Space Hulk Death Angel kansikuvaKorttipeli, 1-6 pelaajaa, 13+ vuotiaille
Tekijä: Corey Konieczka
Julkaisija: Fantasiapelit (suomenkielinen versio)/Fantasy Flight Games

No huhhuh! Mistä lähteä edes liikkeelle?

Aluksi oli Space Hulk -lautapeli. Geenimuokatut, sukupuolettomat Space Marinet joutuivat taistelemaan kauheita hirviöitä vastaan ja aina tuli turpiin niin että lätty lätisi. Yhyy! Sitten on tietysti koko Warhammer 40’000 -pelimaailma, johon Space Hulk sijoittuu, ja siellä kellään ei ollut kivaa – paitsi tietysti pelaajilla. Ja sitten tuli Dark Heresy -roolipeli ja sen sisarpelit, joissa Space Marinet yrittivät oman pikku inkvisitionsa voimin puhdistaa maailmankaikkeutta ihan mahdottoman ylivoimaista vihollista vastaan. Täyttä murhaa! Ja nyt, korttipeli…

Tämä on niitä hetkiä, jolloin minä peliarvostelijana en osaa sanoa, onko peli totaalisen epäonnistunut vai täydellinen nappisuoritus. Olen pelannut Space Hulk Death Angelia (hyvin) monta kertaa enkä ole koskaan voittanut sitä. Yleensä peli päättyy tilanteeseen, jossa hirviöitä kertyy sellainen järkyttävän hirveä pino jonon päätyyn, että mikään mahti maailmassa ei estä niitä vyöryämästä kaikkien pelaajien yli ilman mitään toivoa. Sanotaan näin, että jollei kyseessä olisi Space Hulk väittäisin pelin olevan rikki. Mutta kun kyse on juuri tästä pelimaailmasta niin voidaan sanoa, että jos Space Marinet voittavat niin maailmassa on virhe. Vähän kuin pelaisi Arkham Horroria kaikilla lisäosilla ja voittaisi pelin. Ei vaan kuulu asiaan.

Suomennoksesta

Space Hulk Death Angel on jo vähän vanhempi peli, mutta Fantasiapelit on tehnyt pelistä oman suomennoksen, joka on hauskuudessaan hämmentävä. En ole nähnyt alkuperäistä englanninkielistä painosta, mutta ainakin suomennoksessa on hauska kieli poskessa -meininki ja varsinkin Space Marine -termistön suomentamisessa on varmasti ollut sen verran haastetta, että niiden kohdalla meno menee slapstickin puolelle, joskin käännös on hyvin uskollinen alkuperäiselle termistölle. Esimerkiksi vihollislaji Genestealers on suomennettu Geenivoroiksi, joita johtaa Laumanherra (Brood Lord). Sen sijaan Space Marineita ei ole suomennettu, tosin suomen puhekielessä niistä puhutaankin vain Space Marineina. Mitenköhän ne edes suomentaisi? Avaruusjalkaväki? Space Marine Veli Omnion kuvauksessa taas sanotaan “Veli Omnio löytää geenivoroparvet auspexillaan ja varoittaa aseveljiään tulevasta rynnäköstä.” Asia selvä.

Veli Omnio

Veli Omnio

Peliarvostelu

Space Hulk Death Angelia pelataan yhdessä “lautaa” vastaan. Pelaajat laitetaan ensin rivistöön ja sen jälkeen pelissä yritetään edetä huoneesta toiseen korttipakasta arvottujen huoneiden mukaan. Joka kierroksella Space Marinet liikkuvat, jonka jälkeen viholliset hyökkäävät ja sen jälkeen arvotaan lisää vihollisia kartalle.

Space Hulkin ehdottomasti huonoin puoli on sen mahdottoman monimutkainen pelin pystytysvaihe. Ohjekirjaa saa todellakin tavata tarkkaan sillä pelissä on erilaisia korteja – jotka tosin näyttävät ihan samalta ja joista ei oikeen meinaa osata sanoa, mikä korttityyppi on kyseessä – niin monta ja jokaisen kanssa joutuu säätämään arpomisia, laskutehtäviä ja muistella mitä jokainen ihme merkki tarkoittikaan. Ymmärrän hyvin, miksi pelaajilla meinaa mennä hermo kun peli ei vaan käynnisty ja toisaalta pinna on kireällä myös “pelilautaa” rakentavalla henkilöllä kun muut pelaajat häiritsevät tarkkaa kokoomistyötä. Onneksi itse peli sen sijaan sujuu jo huomattavasti helpommin kunhan sen ensin ymmärtää.

Death Angel pelikuvaa

Pelitilanne päällä!

Erikoista onkin se, että näin yksinkertaisesta pelistä on saatu aikaan niin älyttömän monimutkaiset säännöt. Tai ehkä peli oikeasti on monimutkainen, mutta olen liian tyhmä tajutakseni sitä. Vaikea sanoa, sillä en ihan oikeasti ole ihan varma olenko ymmärtänyt pelin säännöt oikein. Tekisi mieli sanoa, että suomenkielisessä versiossa olisi ehkä kannattanut kirjoittaa pelin säännöt kokonaan uusiksi, mutta ehkä selkeämmin tehty peli olisi vaatinut samalla kokonaan kaikkien korttien uudelleensuunnittelua ja se olisi vaatinut jo suurempaa panostusta. Katsokaamme siis syyttävästi Fantasy Flight Gamesia.

Varoituksen sana pitää myös sanoa siitä, että vaikka kyseessä on korttipeli, tämä peli vie tilaa yhtä paljon kuin Arkham Horrorin peruspelilauta. Vaikka peli kulkee pienessä paketissa mukana niin tavalliselle baaripöydälle se ei mahdu.

Mutta kyseessä on hieno peli heille, jotka haluavat kokea aidon Space Hulk -meiningin aidoimmillaan eli hävitä megalomaanisesti. Muille ihmisille sekä heille, jotka ottavat pelinsä hyvin vakavasti, en suosittele tätä peliä missään nimessä. Suomennokselle kehut.

Tiivistelmä

+ Aito Space Hulk -tunnelma \o/
+ Hauska ja persoonallinen suomennos

– Aito Space Hulk -tunnelma /o\
– Monimutkaiset esivalmistelut ja säännöt

Arvosana

Space Marine -faneille

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.

Muille

Tavistyttö

Tavistyttö