Suklaa kuuluu jouluun ja syötävä lahja on aika varma valinta, joka ei jää nurkkiin pyörimään. (Lukuun ottamatta joitakuita erityislaatuisia ihmisiä, jotka pystyvät vastustamaan suklaan seireenilaulua sekunteja pidempään…) Vielä ehtii hyvin pyöräyttää suklaaherkut lahjaksi. Reseptejä on netti pullollaan, mutta kuinka varmistaa lahjan onnistuneisuus? Poimi tästä näkökulmia huomioon otettavista asioista ennen kuin ryhdyt hommiin.

1) Tekisitkö yhtä vai useampaa sortimenttia?

Kaupan konvehtirasioiden viehätys on juuri jokaiselle jotain (“tutkitustikin”) tarjoava maistelusetti erilaisia suklaaunelmia. Ikuisena pikkusiskona kuitenkin muistutan, että herkkuja perheille lahjoittaessa kannattaa mielipahan välttämiseksi varmistaa, että kaikille riittää maistipala jokaisesta laadusta! Pohdi myös reseptiesi äärellä, tapeltaisiinko jostain herkkupalasta ja jäisikö jokin laatu rasian pohjalle pyörimään? (kuka haluaa tehdä omin pikku kätösin konvehteja tietäen, että jokin jää surullisesti hylkiöksi?? ;_; ) Itsellisille ihmisille lahjaa antaessa tästä näkökulmasta olennaista on lähinnä se, onko eri makuelämysten tarjoaminen ylimääräisen vaivannäön arvoinen lisä jo muutenkin herkulliseen lahjaan. Isot satsit säästävät vaivaa, joten jos ihanien reseptien runsaudenpula vain antaa myöten, kätevintä on valita yksi hyvä resepti ja tehdä sitä sarjatyönä.

2) Minkälaisia makuelämyksiä vastaanottaja arvostanee?

Saatat itse haluta testata erikoisinta makuyhdistelmää, jonka keksit, mutta vastaanottajan makumieltymykset ovat olennaisempia. Vaatii aika eri lähestymistapaa, jos lahjasi on menossa hifistelijälle, joka tunnistaa tummat suklaat kasvupaikan tarkkuudella ja hylkii kaikkea alle 70% kaakaota sisältävää, kuin jos lahjasi saa ihminen, joka syö kaikkea mihin on lisätty sokeria. Kannattaa pohtia, syntyykö vastaanottajan mielestä luksus ennennäkemättömistä makuyhdistelmistä vai nostalgian taitavasta käytöstä. Tämä linjaus helpottaa reseptien valintaa huomattavasti.

Pyöräytä herkut kavereiden kanssa, niin kuulumiset vaihtuvat kätevästi samalla. Kuva: Hanna T

Pyöräytä herkut kavereiden kanssa, niin kuulumiset vaihtuvat kätevästi samalla. Kuva: Hanna T

3) Tunnetko lahjan vastaanottajan ruokavalion?

Erityisesti allergioiden kanssa on oltava tarkkana. Esimerkiksi pähkinäallergikolle on aika turha lähteä pyöräyttämään hasselnougatia, ellei reaktio jota haet ole tyyliä “ai kiva kiitos lahjasta, yritätkö tappaa minut?” Vegaani tuskin arvostaa maito- tai hunajasuklaata ja laihduttajan fiilikset sokeripitoisesta lahjasta voivat olla ristiriitaiset, ellet onnistu korvaamaan rakkaudella tekemälläsi laadulla määrää. Lahjan vastaanottaja kannattaa siis tuntea sen verran tarkkaan, ettet tee toisen ruokavaliota tölväisevää emämokaa. Toki laajemmalle piirille suklaata tehdessä myös puhtaista ruoanlaittomenetelmistä (ei kontaminaatiota sortimentista toiseen) ja huolellisesta sisällysluettelosta on hyötyä – voihan lahjansaaja arvostaa ajatustasi ja sitten syöttää tekeleesi salaa vaikka mummolleen, jos et osunut aivan kohdilleen.

4) Aatteiden huomioiminen tuo lahjaasi erityistä luksuksen tuntua

Jos ajatus orjatyössä kaakaoplantaaseilla raatavista lapsista ja aikuisista ei houkuttele, Reilun kaupan sertifioimien kaakaotuotteiden käyttäminen herkkusi raaka-aineena tuo juuri sitä hyvän tekemisen fiilistä, jota joulumieli saattaa kaivata. Jos tiedät, ettei lahjan saaja suuremmin pohdi herkkujensa etiikkaa, vastaanottajalle ei ole pakko kertoa tästä lisäarvosta…

5) Söisitkö itse tekelettäsi?

Kokin ja valokuvaajan ammattitaidolla satumaisen kauniiksi kuvassa saatu suklaaherkku saattaa kotikeittiössä tehtynä näyttää ja maistua odotuksiin nähden vähän, no, erilaiselta. Itse hyväksi testattu resepti on aina varmin nakki ja testisatsin tehtyäsi voit hyvillä mielin tehdä taattua tavaraa suoraan pakettiin. Suoraan ohjeenkin perusteella voit toki pystyttää lahjalinjaston keittiöösi, jos luotat vankkumattomasti reseptin tekijän tai suosittelijan arvostelukykyyn.

