

Kuva: Wikimedia

Juhannus on monille yksi erityisimmistä juhlista vuoden aikana. Siinä missä joulu, loppiainen, pääsiäinen ja helatorstai muistuttavat kirkollisista juhlista, on juhannus pysynyt vanhoihin muinaisuskontoihin liittyvänä tapahtumana, jolloin juhlitaan vuoden pisintä päivää ja tehdään erilaisia taikoja. Monet juhannusperinteet viittaavat vanhoihin eurooppalaisiin perinteisiin keskikesän juhlasta. Juhannuksen taioilla on ollut tarkoitus varmistaa hyvä sato sekä naimaonni.

Historiaa 

Vaikka muuten juhannus koetaan harvoin kirkollisena juhlana, niin katolinen kirkko sai siihen oman leimansa juhannuksen nimenä, joka tulee Johannes Kastajan syntymäpäivästä. Alun perin keskikesän juhlan nimitys on ollut Ukon juhla eli Ukko ylijumalan juhla. Ukko ylijumala oli sään, sadon sekä ukkosen jumala. Ukko toi sateen, joka varmisti hyvän sadon.

Ukkoa pyydettiin apuun erilaisin taioin, joita on löytynyt paljon useistakin lähteistä. Tässä muutamia loitsuja, joissa Ukolta on pyydetty apua (Lähde: Wikipedia). Ukosta voi lukea myös lisää täältä.

Esimerkiksi Uhtualta vuonna 1834 taltioitu loitsu kuuluu näin:

Oi Ukko ylijumala,
taatto taivahan valtia,
nosta pilvi luotehesta,
toinen kohti koillisesta,
syrjin yhtehen syseä,
lomitellen laukkajele.
Pirota vettä pilvistäsi
orahille kasvajille,
toukoilla tomisiella.

Tässä loitsussa pyydetään Ukkoa puimaan riihtä ja synnyttämään siten ukonilman, jonka avulla noidannuoli voitaisiin parantaa:

Annas Ukko, ummertasi,
siniviitta viimojasi,
miehen ainoan avuksi,
yksinäisen ympärille.
Pui, Ukko tulista riihtä,
säkeniä säykytteli,
tuli tuiski ikkunoista,
säkenet ovessa säykky.
(SKVR:VII,3097,Suistamo,1847)

Loitsuja loitsuja!

Unohda helluntain heilat, juhannuksena haetaan sitä oikeaa! Koska loitsut liittyvät muinaisiin juhannusmenoihin hyvin vahvasti, kaivetaan niistä nyt esiin sellaisia, joita voi vielä nykypäivänäkin toteuttaa. Nörttitytöt ovat myös kehittäneet pari omaa juhannustaikaa, jotta ensi vuoden onni on turvattu.

Muinaiset taiat ovat viitanneet paljon naisiin, mutta uskomme niiden toimivan molempiin suuntiin. HUOM! Kokeileminen omalla vastuulla.

Unet ja juhannusyö

Kun juhannusaattoyöksi panee sitomattoman vihdan tyynynsä alle, näkee tulevan puolisonsa yöllä sitovan sen.

 

Tulevan puolison voi nähdä juhannusyönä unessa, jos on laittanut tyynynsä alle yhdeksällä heinällä sidotun kukkaseppeleen.

 

Kun juhannusyönä asettaa peilit vastakkain ja toiseen peiliin katsoo, näkee toisesta peilistä tulevan sulhasensa/morsiamensa.

 

Neito voi kuunnella juhannusyönä käen kukuntaa. Niin monta kertaa kuin kukahtaa, niin monta vuotta on sulhasen löytymiseen. Jos ei kuku lainkaan, tulee sulho vielä samana vuonna.

Alasti alasti!

398px-Finnish_Vasta_(Vihta)

Kuva: Wikimedia

Moniin juhannustaikoihin liittyy alastomuus. Alastomana ihminen on puhtaimmillaan, ja tietenkin loitsut toimivat täten paremmin. Luultavasti vaatteet häiritsevät jotenkin magian virtaamista. Tosin nörttitytöt myös arvelivat, onko näiden loitsujen tarkoituksena ollut kuitenkin saada naiset vain juoksemaan alasti ympäri pitäjiä…

Hyvän naimaonnen saa, jos juhannusyönä kierittelee alastomana kasteisella niityllä.

 

Katsottaessa kaivoon, lampeen tai lähteeseen juhannusyönä, mieluiten alasti, näkee tulevan puolison.

 

Kun juhannusyönä kiertää kolmikulmaisen pellon kolmeen kertaan alastomana, niin kolmannella kerralla tulee sitten se tuleva elämänkumppani vastaan.

 

Juhannusyön kaste on hyvää lääkettä moneen vaivaan. Sitä käytetään syyhyn poistoon ja kesakotkin lähtevät sillä. 

 

Kun tyttö halusi tietää onko hänen tuleva miehensä poikamies vaiko leskimies, niin hänen oli juhannussaunasta “lähettävä palijain persein takaperin kävelemään halakopinoon päin”. Hän ei saanut katsoa taaksepäin olkansa yli. Se “halako, joka perseeseen pökkäsi”, oli tarkastettava. Jos se oli halkaistu, niin oli leskimies, mutta jos se oli pyöreä, niin oli poikamies.

