Vielä puoli vuotta sitten tuleva vuosi 2015 ei vaikuttanut kovin valoisalta satunnaiselle pohjoiselle conkävijälle. Pohjois-Suomen fandomtapahtumakartta ammotti tyhjyyttään Kemin Kitaconin ja Oulun Animeseminaarin peruuntumisen vuoksi sekä erään kiertävän tapahtuman suuntautuessa etelään. Näihin harrastajain kokoontumisajoihin mieltyneinä uutiset otettiin vastaan lähipiirissämme huomattavalla raskaudella.

Siskoni Julia vitsaili huolimattomasti kuuloetäisyydelläni oman tapahtuman järjestämisestä – ja hullunpyörä kierähti käyntiin.

Kummacon - outoa oululaisittain 14.6.2015.

Kummacon – outoa oululaisittain 14.6.2015.

Kummacon Oulussa 14.6.2015. Kummaconin ohjelma PDF:nä.

 

Pohjoinen on mielentila

Minkä vuoksi sitten juuri ”pohjoisen” tapahtuman järjestäminen on kohdevalossa? Läheskään kaikkien mielestä Oulu ei sisällä samanlaista arktisen eksoottista merkitystihentymää kuten vaikka lappimatkailijoiden suosikki Rovaniemi. Tärkeää on myös huomauttaa, ettei pohjoispohjanmaalainen Oulu todellakaan kuulu Lappiin (ajatus, jolle lappilaiset ystäväni nauravat makeasti jääkidepartaansa).

Viimeisimpien tietojen mukaan vaikuttaisi kuitenkin siltä, että oululainen Kummacon saa 14.6 kyseenalaisen kunnian edustaa Suomen pohjoisimpana conina vuonna 2015. Tilanne ei täten ole kokonaisuudessaan ihanteellisin, mutta toivomme näin omalta osaltamme edesauttavamme tilannetta niiden harrastajien kannalta joille jatkuva kotimaanmatkustaminen ei ole vaihtoehto.

Etelä-Suomessa erilaisten fandomien ympärille kehittyneet tapahtumat ovat yleisiä kyllästymiseen saakka, mutta jostain syystä TARDIKSEN kantoalue loppuu jossain Kuopion kohdalla. Alaikäiselle inarilaiselle harrastajalle Oulukin saattaa osoittautua mahdottomaksi matkakohteeksi, mutta väittäisin pohjoissuomalaisten suhtautuvan välimatkoihin erilaisella suhteellisuudentajulla. Kolmen tunnin automatkan päässä oleva tapahtuma on ilahduttavan lähellä kun yöllä on valoisaa ajaa takaisin, mutta yhdeksän tunnin junamatkastakin selviää olosuhteiden pakottamana mukiinmenevästi.

 

Tutkijat ja fanit

Mikä Kummacon siis on? Muotoilimme raamit tapahtumalle yhtä aikaa maalitelalla sekä pipetillä. Peruuntuneiden tapahtumien vuoksi huomattava kävijäkunta pohjoiselle tapahtumalle oli jo olemassa, mutta pääasiallisesti vain japanilaisen popkulttuurin saralta. Kummaconin suunnaksi muotoutui yhden genren sijaan kaikki ”kummallinen” että niiden lieveilmiöt, poljentonaan erityispainotus paikalliselle kulttuurielämälle. Muutaman mediaconin jo kartoitettua tietä mahdollisuus kattaa yhden tapahtuman alle useampi kuin yksi aihepiiri utilisoitiin innokkaasti.
Lopputuloksena oli yksipäiväisen tapahtuman ohjelmakartta, joka sisälsi kolmenkymmenen (30) tunnin edestä ohjelmaa kirjallisuudesta, peleistä, animesta, elokuvista, kirjailijavieraan haastattelun sekä lukuisia esittelyjä paikallisten harrastus- ja kulttuuritahojen tekemästä hyvästä työstä. Tapahtumavastaavien vahvan akateemisen edustuksen vuoksi luento-ohjelmaan onnistuttiin kiinnittämään erityisherkkuna seitsemän (7) oululaista tutkijaa kertomaan popkulttuuriteemaisesta tutkimuksestaan.

 

Mikä on pohjoisten tapahtumien tulevaisuus?

Aiemmin mainittujen tapahtumien peruuntuminen tältä kesältä juontuu pitkälti samasta aiheesta – rahasta. Pohjois-Suomen ja erityisesti pienempien conien pitkänä perinteenä on ollut maksuttomuus, jolloin yhteistyö paikallisen kulttuuritoiminnan kanssa on muodostunut tapahtuman elinehdoksi. Tämän lähteen ehtyessä uudenlaisesta työnsarasta kiinnostuneiden vastaavien löytäminen voi olla kiven alla.

Maksuttomia harrastustapahtumia löytyy myös erikokoisina ja ympäri Suomea. Tänä vuonna kirjallisuustapahtumaksi pääasiallisesti profiloitunut Finncon jäi välistä, tilalla toteutettiin maksullinen Archipelacon. Kaikkien huulilla viimeaikoina olleet leikkaukset tulevat luultavasti vaikuttamaan entisestään mahdollisuuksiin järjestää kävijöille maksuttomia kulttuuritapahtumia. Kummacon jatkaa maksuttomuuden periaatetta taatakseen kaikille harrastajille mahdollisimman matalan osallistumiskynnyksen.

Tapahtuman mahdollisesti kasvaessa tulee kuitenkin kysyä, saako maksuttomuus olla tälle este. Minusta on täysin kohtuullista pyytää asianmukaista pääsymaksua mielenkiintoisesta tapahtumasta – kuten useimpien tapahtumien käytäntö on. Uskon, että asiaa vaikeuttaa ennemminkin resurssien puute maksullisten tapahtumien tuomien lisätöiden myötä kuin ajatus pääsylipuista harrastamiseen kuulumattomana kapitalistisena hassutuksena. Ostaahan suuri osa kävijöistä lempisarjojensa oheistuotteitakin?

Vetoan täten siis teihin, conharrastajat. Edesauttakaa lähitapahtumianne toiminnan jatkumisen takaamiseksi, mutta vierailkaa myös kauemmissa tapahtumissa osoittamassa tukenne suomalaista fanitoimintaa kohtaan. Jos asutte alueella, josta uupuu kokonaan teitä kiinnostava con, voitte harkita sellaisen järjestämistä itse. Mikäli järjestämisvastuu tuntuu liian pelottavalta, kannattaa aloittaa selaamalla vänkärikutsuntoja muihin tapahtumiin ja kerätä kokemusta sitä kautta.

Syy siihen miksei harvempaan asutuilla alueilla järjestetä fandomtapahtumia ei johdu kävijöiden puutteesta – juna ja bussi kyllä kulkevat. Se johtuu järjestäjämielisten vähyydestä kun takeita tarpeeksi suuresta vastaava- ja talkooväestä erityisesti suurempien tapahtumien vaatimiin järjestelyihin ei ole. Jokainen onnistunut tapahtuma vähentää tätä pelkoa, joten uskon tulevaisuudessa tapahtumien määrän kasvavan myös näillä arktisilla seuduilla. Olen jo kuullut huhuttavan uuden pohjoisen animetapahtuman järjestelyistä. Odotan innolla myös seuraavaa Kitaconia ja Animeseminaaria, milloin ne järjestetäänkään. Tällä välin kutsun teidät kaikki viettämään kanssamme maailman ensimmäistä Kummaconia Oulun Kulttuuritalo Valveelle!