6) On se ulkonäkökin tärkeää – ainakin joillekuille.

Minkälaista ulkoasua itse haet? Näkökulmasta riippuen sokerikuorrutetut rommipallosi saattavat olla herkullisuuden ruumiillistuma tai tylsyyden huippu, ja toisaalta vaivalla isosta kaupasta hakemasi värirae kiva piristys tai pelottava turha lisäainepommi. Keittiöräpellyskaupoissa myydään jos jonkinmoisia konvehtimuotteja, joiden avulla suklaan saa muotoiltua klassisen tyylikkäiksi täytekonvehdeiksi tai pinnaltaan kullalla kuvioiduiksi lehdiksi ja kukiksi. Jos arvostat sliipatumpaa jälkeä myös itse tehdyiltä lahjoilta, sijoitus tämänkaltaisiin välineisiin ei ehkä jää yhden joulun innostukseksi.

7) Haluatko seurata trendejä, vai haetko ajattomampaa linjaa?

Muodin kuin muodin seuraamisessa on iso vaiva. Suklaaherkkujen suosio kulkee aaltoina kotoilu- ja leivontablogeissa samojen lainalaisuuksien mukaan, kuin minkä tahansa meemin. Jos et hätkähdä sitä, että esimerkiksi männävuosien suklaalusikat tai cake popsit saattavat olla lahjansaajan näkökulmasta “siis sou lääst siison”, valinnanvarasi on paljon isompi kuin muotien orjilla.

Älä tee niin kuin minä teen, tee niin kuin minä sanon.

Älä tee niin kuin minä teen, tee niin kuin minä sanon. Kuva: Hanna T

8) Kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa?

Ylipäänsä kannattaa pohtia ennen mitään hätiköityjä ratkaisuja, kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa lahjasi eteen. Näpertelyyn saa kulumaan helposti aikaa. Oletko ennemmin riisimurosuklaa- tai rocky road-koulukuntaa? Kuluuko aikasi siivillä kun mittailet konvehtisuklaan lämpötilaa sitä temperoidessasi ja nautit suurenmoisesti kymmenen erilaisen täytteen sekoittamisesta ja millintarkasta mittaamisesta muotteihin?

9) Miten lahjasi säilyy?

En nyt siis tarkoita viivettä pakkauksesta suuhun, joka toki voi jäädä hyvin lyhyeksi, vaan eri tyyppisten herkkujen oikeaoppista säilyttämistä. Temperoimaton suklaa tunnetusti harmaantuu herkästi (esim. pakkasessa taivalletulla 100m matkalla siihen naapurin ovelle), kun taas esimerkiksi voi- tai tuorejuustopohjaiset pallerot päin vastoin vaativat jääkaappia. Näiden yhdistäminen samaan rasiaan ei välttämättä ole kovinkaan välkky idea.

10) Miten ajattelit pakata lahjasi?

Pakkauksen askarteluun käytetty aika voi helposti ylittää varsinaisen herkun vaatiman ajan, ja syystä. Tarkkaan pohdittu, kaunis pakkaus tuo juuri sen ripauksen luksusta, jota itse tehdyn herkun erottaminen kaupasta saatavista voi vaatia. Et saa mistään ystäväsi kiinnostuksen kohteiden mukaisilla kuva-aiheilla tuunattua suklaarasiaa, jollet sitä itse tee! Pakkausaskartelun hienoudet saavat jäädä tämän artikkelin ulkopuolelle, mutta pohdi sen sijaan, mitä lahjasi vaatii? Voit tehdä herkkusi vuokiin helpottaaksesi pakkaamista, tai suklaatoffeesi saattaa olla erotettavissa eri kerroksiksi voipaperilla. Tulevatko tuotoksesi lentelemään laatikossa ympäriinsä takertuen toisiinsa ja sirotellen kuorrutuksensa tasapäisesti kaikkien herkkujen päälle, jollet nyt äkkiä käy ostamassa paria kaupallista rasiaa ja asettele herkkusi rasian tarkkaan pohdittuihin kuoppiin?

11) Viimeisempänä, muttei suinkaan vähäisempänä – kuinka paljon tämä lysti maksaa?

Arkisista raaka-aineista saattaa saada halvalla luksuksen tuntuisen herkkulahjan, kun lahjan pakkaa kauniisti. Vastaavasti erikoisia raaka-aineita ja välineitä käyttäen lahjaan (ja kaappien perälle) saa upotettua halutessaan paljonkin rahaa. Kovin huono idea ei ole myöskään laittaa ammattilaisia asialle, tukea kotimaista työtä ja hankkia herkkulahjat paikallisesta suklaapuodista – jos vaikka joulustressin keskellä sattuisi laiskottamaan. ; )

 

Kiitokset Nuppu Soanjärvelle kokemuksen syvästä rintaäänestä.