Lautapeli, 3 -7 pelaajaa, 13+ vuotiaille
Suunnittelijat: James Kniffen, Tim Uren
Julkaisija: Fantasy Flight Games

Alun perin vuonna 2008 ilmestyneen Battlestar Galactica: The Boardgamen neljäs lisäosa ilmestyi tänä syksynä. Daybreak nimeä kantava lisäosa toi tarinan kaaren päätökseensä, vihdoin matkataan sitä oikeaa maata kohti.

Daybreak lisäosaa käyttämällä peliä voi pelata yhteensä 7 pelaajaa, mistä seuraa yksi Daybreakin hienoimmista ominaisuuksista. Seitsemän pelaajan pelissä yhden pelaajan on oltava cylon leader pelin alusta lähtien. Tämä toimii hyvin yhdessä uuden pelialueen, rebel basestarin, kanssa. Daybreakissä cylon leader ei välttämättä tarkoita, että hän pelaisi cylonien puolella. Cylon leader -pelaajalle jaetaan motiivikortteja, jotka määrittelevät hänen voittoehtonsa. Pakollinen cylon leader -pelaaja tuo oman mukavan lisän peliin, sillä sen lisäksi ihmispelaajat saavat arvuutella ketkä ovat pelin kaksi muuta cylonia. Uutena pelimuotona löytyy ”search for home”, jossa siis matkaan oikeaa maata kohti. Daybreak lisäosaa voi edellisten lisäosien tapaan yhdistää muiden lisäosien ja niiden pelimuotojen kanssa.

Daybreak 1

Daybreakin uusia hahmokortteja.

Pelissä tulee 11 uutta hahmokorttia, joista osa on vaihtoehtoisia versioita jo olemassa oleville hahmoille. Gaius Baltarista on tullut kultin johtaja ja Lee Adamasta poliittinen johtaja, näin joitakin mainitakseni. Uusista hahmoista löytyy mm. Romo Lampkin sekä Doc Cottle.

Pelin mekaniikka on pääosin pysynyt samana, mutta pari uuttakin asiaa löytyy. Ensinnäkin pelaajat voivat olla perusjaottelun (cylonit/ihmiset) lisäksi kapinallisia. Kapinoivat pelaajat saavat tiettyjen ehtojen täyttyessä kapinointikortteja. Nämä kortit ovat usein kaksiteräisiä miekkoja: toisaalta niistä on jotain hyötyä, mutta usein myös haittaa. Kapinallispelaaja löytää itsensä myös todennäköisemmin vankilasta kuin muut pelaajat. Toinen uusi mekaniikkaan vaikuttava lisäys on jokaiselle pelaajalle jaettavat miracle tokenit, jotka edustavat hahmon kerran pelissä käytettävää erikoiskykyä. Joku saattaa ihmetellä, miksi kerran pelin aikana käytettävää kykyä varten jaetaan nappula. Kieltämättä ihmettelin sitä itsekin ensi alkuun, mutta sitten selvisi, että tietyissä tilanteissa kyseisen nappulan voi saada takaisin ja kykyänsä käyttää uudestaan.

Uusina pelialueina löytyvät kaksi uutta pelialustaa: Demetrius sekä kapinallisten basestar, jota henkilökohtaisesti olen odottanut peruspelistä asti. Demetrius mahdollistaa erilaisten tehtävien suorittamisen, jotka korvaavat normaalisti pelaajien vuoron lopussa nostettavat kriisikortit. Koska kapinallis-basestarin peliintuleminen vaatii tietyn kriisikortin, ei parin testipelikerran aikana kyisenen alus päässyt vielä kertaakaan peliin mukaan. En oikein ymmärtänyt, enkä liiemmin arvostanut tätä seikkaa kyseistä pelielementtiä odottaneena. Daybreakistä löytyvät myös uudet versiot Colonial One -aluksesta sekä cylon-alueesta sekä niiden kääntöpuolelta niiden tuhoutuneet versiot. Cylon-alueiden kohdalla tämä tarkoittaa resurrection shipin tuhoutumista. Ihmiset ovat lisäosassa saaneet uuden aluksen, aseistetun raptorin. Se on tervetullut lisä siirtokuntien laivastoon. Enää raptoreita ei tarvitse vain uhrata.  Cylonien pahviset boarding party -merkit on korvattu muovisilla centurion-figuureilla.

Säännöt ovat olleet pääosin kaikissa lisäosissa selkeät ja kattavat lukuun ottamatta joitakin yksittäisiä kohtia, joissa olisi kaivannut esimerkiksi lihavoinnin käyttöä. Pelin materiaalit ovat pysyneet laadukkaina kautta sarjan. Pelialustat ovat tukevia ja kestäviä. Pelissä on paljon kortteja, joiden laatu lienee perustasoa. Itse olen tavannut laittaa kortit suojiin, jotta ne kestäisivät paremmin. Isoista hahmokorteista olisin toivonut niiden epästandardin koon vuoksi aavistuksen kestävämpiä. Uusien muovisten alusten valujälki oli paikoitellen aika rumaa, mutta kyllä niistä esikuvansa tunnisti. Aikaisempien lisäosien omistajat voivat verrata esimerkiksi vanhoja ja uusia raptoreita.

Battlestar Galactica lautapeli lisäosineen toimii parhaiten sarjan faneille tai yhteistyöpelien ystäville. Eniten pelistä saavat irti sarjan katsoneet, mutta peliä ei ole missään nimessä köyhä kokemuksellisesti, vaikka sarjaa ei olisi nähnytkään. Pelaamiseen menee helposti viisikin tuntia, joten lyhyistä peleistä pitävät eivät todennäköisesti viihdy pelin parissa.

Daybreak

Vedän Battlestar Galacticaa Tampereen seudun naisnörttien pelitapaamisissa, ja eräs pelaajamme, Sanna, sanoi Daybreakistä seuraavaa:

”Kovasti kiinnosti se Mutiny-lisäys, mutta valitettavasti en saanut pelin aikana yhtään Mutiny-korttia, joten en varsinaisesti tiedä, mitä ne kortit pitivät sisällään. Demetrius-alus tuntui omaan makuuni ei niin kiinnostavalta, enkä siellä käynytkään koko pelin aikana. Pakollinen cylon leader seitsemän hengen pelissä oli mielenkiintoinen lisäys. Sillä pelaamista huvittaisi kokeilla uudemmankin kerran (en ole aiemmin ollut pelissä, jossa olisi cylon leader). Huikealta tuntui myös pidennetty lentomatka [, joka vaaditaan maahan pääsemiseksi ja ihmispelaajien voittoon], joka nyt oli korotettu 10 hyppyyn asti!! Saattaa vaikeuttaa ihmisten peliä huomattavasti. Ainakin tässä pelissä oli ehditty vasta viidenteen hyppyyn asti ja ihmiset olivat jo ihan kuolon kielissä.”

Tiivistelmä

+ Uudet pelialueet
+ Uudet hahmot
+ Uudet alukset

– Uusien muovisten osien valujälki
– Sääntökirjassa voisi käyttää lihavointia

Arvostelu

Todellinen nörttityttö