Nörttitytöt

RopettajaRopecon on jälleen täällä ja juhlii pyöreitä vuosia eli 20-vuotista uraansa!

Kävin ensimmäisen kerran Ropeconissa vuonna 1995, jolloin aloin seurustelemaan nykyisen mieheni kanssa. Kuten legendat kertovat, roolipelit olivat se keino, jolla iskin “luolamestari”-Joonakseni ja Joonaksen myötä päädyin myös Ropeconiin. Olin 16-vuotias taistelurekan asenteella varustettu goottineito ja Ropecon vaikutti vähän hämmentävältä paikalta. Sinä vuonna Ropecon järjestettiin viimeistä kertaa Paasitornissa ja muistaakseni sinä vuonna Ropeconin virallisessa paidassa oli viittauksia Babylon 5:een. Joonas pelinjohtajana veti joka vuosi pelejä Ropeconissa ilmaisen sisäänpääsyn vuoksi.  Minä taas yritin etsiä paikkaani kummallisessa conissa ja lähinnä kuljin Joonaksen seurassa, joka tuntui tuntevan valtavan määrän ihmisiä conissa Keski-Uudenmaan Roolipelaajat ry:n eli Kurryn kautta. Jo heti ensimmäisenä vuonna osallistuin Ropeconin mainoskilpailuun. Kilpailun ideana oli että pelinjohtajat tuovat vetämistään peleistä mainosjulisteita ja kisassa paras näistä julisteista palkittiin. En muista enää voitinko kisan vai en, mutta sen jälkeen voittoja tuli muutama, joskin yhtenä vuonna tein niin hyviä mainosjulisteita, että ne ryöstettiin kaikki seinältä enkä siksi päässyt osallistumaan kisaan. Mutta olihan se nyt aika hienoa! <3 😀

Seuranneina vuosina Ropeconista tuli tapahtuma, jonne mentiin aina ja jossa hengattiin kavereitten kanssa, kuunneltiin jännittäviä luentoja, ja ihmeteltiin hienoja miniatyyrejä sekä teinityttöjen vuosi vuodelta pienemmäksi käyviä vaatteita… tai ehkä me vain vanhenimme.

Ropeconista muodostui oma entiteettinsä maailmaan. Osa Ropeconin järjestäjistä ja aktiiveista muodostui meidän normaalien pelaajien keskuudessa lähes legendaarisiksi hahmoiksi. Ropecon myös etsi ensimmäisinä vuosinani paikkaansa ja muistaakseni Paasivuoren jälkeen Ropecon järjestettiin ainakin kerran Assemblyjen kanssa Pasilan messukeskuksessa. Laaja hallimainen tila ei kuitenkaan sopinut roolipelaamiseen, sillä volyymi hallissa nousi hurjaksi eikä peleihin syntynyt intiimiä tunnelmaa. Seuraavana vuonna Ropecon vihdoin päätyi Dipoliin, jossa se edelleen järjestetään. Dipoli on täydellinen paikka Ropeconille, sillä monet pienemmät huoneet takaavat sen, että roolipelaajat saavat pelata pelejään suhteellisen intiimisti eikä volyymin pitäisi nousta mahdottomaksi. Lisäksi Dipoli on kaunis rakennus, joskin niin sokkeloinen, että olen nimennyt sen maanpäälliseksi Rlyehiksi. Eksyn siellä aina.

Jossain vaiheessa kuitenkin lopetimme Joonaksen kanssa Ropeconissa käymisen. En oikeastaan osaa itsekään sanoa miksi. Yksi syy oli se, että mieheni väsyi vetämään conipelejä. “Conipeli” on jotain, mistä pelinjohtajat näkevät painajaisia. Koska omaa peliporukkaa ei voi päättää etukäteen, pelaamaan voi päätyä niin loistavia pelaajia kuin niitä ilkimyksiä, jotka tarkoituksellisesti pilaavat toisten pelin. Ja ihan yksinkertaisesti kaikki pelaajat pelaavat pelejä eri tavalla ja joskus pelityylit eivät vain toimi yhteen vaikka kaikkien tarkoituksena olisi pitää kivaa yhdessä.

Tänä vuonna teen paluun Ropeconiin ja vähän jännättää. Olen Ropeconissa niin ohjelman järjestäjänä, luennoitsijana kuin takapirunakin siten, että olen toiminut asiantuntijana legendaarisen Nordicin muinaiseen Egyptiin liittyvässä roolipelissä – jos se valmistuu ajoissa. Odotan siis Ropeconilta paitsi tuttuja naamoja ja kaverien kanssa hengailua myös uusia tuttavuuksia, jännittäviä luentoja, ainakin yhtä roolipelisessiota sekä sitä, onko nykyisillä teinitytöillä enää lainkaan vaatteita päällään. 😉

Onneksi olkoon, Ropecon 20 v! <3

Poimintoja Ropeconin ohjelmasta

Useampana päivänä

Lautapelien lainaustiski
pe 15:00 – su 18:00, Sali 3
Luppoajalla voi noutaa lainapelin ja hyvällä tuurilla myös pelikaverit lautapelien lainaustiskiltä. Kiva idea!

Ropecon 2013 miniatyyrimaalauskilpailu
pe 15:00 – La 14:00, Sali 2
Vaikka omat miniatyyrini eivät kilpailutasoisia olekaan, on mahtavaa käydä kurkkimassa miten hienoja töitä muut ovat maalanneet. Palkintojenjako ja palautetilaisuus su klo 16:00 Polissa.