 

Joka juhannusaamuna varhain ilkialastomana menee kenenkään huomaamatta rajapyykille seisomaan ja huutaa: “Niin kaukaa minulle kuin kello kuuluu!” Hän saa sinä vuonna runsaasti voita.

midsummer-681621_640

Kuva: Pixabay

Tuliloitsut ja ennustaminen

Juhannuskokosta ennustaminen kertoo naimaonnesta samana vuonna. Tulkintaa parantaa, jos tuleva puoliso istuu vieressä tulkinnan hetkellä. Liekistä ennustaessa piti keskittyä syvästi liekin tarkkailuun, kunnes liekki paljastaisi tulevaisuuden. 

 

Juhannuskokon hiilistä voi ennustaa menestymistä seuraavana vuonna. 

 

Juhannuskokon savu kääntyy sen suuntaan, joka pääsee pian naimisiin.

 

Juhannuskokkoa poltettaessa kohennetaan hiillos hyvin, ettei jää kekäleitä. Miten monta kekälettä jää, niin monta vanhaa piikaa jää kylään.

Sato ja viljely

Loitsuissa saatettiin myös yrittää tehdä hallaa muille, kuten viemällä sato-onni naapurilta.

Ohdakkeista on paljon harmia kasvimailla ja pelloilla. Ellet halua käyttää myrkkyjä ohdakkeiden tuhoamiseen, on käytössä vanhoja konsteja niistä pääsemiseksi. Silloin, kun pelto kasvaa ohdakkeita, niin pitää akan juhannusyönä ilkoisen alasti niittää ohdakkeet ja haravoida pois.

 

Jos haluaa viedä viljaonnen toisen pellolta omalleen, sen voi tehdä niin, että Mettumaarin yönä vedetään lakanaa yökasteessa toisen talon laihopellossa ja sitten väännetään siitä kaste omalle pellolle. Sillä tavalla voi viedä naapurilta viljaonnen.

Koska juhannusyönä vain pitää lakaista…

Osa loitsuista vaatii tekemään omituisiakin asioita.

Morsiamensa sai nähdä, jos meni juhannusyönä kolmasti muutetun rakennuksen katolle ja asettui katon harjalle hajareisin istumaan.

 

Sulho saattoi näyttää kasvonsa, jos pelkkään palttinaan pukeutuneena lakaisi lattian takaperin liikkuen.

 

Laitetaan yhden astian alle viinaa, toisen suoloja ja kolmannen hietaa. Jos yön aikana on viinaan koskettu, niin saadaan rikas sulho, jos suoloihin, niin toimeen tuleva, jos hietaan, niin sulho on köyhä.

 

Jos juhannusyönä poimii kolmen talon maalta yhdeksän kukkaa ja panee ne tyynynsä alle, toteutuu se uni, minkä yöllä näkee. Huomattava on, ettei poimimisen aikana eikä sen jälkeen saa puhua mitään.

 

Kun menee nukkumaan sellaiseen paikkaan, jossa ei ole ennen nukkunut, pitää ottaa kolmesta eri puusta oksa, panna tyynyn alle ja silloin näkee tulevia asioita.

Nörttiloitsut

Lopuksi vielä muutamia nörttityttöjen kehittämiä loitsuja nykypäivän nörtin tarpeisiin.

Noppaloitsu

Etsi juhannusyönä 8 erilaista noppaa. Heitä nopat alasti vasemman olan yli. Noppien tuloksesta näet loppuvuoden onnistumisien määrän erilaisissa kriittisissä tilanteissa. Loitsua voi boostata yhdistämällä sen someloitsuun jakamalla kuva noppatuloksestasi sosiaalisessa mediassa.

Larppiloitsu

Larppaajien loitsua varten tarvitaan pari, koska yksin larppaaminen on vähän tylsää. Pelatkaa pelkkiin viittoihin (pyyhe voi tarvittaessa toimia viittana) pukeutuneena seitsemän kierrosta kivi-paperi-sakset. Vastapuolen valinnoista voit  ennustaa seuraavan vuoden larppikokemuksesi:

Eniten kiviä: Tietää vaikeita valintoja ja paljon draamaa.

Eniten paperia: Tietää paljon romantiikkaa.

Eniten saksia: Tietää taisteluja. 

Coniloitsu

Kerää 7 eriväristä kukkaa tai heinää. Tee niistä kimppu käyttäen sitomiseen vanhoja conirannekkeita/lippuja/käsiohjelmia/passeja, ja palmikoi ne yhteen. Mitä enemmän eri conien materiaaleja käytät sitä paremman loitsun saat. Keskiyön aikaan polta kimppu. Halutessasi voit vahvistaa taian vaikutusta tanssimalla (mielellään alasti) palavan conikimpun ympärillä. Tämä loitsu takaa, että pääset coneihin seuraavanakin vuonna, ja että niissä on kivaa. 

Edistyneempi loitsija voi punoa palmikkoon myös muita taikakaluja: noppa tuomaan noppaonnea, kortti korttionnea, onnistunutta cossausta varten punotaan pätkä jeesusteippiä sekä palanen omaan asuun kuuluvaa kangasta, sinkkunörtti voi punoa joukkoon pätkän omia hiuksiaan houkuttelemaan potentiaalista puolisonörttiä. Taikakaluja voi keksiä lisää sen mukaan, mitä loitsija haluaa coneissa saavuttaa.

Someloitsu

Nappaa kuva, kun olet (alasti) tekemässä jotakin ihan muuta taikaa, ja jaa se sosiaalisessa mediassa. Saamasi tykkäysten määrä kertoo loppuvuoden uusien seuraajien/kaverien määrän. 

 

Ihanaa juhannusta kaikille!