Charlie ei surffaa – roolipeli
pe 16 – 23, la 10 – 23 ja su 10 – 16, Sali 23
Eero Juhola on vetänyt Vietnamin sotaan sijoittuvan Charlie ei surffaa -pelikampanjansa Ropeconissa jo kahdeksantoista vuoden ajan! Onko kyseessä ovela/laiska pelinjohtaja vai oikeasti hyvä pelikampanja?!

Audatia – korttipeli
pe 16-18, la 16 – 18 ja su 10-14, Käpyaula
Vuosia sitten Suomeen keskiaikaisen miekkailukoulun perustanut Guy Windsor on luonut Samuli Ranisen ja Nörttityttöistäkin tutun Rami Laaksosen kanssa korttipelin keskiaikaisesta miekkailusta. Peli julkistetaan Ropeconissa ja sitä on mahdollisuus päästä pelaamaan tekijöiden kanssa.

Coniasumuotokuvamaalauspiste
pe 17-19 ja su 11-15, Käpyaula
Aaltojen klaani maalaa conivieraita heidän coniasuissaan 6 euron materiaalimaksua vastaan. Tämä kotona takan päälle roikkumaan.

Paksun Katariinan TykkisisarkuntaVarsinaisen ohjelmiston ulkopuolella Ropeconissa esittäytyy myös tässä Nörttityttöjen artikkelissa esiintynyt tykkisisarkunta, jonka pöytä löytyy Dipolin alakerrasta suuren takan edestä.

 Perjantai

Sokkolarppaus
pe 17:00-19:00, Otakaari 20 Iso puoli
Riikka Hännisen vetämässä työpajassa pohditaan, miltä tuntuu larpata sokeana tai sokeaa ja miten sokea pelaaja tulisi huomioida peleissä.

Salamurhaturnaus
pe 18:00 – 20:00, Käpyaula
Eikö elämässäsi ole tarpeeksi jännitystä? Oletko aina halunnut tietää miltä tuntuu kun perässäsi on salamurhaaja? Mikä loistava tilaisuus päästää kaveri päiviltä! …ihan leikkimielisesti tietenkin. 😉

Ropecon ja Nörttitytöt esittävät: Flash Market
pe 18:30 – 21:00, Sali 1
Käsityöläis- ja kirpputorimarkkinat! Tule ja tee löytöjä!
Voit tuoda myös omia myytäviä paikalle! Ilmoittautua voi paikan päällä, pöytämaksu 10 €.
(Sisältää myös mahdollisuuden bongata Nörttityttöjä niin järkkääjinä kuin myyjinä.)

Rajakatse: Kuninkaan mies – roolipeli
pe 19:00 – 22:00, Sali 22
Nörttitytöistä tuttu Rami Sihvo vetää pelin, jossa kuninkaan apurilla on joukko roolipelaajia apureina. Ohjelmakuvauksesta päätellen luvassa ei ainakaan ole onnistumisen kokemuksia. ;D Rami vetää myös pari muuta peliä lauantaina klo 12-15 Sali 24:ssa ja 19-22 Luolamiehessä.

Lauantai

History of Modern Board Games
la 9:00-10:00, Auditorio
Juhlavuoden kunniaksi Ropecon on kunniavieraiden lisäksi ottanut myös kutsuvieraita, joista Dagmar de Cassan luennoi englanniksi lautapelien historiasta. Varmasti kovaa faktaa sisältävä luento, sillä Dagmar ja Ferdinand de Cassan ovat perustaneet yhdessä maailman suurimman pelimuseon.

Isosisko Valvoo – larp
la 14:00 – 16:00, Larp-tiski
Tiina Uusi-Rasin larpissa koittaa Big Brotherin 50. tuotantokausi. Juhlavuoden kunniaksi formaattia uudistetaan suomalaisemmaksi!

Zombeja Ankkalinnassa! – Synkkääkin synkempi Ankronikka 6 – roolipeli
la 16:00-18:00, Luolamies
Kääk!

Tanssiaiset
la 20:00 – su 2:00, Sali 1
Ropeconissa järjestetään tanssiaiset ja mahdollisuuksia opetella ja harjoitella tansseja on useita (pe 16-18, 18-20, 20-22, la 10-12, 12-14 ja 14-16, Smökki). Myös Nörttityttöjen Merli Lahtinen on paikalla opettamassa tanssiaskelia ja tietysti tanssiaisissa.

Prostituution vaiettu historia osa II
la 00:00 – la 02:00, Sali 26
Perjantain ja lauantain välisenä yönä pidettävässä luennossaan Paavo Eloheimo kertoo prostituution historiasta niin oikeassa maailmassa kuin Warhammer 40K:ssakin.

Sunnuntai

Korpin klaanin legenda ja perintö: Larppaamisen historiaa 90-luvun Suomesta
su 9:00 – 11:00, Klondyke
Jaakko Stenros kertoo larppaamisesta 90-luvulla ja kuinka esimerkiksi bofferointi tuli Suomeen.

Tytöt leikkii poikia – crossplay live- ja pöytäroolipeleissä
su 14:00 – 15:00, Klondyke
Nörttityttöjen Anna-Maija Laine ja Mia Meri kertovat millaista on pelata eri sukupuolta kuin mitä itse on ja miksi jotkut eivät halua pelata kuin omaa sukupuoltaan. Anna-Maija on kirjoittanut myös aiheesta artikkelin Nörttityttöihin.